Számítógéppel nem lehetne demonstrálni a fénysebességet?
Lehetne, de minek. Fénysebességgel hasító autóban semmit nem látnál a tájból. 1 mp alatt 7x körbeérnél a Földön.
De ha mondjuk a legközelebbi csillaghoz akarnád nézni az utat, akkor 4 évig nem változna a látvány, ez se sokkal jobb.
Sokan azt gondolják hogy ha megközelíted a fénysebességet akkor látni fogod lassan elhaladni a fényt vagy ilyesmi.
Ez nem így van!
Már Einstein relativitás elmélete is kimondta hogy a fény minden megfigyelő számára ugyanolyan gyors!
Annak is aki a fénysebesség közelében halad!
Ennek a látszólagos ellentmondásnak a feloldása az hogy a megfigyelő ideje lelassul! A látott fény hullámhossza megnyúlik vagy lerövidül (attól függően merre nézünk) így még ugyanolyan gyorsnak látja az egyébként is gyors megfigyelő.
Ebben a videóban elég jól elmagyarázzák:
Az Orion űrhajó sorozatban volt olyan, hogy hiperűr plusz tartalék.
Nem voltak még tévés számítógépek, de szimulálták.
Én már a nyolcvanas évek végén hiperűrugráltam C64-en az ELITE játékban, szóval nekem úgy tűnik, hogy ez az FTL szimulálás elég régen meg van oldva.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!