Három fázis esetén miért egy fázisra van igazítva a 0?
Sziasztok!
Lehet hülye a kérdés, de nem tudom és így egy kérdés erejéig érdekel.
Ha van egy 1fázisú kábel abban van fázis 0 meg föld igaz? A fázisnak és a 0nak "ugyan olyan vastag kábelnek kell lennie" (ugyan olyan ellenállása kell lennie?!?) {Sok hülyeséget le bírok írni}
Viszont. Ebből adódóan én úgy gondoltam, ha van egy 3 fázisú kábel, akkor abban van é fázis egy 0 és egy föld.
Nekem logikusnak az tűnt, hogy a 0-nak pont annyi ellenállásának kell lennie, mint a 3 fázisnak összesen.
Pl 3x20 amper esetén 60.
(Kb ebből azért remélem mindenkinek leesett, hogy atom hülye vagyok hozzá)
Aztán ma mondták nekem, hogy a 3x20 amper esetén a 0 az csak 20 amperes. De miért?
Áramkört kell nézni és ott egy körre csak 20 amper van és a 0 ilyen szempontból nem lényeg?
Aki érti magyarázza már el a hülye fejemnek 😅. Köszi
Ennek a két állításnak ne higgy, ezek nem csak egy szempontból helytelenek:
"ilyenkor a legkisebbhez igazodva marad a fázisokon az áram, a maradék pedig elfolyik a nulla felé. Tehát ha 10, 12 és 14 Amper folyna a fázisokon, mindegyiken 10 Amper fog folyni és 6 a nullán."
"Nem ideális esetben túl tudod terhelni a nullát, például ha csak két fázist terhelsz, de ilyen a gyakorlatban nem fordul elő"
6-osnál a pont, szépen leírta az igazságot.
1#
„Tehát ha 10, 12 és 14 Amper folyna a fázisokon, mindegyiken 10 Amper fog folyni és 6 a nullán.”
Magyarázd már el, hogy miért? Ez teljesen hibás. Ha a fázisokon 10, 12 és 14 A folyik, akkor ott annyi folyik, nem 10 A.
Egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a teljesítménytényező mindhárom fázisban cosφ=1. Az áramokat vektoriálisan kell összegezni, ehhez fel kell írni azokat komplex alakban. Az Ia mutasson a valós tengely irányába, így ennek nem lesz képzetes összetevője: Ia=10 A.
Az Ib áram ehhez képest 120°-kal késik: Ib=12·(–1/2–j√3/2)=(–6–j10,39) A
Az Ic áram Ia-hoz képest 120°-kal siet: Ic=14·(–1/2+j√3/2)=(–7+j12,12) A. Ezeket összegezve megkapjuk a nullavezetőn folyó áramot: Io=Ia+Ib+Ic=10–6–j10,39–7+j12,12=(–3+j1,73) A. Ennek abszolút értéke: |Io|=√[(–3)²+1,73²]=3,46 A
Ennél jóval egyszerűbb, ha felrajzolod egymáshoz képest 120°-ra a három áramot, majd a vektorok összegzési szabálya szerint összegzed azokat. Az eredő vektor hossza a nullavezetőn folyó áram abszolút értéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!