Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha megfelelő hőmérsékleten...

EagleHUN kérdése:

Ha megfelelő hőmérsékleten lefagyasztunk cefrét akkor elvileg elérhető hogy kicsöpögjön belőle a jóval alacsonyabb fagyáspontú alkohol és még ez iható ital is legyen?

Figyelt kérdés

Már abban biztos vagyok hogy az alkohol kicsöpögne (a fagyasztott cefréből), mert * fizika *.

Jól beállított hőmérsékleten, viszont sok minden más is pl cukrok, egyéb íz és szín és illat(szag) anyagok is, meg a metil alkohol is.

Teljesen más jellegű ital lenne belőle nem "hagyományos" pálinka.

Persze ebben még benne lenne a metil alkohol is ezért ajánlott lenen még 1x le is főzni ezt a lőrét. Vagy esetleg fagyasztással és megfelelő hőmérséklettel is kiszedhető a metil?

Vajon iható lenne ezután a cucc?

Intenzívebb íz és illathatású ital(likőr) lenne belőle?


A jégbornál a fagyott szőlőből csöpögtetik ki a cukorlevet, szóval nem is új ez a technika, csak a felhasználása lenne újszerű. "Jégpálinka". :D


Van olyan ország/termék ahol hasonló eljárással dolgoznak?



2018. júl. 16. 13:05
1 2
 1/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Parancsolj:


[link]


[link]


Csak példaként.


Fontos pont: fagyasztásos frakcionálásnál nem válik el a metil-alkohol.

Ezért első körben mindenképpen a hagyományos desztilláció, "rézeleje" leválasztás erősen ajánlott, utána már lehet fagyasztással töményíteni.

Enélkül minimum a brutális másnaposság borítékolva van, házi alkalmazásnál meg a vakulástól halálig minden.

2018. júl. 16. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

[link]


Ez a világ legerősebb söre, a fagyasztásos módszernek köszönhetően sör marad.

2018. júl. 16. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:

Ohh. Köszi a válaszokat.

(Megint feltaláltam a spanyol viaszt. :D)


- #1 Igen a metiles problémára én is gondoltam. ezek szerint fagyasztással nem szétválasztható sajna.


- #2 Ezt megkóstolnám azért milyen.

2018. júl. 17. 08:21
 4/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hát basszus, érdekes sörözés lehet stampóval koccintgatva.

Nekem sörből elég volt Münchenben a dunkel weizenbier a 11,5%-ával. Egy maß meg egy pohár után nem engedett el a szék.

:D

2018. júl. 17. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
94%

A vakulás meg a halál az erős túlzás és inkább legenda! Érett gyümölcsből főzött pálinkánál (de még akár cukrozottról is beszélhetünk, teljesen lényegtelen) abban nem bír annyi metil alkohol felgyülemleni, hogy az vakságot vagy halált okozhasson. Ha így volna, az 50-60-as években minden férfi megvakult és/vagy megmurdelt volna, minek után régen a lábas-lavór módszerrel főzték otthon titokban a pálinkát, frakciók elválasztása itt nyilván nem volt. :) Ha ez így volna, akkor öregapám a 20-as éveiben eltávozott volna, de minimum nem szolgált volna tovább bakterként, mert egy vak bakter az eléggé veszélyes üzem.


Ami kb. egy éve történt eset, ott tudtommal ablaklemosót pároltak le, majd az kapott egy kis jägermeister aromát.

2018. júl. 18. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 A kérdező kommentje:

A metil ellenszere az etil. Ezért nem lett baj. De nagyon nem érezték jól magukat (legalábbis nem annyira mintha tiszta etil lett volna) a magas metiltartalom miatt. Még ha nem is vakultak vagy haltak meg, fejfájás másnaposság nagyon durva lehetett.

Tapasztalatból mondom a minőségi italoktól semmilyen másnaposságod vagy fejfájásod nem lesz!

