Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A grafitnak mekkora az elektro...

A grafitnak mekkora az elektromos ellenállása?

Figyelt kérdés

Akarok építeni egy ilyet,

https://www.youtube.com/watch?v=VTzKIs19eZE&t=290s

be is szereztem egy mikro trafót át is tekercseltem, jelenleg 2,5 V van a szekunder tekercsen, fémhez érintve gyorsan átmelegszik, megbontottam egy ceruzát ahhoz hozzá érintve viszont semmi nem történik. Kevés lenne a feszültség? Előre is köszönöm a válaszokat.

2018. nov. 30. 15:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A grafit tömörségétől is függ. Régen pl. voltak szénmikrofonok, annak pont az volt a lényege, hogy összenyomva leesik az ellenállása.

A másik, hogy a ceruzabélben nem biztos, hogy tiszta grafit van, egyéb adalékokat is használhatnak hozzá.

2018. nov. 30. 15:57
 2/12 A kérdező kommentje:

Itt pl a rotring betétet és egy ceruzával csinálják,

https://www.youtube.com/watch?v=5YBwDNfOaxU&t=87s

2018. nov. 30. 18:58
 3/12 anonim ***** válasza:
51%
Multiméter minek van?
2018. nov. 30. 21:31
 4/12 TappancsMancs ***** válasza:
51%

A ceruza bélben van adalékanyag, de ettől még működhet. Internetről néztem, hogy nem kapcsoló távirányítókat meg lehet grafitozni sima ceruza grafittal is. Le kell csiszolni, kaparni egy kis grafitport és bekenni vele a gombok belső-alsó érintkező részét. De sajnos csak egy hónapig ha bírja, mert lejön róla és újra szét kell szedni, stb stb. Macera de működik.

A ceruzákban ez eltérő adalékkal is készülhet, de van ami jól vezeti az elektromosságot.

2018. nov. 30. 21:46
 5/12 Walter_Dornberger ***** válasza:
69%

a grafit rúd helyett a vágópálca (hegesztéstechnikai boltokban kapható, réz burkolata van) használatát ajánlom.

A trafóra pedig közönséges hegesztőtrafót ajánlk, mert előbb utóbb megjön az étvágyad és többet akarsz olvasztani, amit a mikro trafó már biztos nem bír. a hegesztőtrafót pont erre csinálják, Téglának használható az ytong is, de a tuti a samott tégla (káyhás boltban kapható).

Én így csinálnám.

2018. dec. 2. 11:32
 6/12 anonim ***** válasza:

Nagyon változó a grafit, és a különböző ipari szénelektródák ellenállása. A következő adatokat találtam:

Grafit 13 ... 100 ohm*mm^2/m

Szén 40 ... 100 ohm*mm^2/m

Ívlámpaszén 70 ohm*mm^2/m

Retortaszén 100 ohm*mm^2/m

- - -

Walter_Dornberger! A szénelektróda, amit a hegesztőboltokban árulnak jó ötlet. Nem is drága.

[link]

2018. dec. 2. 12:01
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítő válaszokat.

Pont most mértem meg a rotring betét ellenállása 100 Ohm a szekunder tekercs kimenete 2,6 V, ha minden igaz akkor jelenleg 26 mA folyik át rajta. Jól tudom?

2018. dec. 2. 13:08
 8/12 Walter_Dornberger ***** válasza:
51%

Az ohm törvény szerint i = u /r, alapján igazad lenne.

Azonban:

A grafit olyan anyagok közé tartozik, aminek az ellenállása a hőmérséklet növekedésével csökken. érdemi számításhoz a kívánt hőmérsékletre át kell számítani az ellenállás értékét.

A kívánt hőmérséklet értéke a grafit ellenálláson diszipált hő és a környezet felé átadott hő (illik figyelembe venni az ívbő sugárzott hőt is) egyenlegéből határozható meg.

Az elektródát én vastag vörösréz csőbe illeszteném, hogy a cső legyen az áramvezető, a végén kilógó grafit az ívet fogja csak, és a csőből kitolható a grafit ha az elektróda fogy (fogyni fog)

A rotringbél semmire sem jó. A ceruzabél sem.

Első körben a góliát elemből (ha van még ilyen ) kihúzható grafitrudat ajánlom, illesztett és esetleg hűtött rézcsőben. (a befeccölendő teljesítménytől a vékony grafitrudak elégnek. A videón is elemből való szénrúd van. a vágópálca azért jobb mert azt eleve ív fogására találták ki.)

2018. dec. 3. 03:01
 9/12 A kérdező kommentje:
Walter köszönöm a válaszod, írtad hogy fogyni fog, ha jól tudom a grafit olvadás pontja olyan 4500 C körül van, akkor ezek szerint ennél magasabb hőt termel?
2018. dec. 3. 12:27
 10/12 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%
A grafit elektróda fogyásának két oka van: szublimál és reagál a levegő oxigénjével. Nem olvad meg. ahoz 4000cFok + kellene.
2018. dec. 3. 15:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!