Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Kört leíró függvény miért van...

Kört leíró függvény miért van így megadva?

Figyelt kérdés

A kérdés első része hogy a SQRT(R^2 - x^2) függvényben mi a magyarázata a négyzetre emeléseknek , ha ábrázolni akarnánk egy szabályos kört grafikonon akkor ugye nem négyzetesen emelkedik ,mert abból barabola lesz vagy valami olyasmi elnyújtott cucc.

Másiodik kérdésem hogy vajon a cnc gépemben miért úgy számolja ki ugyanezt hogy SQRT(4*R^2 - x^2) , tehát miért 4R és hozzá tartozik hogy valójában az x nek csak a felével kéne számolnia mert arra keresi a kört. Talán azért szorozza be 4 el az R t hogy ne kelljen az x oldalra x/2 -t írni?

És miért 4 ?

Másik ötletem hogy azért szorozza be 4 el mert ezzel duplázza meg az R értékét hogy visszakompenzálja azt hogy az eszterga ezen a tengelyén minden mozgást eloszt 2 vel? Magyarul hogy ne nekem kelljen hamis dupla nagyságú rádiusz adatokat megadni a paraméterezésnél?

De akkor sem értem hogy miért 4? Hogy jött ki ez a szám?

2022. aug. 25. 19:03
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

De megoldottad mivel így hosszas agyalással igaz de rájöttem hogy a 4*R*R az az R dupláját emeli négyzetre :) Én nem vagyok matematikus nem vágom a négyzetreemelés végrehajtási sorrendjét de mint írtam nincs is a gépben erre lehetőség ,csak összeadás kivonás szorzás osztás meg ilyen bénaságokat tudsz beírni. Minden négyzetre emelés olyan ostoba pazarló módon van beírva hogy saját magát megszoroztatja saját magával pl #14=#2*#2. Nincs kis házikó ^ mint egy normális programnyelvben.

Nem akarok megint kötekedni de ha a végrehajtási sorrendet írtad le akkor a szorzás előbb van mint a négyzetre emelés de te nem használtál zárójelet a pédádban idézem 4*R^2 azaz 4*2=8 8a négyzeten 64 .

2022. aug. 26. 20:09
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

A négyzetre emelés van előbb. Korábban félre érthetően írtam le. Tehát először a magasabb műveleteket végezzük és utána az alacsonyabbakat. A legalacsonyabb az összeadás és a kívonás és a legmagasabb a hatványozás. Bocs ha nem votl egyértelmű.

Igen, általában a hatványozás művelet sok gépnél nincs megvalósítva, mert nem egy "triviális" kiszámolni egy hatványt. Ezért szokás a szorzást használni ha egész kitevőre akarunk emelni. És főleg a régebbi gépeknél (bele értve a régebbi számítógépeket is, meg szoftvereket is) az első néhány egész kitevős hatványt érdemes volt kiírni mert 1./ gyorsabb, 2./ pontosabb eredményt adott. Sőt nem egy esetben futottunk bele abba, hogy a hatványozást el se tudta vgezni ha negatív volt az alap. Ezért sokszor ma is érdemesebb kiírni (pl. Excel esetén is) az, hogy A*A mint azt, hogy A^2 (bár a legújabb Excelek megnézik, hogy a kitevő egész szám-e és akkor másképpen számolja a hatványt, de a régebbiek ezt nem csinálták meg). Hogy ennek mi a matematikai magyarázata abba most nem mennék bele (úgyanúgy abba se, hogy a kisebb tudású CNC-k miért nem tudnak hatványozni).

2022. aug. 26. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!