Hogy olvad meg hamarabb a jég az alábbi két esetben? Műanyag kólásüveg majdnem teletöltve vizzel és lefagyasztva, majd zárt állapotban kivéve s hagyni hogy kb. a fele megolvadjon. Ekkor: A. Leöntjük róla a megolvadt vizet. B. Nem öntjük le.
Hogy olvad meg hamarabb a jég az alábbi két esetből?
Alap:
Egy műanyag kólásüveg majdnem teletöltve vizzel és lefagyasztva, majd zárt állapotban kivéve s hagyni hogy kb. a fele megolvadjon. Ekkor:
A. Leöntjük róla a megolvadt vizet.
B. Nem öntjük le.
nehéz megmondani, de arra tippelnék, hogy akkor olvad lassabban, ha leöntöd róla a vizet, mert akkor a jég körül egy hideg légpárna lesz, ahol nem ér közvetlenül hozzá a palackhoz, a levegő meg nagyon jó hőszigetelő.
ha nem öntöd le róla a vizet, akkor víz fogja körbevenni, ami egyrészt jó hővezető, másrészt úszni fog a jég a vízben, fel a palack nyakához, ahol jellemzően még vékonyabb a palack, azaz a távolság is kisebb, amit a hőnek meg kell tennie.
de ez csak tipp
csakhogy a víz hőmérsékletének nem kell változnia.
az olvadó jég és a körülötte lévő víz 0 fokos. ami bemegy hő az nem melegedésre, hanem a jég átalakulására (olvadáshő) fordítódik. a víz csak akkor kezd el melegedni, ha már nincs jég. (a gyakorlat ettől persze némileg eltérhet, de alapvetően ez a helyzet)
Igen de a levegő is szigetel bent igencsak jól...
Én se tudom a választ még, csak érveim vannak, nekem is mindkét oldalra...
mitől lenne ott 25 fokos levegő?
a hideg levegő nehezebb. konkrétan hideg levegő fogja körülvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!