Beborítani TŰZÁLLÓ anyagokkal úgy egy falat, hogy ha lambériából is van kívülről burkolva a fal és valaki felgyújtja ezt a rengeteg faanyagot,akkor a tűz a vázkerámia téglákra (azokon belülre, beltérbe) NE terjedjen tovább - ismertek ilyen anyagokat?
Azaz nem valamilyen tűzbiztos vasbeton szarkofág adja az épület külső falazatát, hanem a manapság megszokott vázkerámia téglafal. Ebben az esetben - itt a tudományok topikban - gondolom tudtok javasolni olyan tűzbiztos anyagokat, vagy speciális egyfajta vakolatként vázkerámiákra felkenhető anyagokat, melyek ha kívülről meggyújtják a külső lambéria burkolatot, akkor nem engedi, hogy a tűz átterjedjen a téglákra. (Vagy ami még fontosabb: nem engedi, hogy bejussanak a lángok beltérbe!)
Kérdésem, hogy melyek ezek az anyagok, milyen ilyesmiket ismertek?
(Nyilván ehhez az kell, hogy ne műanyag és ne fa adja az ablakok/ajtók kereteit, hanem azok is fémből legyenek - ez vitán felül áll. Itt inkább csak a tűzálló anyagok lennének a fontosak, amelyeket a vázkerámiák és a külső fa lambéria a burkolat közé felkenve, vagy felhelyezve, nem engednék, hogy a beltérbe tovább jusson a tűz egy esetleges külső gyújtogatás során. Szívből remélem, hogy a mai fejlett világban már vannak ilyen anyagok, így tudtok nekem ebben segíteni. Nagyon hálás lennék minden - segítőkész - hozzászólónak!)
Nem teljesen értem a kérdést. A tűzállóság esetén van egy ún. "tűzállósági határérték" fogalom, ami egyszerűsítve (tényleg nagyon-nagyon leegyszerűsítve) egy idő, amit a szerkezetnek meghatározott hőmérsékletű tűz esetén "ki kell bírnia" (ennél tényleg bonyolultabb, de most egyszerűsítsük le ezt az amúgy bonyolultabb fogalmat).
Azt még a kérdésből értjük, hogy fa lambéria ég. viszont időről nem beszélsz, hogy mennyi ideig kell a szerkezetnek elenállnia ennek. Az nélkül pedig nehéz bármit mondani arról, hogy mivel lehet ezt biztosítani. Ha jól emlékszem (most nincs előttem a szabvány) 38cm-es vázkerámia esetén a 90 perc, minden egyéb beavatkozás nélkül (nem biztos, hogy jól emlékszem a számra, nincs most előttem a szabvány, lehet, hogy csak 60 perc, de minden esetre elegendően nagy idő a legtöbb felhasználás esetére).
Addig, amíg ég a lambéria, azalatt az idő alatt nem gyulladhat fel odabent semmi.
Tehát ha valami agyament rohadék távollétemben "jópoénként" felgyújtaná az épületet, nem éghet meg bent semmi (nem veszhet kárba bent semmi), hiába borítja a téglafalakat kívülről fa. Tető kizárólag bádoglemezekből állna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!