Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Farmakológiailag miért érzem...

Farmakológiailag miért érzem magam tompábbnak a neurotikus tüneteimet alkohollal?

Figyelt kérdés

Nem rég próbáltam ki az alkohol,t szédülésig nyomom, kb. 2.5 üveg bor lemegy egy nap. kb. 2 hete csinálom.

Az antidepik nem igazán csinálták ezt, sem az antipszichók.

Az alkohol miért teszi ezt?

2022. nov. 29. 13:08
 1/10 A kérdező kommentje:
Olyan disszociációs érzésem van, szédülök meg ilyenek.
2022. nov. 29. 13:09
 2/10 anonim ***** válasza:

Az alkohol egy enyhe idegméreg. Csökkenti az idegrendszer funkcionalitását, így az idegrendszeri eredetű panaszok is mérséklődhetnek.

Ugyanígy hat az elektrokonvulzív-terápia vagy a kalapács is, tehát lényegileg nem lesz feljavulás - csak tünetmentesség! :-)

2022. nov. 29. 15:14
 3/10 anonim ***** válasza:
71%

A tudat állandóan csacsogna. Mindig rágódik az ember valamin. Sokan, sokféleképpen próbálják elnyomni ezt a tudat által keltett hangzavart. Az alkoholisták alkohollal. A buddhisták meditációval. A jógik légzéstechnikával.

Én például a meditációt tudom ajánlani. Sokkal jobb mint az alkohol. Az alkohol sajnos többet rombol benned, mint épít azzal, hogy a tudatod hangzavarát időlegesen kikapcsolja. Előbb a táplálkozásod borul meg, aztán alkoholfüggő leszel. Később a májad megy rá...

2022. nov. 29. 15:41
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, egyik sem adott választ a főkérdésre.

Farmakológiára voltam kiváncsi, azért tudomány.

Ha mentális betegség tanácsot akartam volna kérne mint jóga meg meditáció meg O2 ki meg be vagy "az alkhohol ugyanúgy hat mint a kalapács" szakvéleményt, akkor oda írtam volna.

A felszavazókat sem értem, mert nem a kérdésre adtak választ.

Ez tudomány kategória.

2022. nov. 29. 18:50
 5/10 anonim ***** válasza:

Csinálsz, amit szeretnél, a te életed.

A következőről van szó: az alkohol alapvetően depresszáns (nem félreérteni, nem okoz depressziót(de...) nem hanem az idegrendszer működését lassítja.). A hatása nagyon érdekes, mert ritka, a mai meg a régi szorongásoldók se így működtek. Az etanol a hatását az idegrendszer kettős gátlásán keresztül éri el; növeli a GABA nevű neurotranszmitter mennyiségét az idegrendszerben, miközben párhuzamosan csökkenti a glutamátét. Előbbi egy gátló, utóbbi egy serkentő neurotranszmitter, ami azt jelenti, hogy előbbi megnövekedett, illetve utóbbi csökkent jelenlétében az idegsejt kevésbé lesz ingerelhető, következésképp globálisan a szorongásos tünetek csillapodnak, a gátlások oldódnak stb.

A benzodiazepinek is a GABA-erg rendszeren babrálnak, ezért hozzászokást és függőséget okozhatnak. Vannak azonban olyan új szerek, pl. a buspiron, amelyek a szerotoninon keresztül fejtik ki a hatásukat. Ezért pl. a buspironhoz nem lehet sem hozzá, sem rászokni. Ugyanez a helyzet az antidepresszívumokkal is (a buspiron is bír antidepresszív hatással), a szerotoninon keresztül hatnak. Na most ellentétben az alkohollal és a benzodiazepinekkel, amik szinte azonnal hatnak, az antidepresszívumoknak a hatásuk kialakulásához hetekre van szükség, pontosan azért, mert más a támadáspontjuk, mint az alkoholnak vagy a BZD-knek. Hasonló igaz az antipszichotikumokra, csak az ő hatásuk egy kicsit sokszínűbb és összetettebb. :)

Fontos lenne, hogy az orvos tájékoztassa a betegét, hogy az antidepresszívumnak és az antipszichotikumnak idő kell, mire érezhető változást eredményez, hogy pl. ne kezdjen el mértéktelenül inni...

Ha szeretnél, beszélhetünk privátban, évek óta elég komoly gyógyszerelés alatt vagyok, el tudom mondani a tapasztalataimat.

2022. dec. 4. 00:31
 6/10 anonim ***** válasza:
Ja, illetve vitatkoznék a 2-es válaszolóval: az ECT egy bár nálunk ritkán alkalmazott, de hatékony terápia, és igenis tud gyógyulást csinálni pl. major depressziókban.
2022. dec. 4. 00:36
 7/10 A kérdező kommentje:

5

Ez már egy kategóriához illő válasz volt végre, azt tudom hogy az alkohol a glutamátot befolyálsolnja és a GABA receptokra hat, viszont:

"alkohol alapvetően depresszáns" - ez félig igaz, mert kibocsát dopaminet és szerotonin neurotranszmittereket mint stimuláns, majd egy idő múlva, a GABA meg az inhibitált glutamát neurotr.-re hat. és alszik be 3 - 5 óra múlva. Az alkohol egy stimuláns-depresszáns.

"Ezért pl. a buspironhoz nem lehet sem hozzá, sem rászokni. Ugyanez a helyzet az antidepresszívumokkal is (a buspiron is bír antidepresszív hatással), a szerotoninon keresztül hatnak"- hogy a fenébe ne lehetne dependencia az antidepresszánsokra? Ez köztudott.

"Hasonló igaz az antipszichotikumokra" - azok máshogy működnek mint az antidepik. Főként dopamine receptorakra hatnak, míg az antidepik főként szerotonin receptorkora

"Fontos lenne, hogy az orvos tájékoztassa a betegét" - igen a kockázatkoról, pl engem clozapine-re akartak tenni tájékoztatás nélkül.

2022. dec. 4. 14:23
 8/10 anonim ***** válasza:

Mi ez az e-zés? xD

"Hogy a fenébe ne lenne dependencia... Ez köztudott"

Köztudott. És téves. Az SSRI szerek semmi ilyet nem okoznak. Attól még, hogy valami köztudott, nem feltétlenül igaz.

"-azok máshogy működnek, mint az antidepik"

Igen, ezért írtam, hogy a hatásuk sokszínűbb.

2022. dec. 5. 11:24
 9/10 A kérdező kommentje:

8

Akkor nézz utána a tényenek.

Minden szakirodalom ellent fog mondani a te tévhitednek, hogy depenenciát nem okoznak - igaz nem olyan mint a heroin, de fognak discontuiációs syndromát okokzni ami hasolnó. Csak egy pl. duloxetine. Csomó beszámoló van arról hogy rohadt nehéz lejönni róluk. Nevezd ezt elvonási tünetnek vagy diszk. syndromának. A kettő kb. ugyanaz.

Az antiszpszióchókkal egyetértek.

2022. dec. 5. 12:04
 10/10 anonim ***** válasza:
Ám legyen. Nem állok le vitatkozni.
2022. dec. 6. 05:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!