2018. júl. 19. 00:03
 7/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

#5:

Gyümölcs illetve egyéb lepárlási alapanyag fajtájától is függ a metiltartalom.

A vakulás és halál a teteje a veszélyeknek, tény, hogy ahhoz extrém töménység kell, de megkérdezném, hogy miért lenne érdemes ezzel a kockázattal játszani?

2018. júl. 19. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

A kuktás pálinka és sör hogy játszik ebben a témában?

Haverom kint élt, az USÁ-ban a szesztilalom

Idején. Annyit tudok, hogy kuktában főzték a sört, pálinkát. A módszer részletei érdekelnének.

2022. márc. 14. 04:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

#6

Nem annyira, mintha tiszta etil lett volna? Tiszta etilt pálinkafőzővel nem tudsz főzni cefréből! Értsd meg, hogy metilalkohol tartalma minden pálinkának van, sőt abból ismerszik meg! Ha nincs benne metilalkohol (laborvizsgálat során), akkor ott balhé van, mert az hamisított pálinka!


#7-es nem játszol ennek kockázatával, leírtam, hogy miért nem! Az előpárlati frakciót elsősorban azért választjuk el, amiért az utópárlati frakciót is elválasztjuk, hogy a végeredmény, a pálinka ízében és illatában a maximumot nyújtsa, ugyanis az elő- és utópárlati frakció mind ízében mind pedig illatában ront a párlaton. Nem való bele!!!


#8-as, nem tudom mit értesz kukta alatt. Ahogy leírtam, nálunk így főzték anno a pálinkát. Ha az USA-ban kuktával főzték, akkor ott már ennél többre lehet gondolni, ott bizonyosan volt páracső, hűtő...

A sör főzéséhez elég egy bármilyen lábos, ott nem történik lepárlás! "házisör főzése" keress rá és találsz róla leírást, videót, hogy készül "egyszerűen" és az egyszer alatt azt értem, hogy a használandó eszközök most is ott vannak a konyhádban, szóval simán neki lehet állni, ha szeretnéd. Vannak akár komplett sörfőző csomagok is, ahol ki van mérve neked minden hozzávaló. Két dologra van szükséged, ami bizonyosan nincs meg a háztartásban jelenleg, az egyik egy erjesztő edény, a másik pedig egy sörlé hűtő(spirál). olaszsped.com itt minden hozzávalót és eszközt megtalálsz, de akár még sörsűrítményt is, azt nem kell főzni, azt már lefőzték helyetted, csak ki kell erjeszteni, majd le kell palackozni. Pálinkát pedig anno, nálunk úgy csinálták, hogy fogtak egy nagy lábost, azt megtöltötték a cefrével, abba beleállítottak valamit, ami kiemelkedett a cefre színe fölé, fából vagy vasból eszkábált négy lábú "kisszék" (úgy képzeld el, mint egy széket kicsiben), erre rátettek még egy kisebb vazekat, majd a lábosra rátettek egy zománcozott lavórt. Ezzel le volt zárva. A lavórt megtöltötték hideg vízzel. Így a lavóron (belül, a lábos felől) lecsapódott a párlat, majd mivel íves így végig folyt azon a közepe felé. Középütt pedig ott volt a kisebb fazék, így abba lecsöpögött, abba gyűlt. Sűrűn kellett cserélni a vizet a lavórban, és fel-fel kellett nyitni, hogy a párlatot kiöntsék a kisebb fazékből. Ezért járt azzal, hogy terjengő szaga volt, és ennek okán éjjel csinálta mindenki.

2022. márc. 14. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 A kérdező kommentje:

Köszi az érdekes leírását a házi főzéseknek #9


Annál a lavóros pálinkafőzésnél,

- hogy tartották a hőfokot? Mivel mérték?

- Nem volt baj hogy nem réz üstben forralja a cefrét?


[link]

2022. márc. 14. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!