Kúpfogaskerékpárok esetén csak azonos kúpszögű fogaskerekeket lehet összekapcsolni?
Azon gondolkodom, hogyan lehet 2, egymással nem 90°-os szöget bezáró tengelyt kúpfogaskerekekkel összekapcsolni.
Milyen megvalósítások lehetségesek?
Milyen kúpszöggel gyártanak egyáltalán kúpfogaskerekeket, vagy lehet egyedi szöggel is gyártatni?
Gondolok itt pl. arra, hogyha van 2 120°-os fogaskerék, az helytálló,-e ha úgy rendezik el őket, hogy az egyiket 30°-ban megdöntik?És akkor a fogazatnak milyennek kell lennie?Sima egyenes fogazattal ez megvalósítható?
Milyen párosítások lehetségesek még?Az, hogy mekkora szöget zárnak be a tengelyek, az még képlékeny, de a 90°-os, legáltalánosabb opció sajnos nem jöhet szóba.
Akár kitérő tengelyű, tetszőleges szöghelyzetű tengelyek áthajtása is megoldható kúpfogaskerékpárral.
A legegyszerűbb, amikor egy síkkerékhez kapcsolódik egy másik (egyenes fogazású, gyakorlatilag tetszőleges szöghelyzetű) kúpkerék. Aztán lehet ezt cifrázni, körív, palloid, hiperbolikus vagy ciklois fogazatokkal...
Köszönöm!
Arra példát kerestem én is, amikor egy sík, homlokfogazattal bíró fogaskereket hajtanának meg kúpfogaskerékkel,azonban az interneten még csak képet sem találtam efféle megvalósításról.Nem látok a matematikájába a dolognak, ezért csak abból tudok kiindulni, amire példát is találok.
Sajnos az egymást 90°-ban metsző tengelyű kúpfogaskerekes hajtásokon kívüli hasonló hajtásformák elképesztően ritkán kerülhetnek alkalmazásra.
ha különböző a kúpszög, a kerületi sebességek nem fognak stimmelni.
mint amikor egy oldalára borított kúpot próbálsz gurítani. ahelyett, hogy egyenesen menne, elfordul.
Akármilyen tengelyszöget össze tudsz kapcsolni. De a tengelyszög a kúpszögre csak akkor feleződik a kér fogaskerékre, ha egyforma fogszámúak.
Ha eltérő fogszámúak, csak annyi igaz, hogy a két félkúpszög összege maga a tengelyek által bezárt szög.
A nagyobb fogszámú a fogszám-emelkedéssel egyre "laposabb", a kicsi a fogszám-csökkenéssel egyre "hengeresebb".
A lényeg, hogy a fogaskerékpár fogainak érintkezési vonala a két tengely metszéspontjába mutat.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Igen, most már látom, hogy pl. hiába lenne nekem 2db 90 fokos osztókúpszögű kúpfogaskerekem, ha azok átmérője nem egyezik meg, akkor a 2 osztókúp alkotója nem a 2 tengely metszéspontjába mutat.
Azt gondolom, hogy ezek alapján meglehetősen összetett feladat 2, nem azonos átmérőjű és nem 90 fokos tengelyszögű kúpkereket összeállítani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!