5 párhuzamos mérésem van pontonként és van 10 pontom. Hogyan igazolható, hogy a pontokra adott egyenlet illesztése során az egyenlet paraméterei megegyezik, ha az összes pontra illesztem a görbét (5x10 pontra), vagy ha a pontonkénti átlagra(10 pont)?
Kezeld az összes pontot külön, ne törődj azzal, hogy éppen egy x értékhez több y is tartozik. Ha átlagolnál, akkor az átlag hibáját hibaterjedéssel át kéne számolni a becsült paraméterek hibájává és ez eléggé nem triviális.
Gondolj bele, ha nem egy x érték felett lenne 10 pont, hanem ezek az x tengely mentén egyenletesen helyezkednének el, akkor eszedbe sem jutna átlagolni. Igazából kb semmit nem változtat, hogy éppen egy x értékhez tartozik 10 pont nem pedig szétszórva vannak.
¶
Nem látom mi garantálná, hogy az öt külön mérési sorodból egyenként biztosan ugyanaz az egyenes egyenlet adódik ki legkisebb négyzetes módszerrel.
A statisztikai szórás miatt valószínűleg lesz eltérés, öt egymáshoz közeli, de eltérő egyenes.
Ha viszont pontonként átlagolod az öt-öt mérést, bizonyosan egyetlen egyenletet ad ki.
Esetlegesen úgy érted, hogy a legkisebb négyzetek módszerét közvetlenül beveted az 5X10 pontra?
Nem tudom, az mennyire működőképes, hiszen itt 10 x értékhez egyenként 5-5 y érték fog tartozni.
Köszönöm a válaszokat.
Tehát akkor a legkorrektebb, ha átlagolás nélkül, az összes pontra (5x10 pont) illesztek.
"Esetlegesen úgy érted, hogy a legkisebb négyzetek módszerét közvetlenül beveted az 5X10 pontra?"
Igen, így értettem.
"Tehát akkor a legkorrektebb, ha átlagolás nélkül, az összes pontra (5x10 pont) illesztek."
Nem tudom, a mátrixos módszer nem kap-e ettől hülyét, az említett azonos x-hez 5 eltérő y miatt.
Ja akkor minden oké. Én még az ilyesmit anno kézimunkában csináltam, néha simán a legkisebb négyzetek matematikai formuláját paraméteres egyenes függvénybe illesztve, deriválva és szélsőértéket nézve.
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!