Mi csapódik ki a borból kóla hatására?
Figyelt kérdés
Egy pohárba 2/3 rész szép, tiszta, átlátszó vörösbort töltök, és 1/3 rész cukormentes (édesítőszeres) kólát. Fél órát állni hagyom, megiszom.
Az alján barna, por/homok-szerű kiválás van. Mi ez?
Elvileg söprű is lehetne, de kétszer fejtett, enyhén kénezett, szép, tiszta, átlátszó bor, nem homályos. Vagy a kólából csapódik ki valami? :D
2022. aug. 10. 16:24
1/3 anonim válasza:
A kóla hisz a bor sokkal kevesebb benne élég csak hagyni melegben szobahőmérsékleten a tiszta kólát és valamik úszkálnak benne nyilván az alkohol hatása ez.
2/3 anonim válasza:
Kóla aktív hatóanyaga a foszforsav. Ezt azért teszik bele, hogy fokozza az ízét. Kevés van benne ebből. Alkohollal érintkezve az lesz az eredmény, amit írtál.
3/3 anonim válasza:
A foszforsav hatására kicsapódnak a borban lévő fehérjék.
Estetleg egyéb kolloidális méretű anyagok.
Ha a fenti hipotésis igaz, citromsav vagy más savak hatására is bekövetkezhet a reakció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!