Melyik a 0 és melyik a fázis?
Sajnos a színjelöléssel nem sokra mész, sokszor láttam olyat, hogy a hivatalosan zöld-sárga (PE vezeték) fázisnak van használva (jó magam sosem használom fel még kapcsolt szálnak sem). Igazából, ha nem vagy képesítve áramból nem ajánlom a villanyszerelést otthon, még a vizsgázott szerelőkből is halnak meg páran évente balesetben.
Egyébként a dugaszoló aljzatban amit otthon van az 230V váltakozó áramú hálózatról érkezik, (tehát nem egyenáramú hálózat). Ott fázis(fekete) van és nulla(kék), de a PE vezetőt is be kell kötni a megfelelő csatlakozó pontra (így lesz “leföldelve”).
Szabályról nem tudok arra vonatkozólag, hogy balra vagy jobbra kell-e kötni a fázisvezetőt, de úgy tudom balra “szokták”.
Utoljára kiemelném a legfontosabbat: amennyiben nem vagy képesítve nem ajánlom, hogy magadnak szereld a villanyt, képzett szakemberek is esnek áldozatul a szakmában.
"A zöld pedig valami vezérlés." Megjegyzem, egy "okleveles fizikus"-tól ez azért durva.
A (sárga+)zöld vezeték a védőföld. Az meg mindig kideríthető méréssel, hogy melyik a 0 (világoskék) és melyik a fázis (barna, fekete). A nem szabványszínű vezetékeket pedig mérés után rendesen fel kell címkézni és kész.
Üdvözöl egy másik okleves fizikus!
Meg amúgy értem én, hogy fizikus vagy, de szerinted egy villamosmérnök szerelhet?
Segítek: nem. Szerintem pedig egy villamosmérnök közelebb áll a villanyszereléshez, mint a fizikus.
Alapszabály a villanyszerelésnél, hogy sose bízz a vezetékek színében, se abban, hogy a fázist a bal vagy jobb pólusára "szokás" kötni a dugaljnak.
Mérj.
Fázisceruza, azzal már legalább a fázist megtalálod. (Jó esetben, mert csak egyetlen vezetéken fog világítani, de vannak ám cifra dolgok a valódi világban :D )
Az N és PE közötti különbséget biztosra megmondani már nem ilyen triviális, és a hiedelmekkel ellentétben NEM felcserélhető tetszőlegesen a kettő.
Persze ha felcseréled, akkor is működni fog minden látszólag, csak amikor áramütés ér valakit, akkor élet-halál kérdése lehet, hogy leold-e a fí relé.
De leginkább én azt javaslom, hogy ne bűvészkedj az árammal, ha nem tudod EGÉSZEN PONTOSAN, hogy mit csinálsz.
Legközelebb hova kössem, ha arra kerülne a sor. A színeknél: a szabványt kérdezem ott is. Amit be lehet dugni a konnektorba vezetéket, annál ugye nem lehet tudni melyik a 0 és melyik a fázis, szabvány szerint mi a színe.
A #2-es az a kérdező, vagyis én. A fázisról írtam hogy földszimmetrikus: vagyis hogy valóban szinuszos, és nem például U0 + U*sin (omega t + fi): U0 nem 0 esetén nem földszimmetrikus, de ennél U0 = 0.
„Amit be lehet dugni a konnektorba vezetéket, annál ugye nem lehet tudni melyik a 0 és melyik a fázis, szabvány szerint mi a színe.”
A konnektorba csatlakoztatható készülékek kábeleiben is van fekete vagy barna, kék és zöld/sárga ér. Mivel a konnektorba fordítva is bedugható a villásdugó, lehet, hogy a készülék kék vezetékén lesz a fázis és a feketén a nulla. Az viszont biztos, akárhogy is csatlakoztatod a villásdugót, a zöld/sárga mindig a készülék fém burkolatára lesz kötve.
„A fázisról írtam hogy földszimmetrikus: vagyis hogy valóban szinuszos, és nem például U0 + U*sin (omega t + fi): U0 nem 0 esetén nem földszimmetrikus, de ennél U0 = 0.”
A hálózat feszültsége nem föld szimmetrikus, a nulla le van földelve, a másik a fázis, ez mitől lenne föld szimmetrikus? Föld szimmetrikus például akkor lenne, ha egy transzformátor középmegcsapolású szekunder tekercsének középmegcsapolását leföldelnénk. Ekkor a szekunder tekercs két másik kivezetésén a földelt középmegcsapoláshoz képest szimmetrikus feszültség állna elő. A középmegcsapoláshoz képest az egyiken: Umax·sinωt a másikon –Umax·sinωt, vagyis a két feszültség között 180° fáziseltérés lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!