A génmódosított élelmiszerek okozhatnak betegségeket?
Hát ha így teszed fel a kérdést, akkor a válasz igen, de ha úgy, hogy jobban, mint a nem génmódosítottak, akkor már más a kép.
Csak három főbb dolog szerintem.
Egyérszt minden lehet máreg, a fogyasztás mértékétől függően, másrészt nem vagyunk egyformák. Harmadrészt elméletileg a génmódosítottak élelmiszerek szerintem akár egészségesebbek is lehetnek, mint nem génmódosított társaik és még a környezetre is lehetnek jó hatással, de a gyakorlatba átültetés az, ami kérdéses.
Ennek a kérdésnek semmi értelme, legalábbis ebben a formában.
Milyen betegség? Emberi fogyasztás? Milyen állapotban van az élelmiszer? Ha ember, van-e valamilyen alapbetegsége, ami korlátozza bizonyos élelmiszerek fogyasztását?
Értelmetlen kérdés.
Igazából ez három kérdés:
1: 𝐋𝐄𝐇𝐄𝐓-𝐄 úgy módosítani, hogy veszélyes legyen,
2: ELLENŐRZÖTT termék okozhat-e bajt?
3: TERMÉSZETES nemesítés okozhat-e ilyet?
A válaszok pedig: IGEN/NEM/IGEN.
Tartozik ehhez még egy kérdés:
- van-e a génmódosításnak 𝐊𝐎𝐌𝐎𝐋𝐘 előnye? Amiért egyáltalán érdemes csinálni?
Válasz: 𝐈𝐆𝐄𝐍.
Igen, mondjuk van jó pár természetes dolog is, ami húzós.
Mondjuk a csattanó maszlag egyértelműen.
De a manióka is mérgező, pedig azt eszik. Valahogy kivonják előtte a méreg nagy részét (de sajnos az ízeket is).
A légyölő galóca is ehető (kis mennyiségben), és jó ízű.
Létezik olyan gyümölcs is, ami halálos, kis mennyiségben is, de szintén jó ízű.
Ezen kívül, ha már nemesítés: a tök és az uborka keresztezése halálos.
A természetes ételeknek egy előnyük van: a többség már sok 100 vagy 1000 éve itt van, és ismerjük.
De azért nem mind! Ha most nemesítünk valamit, az veszélyesebb lehet, mint ami génsebészettel készül.
Jó okés csak a kérdés nem egyéb mérgező növényekre irányult amikről tudjuk, hogy léteznek egyébként is, ez semmit sem magyaráz a kérdésben. Se a fogyasztás túlzott mértéke sem magyaráz semmi benne, mindannyian tudjuk, hogy létezik ételmérgezés a túlfogyasztásból is. Bocsi de ez szerintem nem adalék a témához, hanem csak annak hangzik. Magam nem foglalkozom genetikával annyira, legfeljebb amit a régészet mutat ki :) de néhány szót nyilván érdemelne a téma tudományos keretek között is.
Mindannyian tudjuk, hogy sokan aggódnak e miatt, szóval akkor tudományosan kellene tárgyalni a kérdést. Itt van publikáció - és a tudományt sem kell bármiben védeni, mert az pont nem tudományos hozzáállás - és le is lehet pontozni ezt, de tudományos dolgoknak volt már borzalmas következménye az alkalmazásban. Vannak olyan kutatások ami arra utal, hogy jobb vigyázni vele, és sok nagy kormányzat nem is engedélyezi - nyilván nem véletlenül. Szerintem jobb hagyni.
Publikáció:
A genetikailag módosított élelmiszerek egészségügyi kockázatai
"Absztrakt
Ahogy a géntechnológiával módosított (GM) élelmiszerek kezdenek behatolni étrendünkbe, aggodalmak merültek fel a génmódosított élelmiszerek biztonságával kapcsolatban. Bemutatjuk ezeket az aggályokat, valamint a biztonságuk értékelése során követett eljárások korlátait. Bizonyos génmódosított élelmiszerekkel végzett állati toxicitási vizsgálatok kimutatták, hogy azok több szervre és rendszerre toxikus hatással lehetnek."
