Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan tud kisebb feszültség...

Hogyan tud kisebb feszültség létrejönni miközben terhelve van a transzformátor?(részletek lennt)

Figyelt kérdés

Van egy transzformátorom és egy multiméterem és egy konnektorba dugható fogyasztásmérőm, valamint 12V-os 60 és 24W HALOGÉN izzóm.

A transzformátoron szereplő adatok:

Transvill Budapest MSZ 9229

FESZ: 380/42V 50~

TELJ: 120VA

FÁZIS: 1

GYÁRT: 1960

Amikor terheletlenül multiméterrel megmérem a feszültséget akkor 12,5-12,8 körül van. Viszont amikor rákötöm az izzókat akkor csak ilyen 7V feszültséget lehet mérni, de az izzók ugyanúgy világítanak mintha rendesen 12V-on mennének. És a konnektoros fogyasztás mérő is a 60W-os néveleges teljesítményű izzónál 58W-ot mutat a 24W-osnál pedig 24W-ot. Tehát feltélezem hogy a transzformátor jól működik és az én tudásom kevés megérteni mi a különbség amikor pl ha egy autóakksival nézem meg az izzókat ott nincsen ilyen feszültség esés de ugyanúgy világít.

A transzformátornál ennek mi az oka?

Ki fogom probálni egy régi 12V-os lcd monitorral hogyan működik, de ha az is megy és közben ott is 7V lesz terhelten akkor nem értem mi a magyarázat, mert a monitor biztosan nem működne 7V-on.

2022. jan. 21. 21:49
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

A képen amit küldtem balról jobbra a szekunder kivezetéseken mérhető feszültségek a következők (hátha ezekből kiderül mire gondolt a költő tervezéskor)

Elkezdtem írni de mivel az elsőn 11-et meg valamelyiket 13-at meg egy másikon 15 öt mértem de ezek is ingadoztak ahogyan a csokiban néztem a pálcával...

Ezért szerintem úgy lehetne rendesen megnézni ha ezeket a szekunder kivezetéseket holnap szétcsavarozom egyenként, megtisztítom és újra összerakom jól meghúzva a csavart. Persze mindent csak kihúzva csinálok áramtalanítva.

Egyvalami biztos hogy a bemeneten 239V még megvan az mérhető :D

Plusz egy széljegyzet: Ez nekem új hogy ez váltakozó feszültségnek kellene lennie a szekunder tekercsen kimeneten. Én úgy tudtam hogy a váltakozófeszültég hatására a szekunder tekercsen egyenfeszültség indukálódik.

2022. jan. 22. 00:01
 12/27 anonim ***** válasza:
56%

Kérdező írta: "Én úgy tudtam hogy a váltakozófeszültég hatására a szekunder tekercsen egyenfeszültség indukálódik."

Kedves kérdező - egy 6 éves gyereknek már több technikai belátása van ennél. A személyi sérülés és az anyagi károk elkerülése érdekében addig ne babrálj a hálózati villannyal, amíg meg nem tanulod az alapokat a megfelelő szakirodalomból!

2022. jan. 22. 04:46
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

„Elkezdtem írni de mivel az elsőn 11-et meg valamelyiket 13-at meg egy másikon 15 öt mértem de ezek is ingadoztak”

Nem is lesz pontosan állandó, mert a hálózati feszültség sem állandó, a terheléstől függően, kismértékben szinte folyamatosan változik.

„Én úgy tudtam hogy a váltakozófeszültég hatására a szekunder tekercsen egyenfeszültség indukálódik.”

Ezt nagyon nem jól tudtad, gondolom ezért írtad ezt:

„Ki fogom probálni egy régi 12V-os lcd monitorral hogyan működik”

Ezt jobb lenne nem kipróbálni, mert a monitor 12 V egyenfeszültségről működik, a transzformátor pedig váltakozófeszültséget ad le.

Tisztelt kérdező! Mielőtt kísérletezel valamivel, célszerű megismerni annak működési elvét, legalább az alap dolgokat. Például a transzformátorról:

[link]

Ha legalább ezt elolvastad volna, akkor tudnád, hogy a transzformátor váltakozófeszültséget átalakítására használható. A szekunder oldalon is váltakozófeszültség van, azt nem lehet egyenfeszültségre állított multiméterrel mérni. A várt feszültségnek megfelelő váltakozófeszültségű méréshatárra állítsd a műszert.

