Mi lesz a rendeltetése a SpaceX Starlink 12, 000 műholdjának?
Hivatalos álláspontok szerint a nagy sebességű internethozzáférést fogják elősegíteni.
Személy szerint a jelenlegi internet sebességgel is nagyon meg vagyok elégedve és nem igazán értem, hogy az 5G mellé miért kell még ez is.
Valaki tudja mi célt fog szolgálni ez a nagy számú műhold és miben más mint az 5G illetva az 5G mellett miért van még erre is szükség?
"Ha már a hadsereget hoztad szóba nem nehéz elképzelni, hogy egy ilyen hálózatot mennyire könnyen át lehet alakítani"
Nem lehet átalakítani.
Ezek céleszközök, tulajdonképpen rádió-adóvevők.
A katonaságnak is a net kapcsolatra kell.
Egy földre lézerfegyverezni képes műhold, az energiaellátásával együtt minimum akkora lenne, mint az ISS.
És voltak orbitális lézerfegyver-kísérletek, műholdra, ott kint a vákuumban még akár használható is, esetleg ICMB ellen, de ide le a földre lőni vele szinte lehetetlen, a szükséges energiamennyiség túl nagy és a fókuszálás is problémás.
Nem, a Starlinkből nem lesz fegyver. Alkalmatlan rá. Annyira lehet fegyver, mint a normál földi internet.
21
Katonaságnak is netkapcsolatra kell...
Nem tudom ha tévedek, de a katonaságok nem arról híresek, hogy túl nyitottak lennének az alkalmazott új technológiákat illetően. Tulajdonképpen a fegyverkezés is egy versenyzés mint bármilyen más iparág és a versenyelőnyöket meg szeretnék tartani.
De félretéve azt amiről nem tudunk semmit, igen például katonai drónokat sokkal hatékonyabban lehet majd irányítani. A drónok mint ismeretes nagy előszeretettel vannak bevetve különféle küldetésekben manapság, legyen az akár felderítés, kémkedés vagy bombázás (Qassem Suleimani iráni tábornok).
"Nem tudom ha tévedek, de a katonaságok nem arról híresek, hogy túl nyitottak lennének az alkalmazott új technológiákat illetően. Tulajdonképpen a fegyverkezés is egy versenyzés mint bármilyen más iparág és a versenyelőnyöket meg szeretnék tartani."
Nincs ebben sok új technológia, csak sok-sok új hardver, egy új hálózat.
"De félretéve azt amiről nem tudunk semmit, igen például katonai drónokat sokkal hatékonyabban lehet majd irányítani."
Nem kizárt, de valószínűbb, hogy sima kommunikációs célra kell.
A drónirányítás esetén baromi erős védelem kell hackelés ellen, nem biztos, hogy egy publikus nethálózat ennek biztosítja a feltételeit.
De nem zárnám ki.
Szerintem az egyik legégetőbb civil igény erre a hálózatra a légiközlekedés.
A mai napig, a mai high-tech mellett is, az óceánrepülések jó része nulla rádiókapcsolattal megy, az utasgépeken még a GPS sem mindenhol van meg.
Mondjuk a Csendes-óceán közepén a gépek a mai napig saccperkábéra navigálnak, néhol teljes rádiócsendben vagy egymásnak reléznek a kontinensekig.
A Starlink jó megoldás lenne erre a problémára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!