Ha rozsdás vasat beteszünk új vasak közé azok jobban rozsdásodnak vagy csak a külső körülmények számítanak (Páratartalom) maga a rozsda jelenléte nem befolyásolja?
jobban.
annyira egyébként, hogy a rozsda a rozsdamentes acélt is megfertőzi és aztán az rozsdásodni fog.
úgyhogy a rozsdát mindenképpen érdemes levakarni, még ha mást nem is csinálsz, mert terjedni sokkal könnyebb, mint kialakulni.
(kivéve, ha rézzel ötvözött az acélod, arról nem szabad leszedni a rozsdát, mert az védi meg a további rozsdásodástól. mondjuk ilyennel a hétköznapokban nem találkozol)
köszi
ferropassittal kezelés és festés lenne, csak tudni akartam mennyire kell sietni.
ezek szerint nagyon.
nem hittem volna hogy fertőző a rozsda csak felvetődött bennem.
A fertőzés szó a viselkedést jól mutatja, de az okra már nem jó. Tulajdonképpen itt elektrokorrózió léphet fel, ha a már rozsdás vas érintkezik a még nem rozsdással, az oxidáció erősebben tud fellépni azokon a felületeken, amit még nem borít rozsda.
A "saválló" acél egyes fajtái ilyen kontakt-korrózió esetén az eltérő összetétel miatt a sima szénacéllal érintkezve úgy működnek, mint egy galvánelem.
Szóval tényleg annyiban fertőzés jellegű a dolog, hogy érintkezéssel terjed.
Érdekes párhuzam az ónpestis, ami szintén kontaktban fertőz, mégis teljesen más folyamat áll a hátterében (átkristályosodás).
Nem.
Szerintem már a szűz vasra rászóródó rozsda sem. A vasoxid nem valami jó vezető és az elektrolittal sem reagál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!