2022. jan. 22. 12:20
 14/27 A kérdező kommentje:

"Kedves kérdező - egy 6 éves gyereknek már több technikai belátása van ennél. A személyi sérülés és az anyagi károk elkerülése érdekében addig ne babrálj a hálózati villannyal, amíg meg nem tanulod az alapokat a megfelelő szakirodalomból!"

Jaj ha már ennyire aggódsz mert idióta vagyok és szeretnél figyelmeztetni akkor ezt a" Kedves kérdező" féle modoroskodást vegyük már le a track listáról kérlek :)

Tipikusan az a fajta válaszoló, aki ha tud is valamit nem írja le nem tesz hozzá semmit és egy szót sem lehet kihúzni belőle csak odaírja hogy ez "nagyon veszélyes neked nem is kéne ezt piszkálni, én am amúgy érték hozzá de nem mondom el neked inkább megtartom magamnak"

Nem tudom egyesek miért nincsenek meg az efféle szellemi maszturbáció nélkül.

Másiknak köszönöm a linket és a segítséget igen, ott feketén fehéren le van írva.

2022. jan. 22. 13:05
 15/27 anonim ***** válasza:

Közlöm a kérdezővel, hogy még az életben nem láttam olyan ostoba embert, aki 0 elektrotechnikai ismerettel elkezd hálózati fesszel játszani és még a legelemibb alapismeretekkel sincs tisztában. A "kedves kérdező" egy finom irónia arra, hogy iszonyúan beképzelt vagy - tehát kérlek oktasd ki magadat a "szellemi maszturbáció" témájában!

(Az apád meg nagyon mérges lesz ha megtudja, mit műveltél a multiméterével. Gondolom az árammérő rész már szét lett égetve benne.)

2022. jan. 22. 13:57
 16/27 A kérdező kommentje:
Látom nem lehet kibillenteni a szerepből annyira tetszik ez neked:) Rengeteg kérdés van ám, olyan is ahol még nálam is gyerekesebbek vannak.:))
2022. jan. 22. 14:04
 17/27 anonim ***** válasza:

Kérdező - tisztességes választ kaptál mindenkitől, de a legértékesebb ez:

Tegyél fel a "track" listára egy elektrotechnikai szakkönyvet és hanyagold a netes fórumokat addig, amíg nem is tudod mit érdemes kérdezni egy témában!

(És ne játssz pszichomókusra, ha műszaki tudományok témában fórumozol - ahol látatlanba komoly szakemberek válaszolnak. Bizony, ők is néha sokkos állapotot kapnak - de nem az áramütéstől - hanem a Dunning-Kruger effektus gyakorlati megnyilvánulásaitól.)

2022. jan. 22. 14:15
 18/27 anonim ***** válasza:
A feltett fotókon két dióda is látszik a transzformátoron. Persze azok nem voltak részesei a kísérletezésnek, ezért említést sem kellett tenni róluk - ugye?
2022. jan. 22. 14:30
 19/27 A kérdező kommentje:

Értem tanár úr, mi a házi feladat? Melyik könyvet kell tanulmányoznom konkrétan? Megígéri hogy ha az abban foglaltakat elsajátítom utána hajlandó lesz érdemben szóba állni a magamfajta mihaszna kártékony kölökkel a továbbiakban egy másik kérdésben ami talán megüti a megválaszolhatóság színvonalát?

Ezenkívül szeretnék kérni referenciát ahol meggyőződhetek a komolyan vehetőségéről, mert a jól begyakorolt semmit(információt azon kívül hogy hülye vagyok) mondó katedra dumán kívül hogy "üljek le 1-es" mást nem kaptam. Néha azt érzem jobban járok egy kevésbé tapasztalt és tudásában nem annyira bővelkedő, de azt a kicsit előzékenyebben megosztó válaszolóval.)

2022. jan. 22. 14:41
 20/27 Szirty ***** válasza:
100%

"dédapám aki villanyszerelő volt(ő készítette a gyárban magának) hadovált valamit..."

Tehát ha jól értem van egy transzformátorod aminek az adattábláján szereplő gyári értékeket ide leírtad.

Utána leírtál egy számodra érthetetlen jelenséget néhány mérési adattal.

Majd néhány hozzászólással később kijelented hogy a transzformátort valaki áttekercselte, módosította valahogy amiről már semmilyen adat nincs.

2022. jan. 22. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!