Hogy néz ki a páratartalom, harmatpont, hőmérséklet összefüggése penész szempontjából?
Gyakorlati ihletésű a kérdésem, de tudományos szempontból érdekel a dolog. A pincém hajlamos a penészedésre, így jelenleg egy mobil páramentesítővel tartom 65%-on a relatív páratartalmat, ami elég sokat fogyaszt. Azért nem alacsonyabban, mert arra a gatyám is rámenne, a 65% még épp elég a penész ellen.
A pincének van egy kis ablaka, de az eddigi tapasztalataim alapján nem sokat segít a szellőztetés, sőt. Hiába van meleg, száraz, szép napokon alacsony páratartalom odakint, az így bejövő levegő a pince 16 fokjára hűlve már messze nem olyan száraz. Mint rájöttem, az abszolút páratartalom a lényeg, aminek a közismert mértékegysége a harmatpont.
Az elméletem szerint először is ki kell számolnom a 16°C és 65% páratartalomhoz tartozó harmatpontot, ami 9°C. Ha odakint ennél alacsonyabb a harmatpont, akkor kinyitom az ablakot, ha magasabb, akkor nem. Megnézve az időjárási adatokat, és a hónapos átlagokat, érdekes módon ez azt jelenti, hogy télen lehet szellőztetni, nyáron szinte soha. Tehát épp fordítva, mint ahogy eddig hittem.
Helyesen gondolkodom? És az mennyire számíthat, hogy a pince hőmérséklete is változik a szellőztetéstől? Ha télen szellőztetek, a pince is lehűl valamennyire, ami meg felviszi a relatív páratartalmat. Előbbinek nem örül a penész, utóbbinak igen... Nyáron meg fordítva. Szeretném valahogy megérteni ezt a rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!