Másik:
"Jelenleg a szupermarketekben található feldolgozott élelmiszerek 55-70%-át a GMO-élelmiszerek teszik ki. A nigériai szupermarketeinkből vásárolt import élelmiszerek többsége genetikailag módosított. Más országok, mint például Anglia, Olaszország, Németország, Oroszország, Japán és Új-Zéland, csak hogy néhányat említsünk, ellenzik a GMO-élelmiszerek országukba történő bevezetését. Miért kellene nekünk, nigériaiaknak kitenni ezeket a GMO-élelmiszereket? Itt az ideje, hogy jobban odafigyelj arra, amit a testedbe helyezel.
Ms. Gidado, a Nemzeti Biotechnológiai Fejlesztési Ügynökség (NABDA) igazgatóhelyettese elmondta, hogy egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy a GMO-élelmiszerek káros hatással vannak az emberi egészségre és a környezetre."
Persze nem mutatja ki, mert hát lássuk be, hogy nem kis anyagi érdek van mögötte, talán embereken nem is tesztelik és akkor ezt úgy tálalják, hogy "embereken nem mutatták ki".
A Scientific American is vegyes véleményt közöl:
"Az igazság a genetikailag módosított élelmiszerekről
- A géntechnológiával módosított (GM) növényekkel kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, hogy biztonságosan fogyaszthatók, és megvan a lehetőségük arra, hogy világszerte több millió embert tápláljanak, akik jelenleg éheznek.
- A GM-mel kapcsolatos minden kritikát azonban nem lehet olyan könnyen visszautasítani, és a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában.
- A kockázatok és előnyök gondos elemzése a GM-növények kiterjesztett alkalmazását és biztonsági tesztelését indokolja."
"a használatuk körüli vita továbbra is dühöng, és a világ egyes részein ez egyre hangosabb. A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy ez a vitatkozás jó dolog – nem lehetünk túl óvatosak, amikor a világ élelmiszer ellátásának genetikai alapjain bütykölünk."
"Drámai összefüggés mutatható ki a GMO-k és 22 betegség között
Egyre nagyobb a mozgalom a GMO-növények címkézése érdekében, és sokan továbbmennének, és teljesen betiltanák a GMO-kat. Jelenleg Oregonban szoros szavazás zajlik a GMO-címkézési kezdeményezésről, ahol a címkézés 0,3%-a mellett szólnak, és pénzt gyűjtenek a szavazólapok ellenőrzésére (sürgetjük a támogatásukat). A GMO-kból profitálók 20 millió dollárt költöttek a címkézés megakadályozására Oregonban. Az északkeleti államok közül több olyan törvényt hozott, amely megköveteli a címkézést.
Vermont hamarosan pert indítanak, hogy megakadályozzák a GMO-címkézést. A GMO-kat keresőknek szokatlan marketingstratégiája van. Míg a legtöbb cég dicsekszik termékével, a GMO-ipar százmilliókat költ termékének elrejtésére. Az Egyesült Államok nem írja elő a GMO-k címkézését annak ellenére, hogy a világ 64 országában címkézik a GMO-kat.
Milliók vonultak fel a Monsanto ellen, sürgették a GMO-termékek címkézését vagy betiltását. Nemzeti konszenzus van a címkézés mellett, de a kormány nem tudott válaszolni. Valójában Obama elnök élelmiszercárja a Monsanto egykori vezetője. A kormány mélységes korrupciója komoly veszélynek teszi ki az amerikai nép egészségét.
Az alábbiakban kiemelt kutatás: „Génmanipulált növények, glifozát és az egészség romlása az Amerikai Egyesült Államokban” a The Journal of Organic Systems folyóiratban jelent meg idén szeptemberben, és a GMO-kat 22 betegséghez köti, amelyek nagyon magas korrelációt mutatnak. A tanulmány számos grafikonját újranyomtattuk, amelyek hihetetlen összefüggést mutatnak a glifozát gyomirtó szert használó GMO-növények növekedése és a betegségek széles köre között."
