Lehet hogy meg lehet adni a pít?
Ha egy tizes számrendszerbeli véges tizedes törtet átváltunk kettes számredszerbe, az lehet hogy kettesben végtelen kettedestört lesz.
A többi számredszernél ugyan így.
Akkor lehet hogy a pí valamelyik számrendszerben (pl. a 97643-as számrendszerben, vagy akár melyikben(nem feltétlenül kell ragaszkoni a 2-es, 8-as, 10-es vagy 16-os számrendszerhez)) véges tizedes tört?
Hát a 0-s számrendszer tényleg nem jó semmire, de egyes számrendszer létezik. Egyféle karakter használatos az ábrázoláshoz (legyen most az 1-es), és minden szám annyi jegyből áll, amennyi az értéke. Tehát a 3 az 3 db egyes, a 17 pedig 17 darab egyes.
Továbbá létezik tört alapú számrendszer is, meg negativ alapú számrendszer is, sőt komplex alapú is, és ezekben is ábrázolható minden valós szám.
"Mondjuk érdekes lenne egy irracionális alapú számrendszerben bármilyen számítást pontosan elvégezni. :)"
Ha csak irracionális számokkal kell benne számolni, akkor még akár működhet is. Ha egy pi alapú számrendszerben csak olyan számokkal kellene számolni, amelyek a pi racionális-szorosai, akkor a pi alapú számrendszerben pontosan ugyanolyan pontosan lehet számolni, mint egész számokkal a 10-esben.
Nem lehet megadni. Sőt, egy véges tizedes tört a kettes rendszerben is véges lesz. Végtelen soha! Olyan nincs, hogy "én nem tudom, tehát lehet".
Nincs olyan számrendszer, amelyben a Pi véges. Tudom, lehangoló, de sok dolog van a világban, amiről azt gondoljuk, ha másként lenne, jobb lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!