Miért nem jók a génmódosított élelmiszerek és növények?
Csak egy példa: van olyan GM növény, amire nem hat a gyomírtó - ezért a területre elvetik, utána idönként legyomírtózzák, és semmi más nem nö, csak a kívánt növény.
Aztán az emberek megeszik és meglepö módon tele lesz a szervezetük gyomírtóval - mert ugye nem kell odafigyelni az adagolásnál -, viszont az igen komoly fejlödési rendellenességeket okot az emberkben.
Nemrég - pár hete - volt egy cikk, hogy már a nök jórészénél az anyatejben is kimutatható a gyomírtó, még akkor is, ha soha nem használtak iylet. A gyereket ezt kapják, és késöbb egy csomó bajuk lesz.
Másrészt a 'hagyományos' nemesítési eljárások során több ezer új gén kerül be a növénybe, vagy épp besugárzással teljesen véletlenszerű változásokat hajtanak végre. Az így készült új fajtától bezzeg senki sem ódzkodik, pedig ilyen növénnyel már volt baleset. Volt egy krumpli, ami olyan sok szaponint termelt, hogy a fogyasztói mérgezést kaptak tőle. De persze, ha egy-két, ismert gént berakunk vagy kiveszünk, akkor rögtön évekig vizsgálni kell, hogy nincsen-e káros hatása, és ha nincs, drága kormányunk miatt akkor sem termeszthetjük.
Pedig a somogyi gazdák hogy örülnének most, ha a tűzelhalásnak ellenálló almáfákat ültethettek volna.
Minden fajta új nemesített élőlénnyel az a gond, hogy nem tudjuk: pontosan mi változott benne és ez milyen hatásokat jelent.
Ebből a szempontból az irányított génmódosítás SOKKAL jobb módszer, mint a többi nemesítés - pont azért, mert ez irányított.
A gond viszont az lehet ezzel, ha nagyon elszalad a kutatókkal a ló, és fegyvereket hoznak így létre. Pl. halálos betegségeket terjesztő vagy mérgeket termelő lényeket.
"pont azért, mert ez irányított"
Jó lenne ha irányított lenne, de a forgalmazásig eljutott növények úgy készültek, hogy random megszórták valami vektorral, ami hordozta a gént, franc tudja hová épült be, milyen működő gént tett tönkre ami esetleg valamilyen mérget vagy allergént bontott le. Van bennük antibiotikumrezisztencia-gén is, hadd terjedjen még jobban. Mindennek az esélye persze nagyon kicsi és nagy eséllyel nem történik semmi gond, a probléma, hogy ezt nem is vizsgálják meg rendesen, mert az pénzbe kerül. Fél éve volt nagy szenzáció, hogy megcsináltak egy háromhónapos vizsgálatot és nem jött ki belőle semmi, pedig vegyi anyagok engedélyezésénél a három hónapos az alap és inkább a kétéves krónikus vizsgálatot szokták követelni a hatóságok, mert hosszú távú hatások ott jönnek ki jobban.
"random megszórták valami vektorral, ami hordozta a gént, franc tudja hová épült be, milyen működő gént tett tönkre"
Ez volt 200 évvel ezelőtt.
Ma már azért ennél kicsit korszerűbb módszerekkel dolgoznak.
Mi lenne, ha frissítenéd kissé a tudásod?
Az elvi lehetőség megvan rá és laborban működik, de ha tudsz olyan forgalomban lévő fajtát, ahol ezt alkalmazzák is, mutasd meg lécci.
A másik gond inkább jogi jellegű, a GMO-k szabadalmaztatva vannak és nem használhatod a magvukat, gumójukat vetőmagnak. Vagyis ha egy óriás, mint a Monsanto kiszorítja a kisebb versenytársakat, nincs más választásod mint tőle venni minden évben vetőmagot.
Egyébként nem vagyok GMO ellenes, megvannak a nagyon jó alkalmazásai, például az egészségügyben az inzulint, véralvadási faktorokat, tesztek enzimeit, vakcinákat már nagyon régen módosított bacikban gyártják és remekül működnek. Élelmiszernövényekben is működhetne, de mielőtt megesszük, rendesen le kellene tesztelni, hogy biztonságos-e, mert túl sok mindenbe ugrottunk bele vakon (DDT, freonok, Contergan), amibe nem kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!