Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi csapódik ki a borból kóla...

Mi csapódik ki a borból kóla hatására?

Figyelt kérdés

Egy pohárba 2/3 rész szép, tiszta, átlátszó vörösbort töltök, és 1/3 rész cukormentes (édesítőszeres) kólát. Fél órát állni hagyom, megiszom.

Az alján barna, por/homok-szerű kiválás van. Mi ez?

Elvileg söprű is lehetne, de kétszer fejtett, enyhén kénezett, szép, tiszta, átlátszó bor, nem homályos. Vagy a kólából csapódik ki valami? :D



2022. aug. 10. 16:24
 1/3 anonim ***** válasza:
32%
A kóla hisz a bor sokkal kevesebb benne élég csak hagyni melegben szobahőmérsékleten a tiszta kólát és valamik úszkálnak benne nyilván az alkohol hatása ez.
2022. aug. 10. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
69%
Kóla aktív hatóanyaga a foszforsav. Ezt azért teszik bele, hogy fokozza az ízét. Kevés van benne ebből. Alkohollal érintkezve az lesz az eredmény, amit írtál.
2022. aug. 10. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A foszforsav hatására kicsapódnak a borban lévő fehérjék.

Estetleg egyéb kolloidális méretű anyagok.


Ha a fenti hipotésis igaz, citromsav vagy más savak hatására is bekövetkezhet a reakció.

2022. aug. 11. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!