Ha megfelelő hőmérsékleten lefagyasztunk cefrét akkor elvileg elérhető hogy kicsöpögjön belőle a jóval alacsonyabb fagyáspontú alkohol és még ez iható ital is legyen?
Már abban biztos vagyok hogy az alkohol kicsöpögne (a fagyasztott cefréből), mert * fizika *.
Jól beállított hőmérsékleten, viszont sok minden más is pl cukrok, egyéb íz és szín és illat(szag) anyagok is, meg a metil alkohol is.
Teljesen más jellegű ital lenne belőle nem "hagyományos" pálinka.
Persze ebben még benne lenne a metil alkohol is ezért ajánlott lenen még 1x le is főzni ezt a lőrét. Vagy esetleg fagyasztással és megfelelő hőmérséklettel is kiszedhető a metil?
Vajon iható lenne ezután a cucc?
Intenzívebb íz és illathatású ital(likőr) lenne belőle?
A jégbornál a fagyott szőlőből csöpögtetik ki a cukorlevet, szóval nem is új ez a technika, csak a felhasználása lenne újszerű. "Jégpálinka". :D
Van olyan ország/termék ahol hasonló eljárással dolgoznak?
"Haverom kint élt, az USÁ-ban a szesztilalom Idején."
USA -ban 1933 -ban véget ért a szesztilalom. Tegyük fel akkor 19 éves volt és így még tényleg "élt" is benne egy kicsit (nem csupán akkor született).
Haverod most lenne 109 éves.
Persze nincs okunk feltételezni hogy haverként csak egykorúak lehettek. Elképzelhető hogy mondjuk 20-30 évvel is fiatalabb vagy nála és 80-90 évesként írogatsz a gyakorin...
Elképzelni el lehet de nem túl hihető...
#8 egyébként jól írja #9 kuktában is lehet főzni de akkor kell egy hűtött cső a lecsapatáshoz. Ami lehet spirálcső is de az egyenes hosszú is megoldás lehet.
Spirálcsövet nehéz egyébként előállítani és szesztilalom idején nyilván a beszerzése sem egyszerű.
Nagyobb helyen és más megoldással de az egyenes csővel is jól működik a módszer.
Apropó ha már említettük a kuktát is a főzésnél.
És az eredeti kérdés a fagyasztásos frakcionálásra vonatkozott.
A kettőből összeadtam hogy tulajdonképpen vákuum desztillációval is lehetne "főzni".
Szoba hőmérsékletű cefrét légmentesen zárt edényben nyomás csökkenteni kezdünk.
Egy bizonyos nyomáson az alkohol elkezdene forrni benne a víz pedig még nem.
Nehézsége lehet hogy ezt az alkohol párát kibíró vákuumszivattyút kell üzemeltetni a "desztilláció" ideje alatt.
De ez is egy érdekes "itóka" lenne.
Teljesen más aromákat ragadna így magával mint akár valódi főzésnél vagy akár jeges frakcionálásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!