"A korreláció nem az ok-okozati összefüggés bizonyítéka. A szerzők azonban rámutatnak: "22 betegségre van adatunk, amelyek mindegyike magas fokú korrelációval és nagyon nagy szignifikanciával rendelkezik. Nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy ezek mindegyike véletlen egybeesés." Rámutatnak, hogy „az Amerikai Környezetgyógyászati Akadémia géntechnológiával módosított (GM) élelmiszerekről szóló állásfoglalása szerint: „[S] számos állatkísérlet utal a GM-élelmiszerek fogyasztásával összefüggő súlyos egészségügyi kockázatokra, beleértve a meddőséget, az immunrendszer zavarait, a felgyorsult öregedést és a táplálkozási zavarokat. a koleszterinszintézishez, az inzulinszabályozáshoz, a sejtjelátvitelhez és a fehérjeképzéshez kapcsolódó gének, valamint a máj, a vese, a lép és a gyomor-bélrendszer változásai."
""Az ebben a cikkben bemutatott adatok rávilágítanak arra, hogy független tudományos kutatásokat kell végezni..."
Szerintem sok kormányzat ezért tiltja, mert bizonytalannak látják, a vizsgálatok még elégtelenek.
Az előző így azért hülyeség, mert a génmódosítás semmiféle MINŐSÉGI változást nem okoz az ételben.
Tehát nem lesz igaz, hogy "természetes=jó, és génmódosított=rossz".
BÁRMELYIK élelmiszer lehet jó, vagy rossz.
Természetesen ez azt jelenti, hogy MINDENT be kell vizsgálni. A természetes nemesítéssel készült ételt IS - PONTOSAN ÚGY, mint ahogy a génmódosítottat IS.
Egyébként a génmódosított élőlények <<ÁLTALÁBAN>> azért kevésbé veszélyesek, mint a természetes nemesítéssel készültek, mert ott csak 1-2 tulajdonságot változtatunk meg, és tudjuk is, hogy melyiket, hogyan és mennyire.
"Az előző így azért ..."
Engem igazából ez nem is érdekel, a publikációt cáfolhatod ... be is mutatom vitapartneredet a National Library of Medicine oldalán megjelent publikációból:
Artemis Dona
Igazságügyi Orvostani és Toxikológiai Tanszék, Athéni Egyetem, Orvostudományi Kar, Athén, Görögország
Én csak az óvatosságra hívtam fel vele a figyelmet, mint ahogy sok állam tiltja is - nyilván az sem valami buta véletlen, hanem nem akarnak kockáztatni egy kiforratlan tudományos területtel. Mert hogy még nagyon újnak számít a génmanipulált élelmiszer és nincs hosszútávú tényleges tapasztalat.
Esetleg még megismételhető a Scientific American rövid összegzését is:
"
- A géntechnológiával módosított (GM) növényekkel kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, hogy biztonságosan fogyaszthatók, és megvan a lehetőségük arra, hogy világszerte több millió embert tápláljanak, akik jelenleg éheznek.
- A GM-mel kapcsolatos minden kritikát azonban nem lehet olyan könnyen visszautasítani, és a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában.
- A kockázatok és előnyök gondos elemzése a GM-növények kiterjesztett alkalmazását és biztonsági tesztelését indokolja.
"
Ha nem volt érthető egy részt kiemelnék belőle még egyszer:
"a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában."
Amúgy nem nagyon érdekel, csak azért tettem be a linkeket, hogy látszódjon belőle a gm védők elfogultsága, ami tényszerű és a Scientific American is tudománytalannak minősíti és inkább több vizsgálatot javasol. Ez a korrekt.
TappancsMancs, mi lenne, ha elolvasnád, amit írtam?
A legtöbb mai ételnél fel lehet vetni problémákat. Pont ilyeneket, mint amit soroltál. Elhízás, különféle szervek megbetegedése, rossz emésztés, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!