A műanyag tolómérőnek milyen haszna van a gyakorlatban?
A hivatalos oka a gyártásának el is hangzott. Nem a fémet helyettesíti olcsón :)
Okai:
- ahol feszültség alatt van valami
- ahol ESD elektrosztatikus kisülés okozna gondot
- ahol karcolna a fém egy kényes darabot
- ahol nem is kell nagy pontosság
- orvosi és más labor célokra
- egyéb felhasználás: hobby, gyereknek, tanulóknak
A céljuk eleve nem a 0,01 mm-es pontosság, de gyártják kemény műanyagból is és a pontosságuk az 0,1 mm környékén van, és van ehol ennyi elég is. Van amelyik 0,05 mm pontosságú, ami egész jónak mondható.
Jó ott, ahol szabvány méreteket kell megállapítani, és vagy ennyi, vagy annyi az a valami, és tudnak külső-, belső- és mélységet is mérni.
Kalibrálni és hitelesíteni elvileg meg minden nagy pontossági igényű eszközt kell, mert a gyárilag megadott pontossághoz mindig tartozik egy tűréshatár is, ami úgy néz ki, hogy pl. +-0,005 mm. Ahol ez sem mindegy, ott hitelesíttetik, hogy a konkrét mérőeszköz akkor a skálájához képest + vagy - 0,005 mm-t mér.
A Sola oladlán a mérőszalagoknál ezt találjuk a termékeik pontosságáról:
I. osztályú 10 méteren +- 1,10 mm pontosságú
III. osztályú 10 méteren +- 4,60 mm pontosságú
A +- azt jelenti, hogy + vagy - ennyivel mér mást az eszköz az adott méretnél. Tehát az I. osztályú is téved 10 méteren valamelyik irányba és többet vagy kevesebbet mutat 1,10 mm-rel. Minden mérőeszköznek van tűrése és téved valamennyit, ezért hitelesítik ahol ez fontos.
Mindenki tudja amúgy is, hogy neki milyen pontosságra van szüksége - akár meggondoltan vagy a nélkül, és olyat vesz és használ. Ahol meg a műanyagra van szükség, ott is tudják, hogy nekik bizonyos célra műanyag kell.
jelentem időnként a monitoron csökkentem/növelem a fotó méretét a méretaránynak megfelelően és tolómérővel karnyújtásnyi 60 centiről is meg tudom mérni a méreteket.
Jó a szemem, de a mm értékeket nem tudom leolvasni a vonalzóról, de a tolómérőnek látom a pofáját, illetve már közelebbről a skáláját is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!