Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hőmérséklet hiba?

Hőmérséklet hiba?

Figyelt kérdés

Mondjuk, hogy van egy 1°C-os hőmérsékletű folyadékom. Egy mérőberendezéssel én ezt 2°C-osnak mérem. Mekkora itt a százalékos hiba?

Ez egy 6-os feladat, csak abban más értékek szerepeltek. A hivatalos megoldásban az szerepel, hogy a (Tmért-Tpontos)/Tpontos*100 képlettel kell kiszámolni a százalékos hibát, és minden hőmérséklet °C-ban van. Ez viszont azt jelenti, hogy ilyen alacsony hőmérsékleteknél pár tized fok hiba is nagyon nagy pontatlanságnak felel meg. Jó ez így? Nekem nagyon nem szimpatikus. Szerintem jobb lenne előtte átváltani mindkét hőmérsékletet Kelvinbe, úgy nem lenne annyira félrevezető a hiba nagysága. Mert így ha valaki erről a mérőberendezésről csak azt az eredményt látja, hogy alacsony hőmérsékletnél 100%-ot téved, akkor azt fogja gondolni hogy az a műszer semmit sem ér, közben a valóságban meg csak 1°C-ot téved.



2020. ápr. 19. 14:37
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Sőt, hogyha a pontos hőmérséklet 0°C, akkor ha csak egy ezred fokos a hiba is, a százalékos hiba végtelen, mert a képlet szerint 0-val kell visszaosztani.
2020. ápr. 19. 14:39
 2/15 anonim ***** válasza:
97%

A "százalékos hiba" jól hangzik, de nincs meghatározva a jelentése. Más szóval ez egy pongyola megfogalmazás.


Teljesen valódi probléma, hogy képesek legyünk megmondani egy mérőeszköz mérési pontosságát. De ha elgondolkodunk, hogy valójában mit is akarunk megadni, rá kell jönni, erre nem lehet abszolút kijelentést tenni.


A hibát kétféle módon jellemezhetjük. A tényleges értéktől való eltérést, azaz A(valódi) - A(mért) abszolút értéke. Sok esetben ez a legjobb jellemző a mérőeszközre, ezt a hibát abszolút hibának nevezzük.

Néha többet mond a viszonyokról, ha az előbbi számot elosztjuk az A(valódi) értékkel, 100-zal megszorozzuk, hogy százalékot kapjunk. Ez a szám azt fejezi ki, a tényleges értékhez képest mekkora az eltérés, azaz ez a relatív hiba.

Hogy egy konkrét esetben milyen hibát tekintünk kifejezőbbnek, azt a körülmények döntik el. A hőmérsékletmérésnél feltehetően többet mond az eszköz pontosságáról az abszolút hiba. A "nemtetsző" helyzet kiküszöbölésére javasolt módszer nem old meg semmit, csak eltolja a problémát. Ha az abszolút fagypont közelében mérünk, ugyanezzel a "nemtetsző" jelenséggel találkozunk, csak eg másik helyzetben.


A való életben ráadásul éppen az a probléma, hogy a valódi értéket nem ismerjük, a műszer hibájának megállapításához sok mérést és bonyolult számításokat végzünk. A hatodik osztályban azonban ennek még az elején tartunk, tehát elég annyit megérteni, kétféle hibaszámítás van: egyik esetben abszolút hibát (a két érték különbségét) adjuk meg, másik esetben relatív hibát (az letérést a valódi értékhez viszonyítva) adjuk meg.

2020. ápr. 19. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
Szerintem ebben az esetben abszolút fokban kell számolni, különben értelmetlen.
2020. ápr. 19. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:

Vegyünk egy másik példát. Tegyük fel, hogy például egy kockacukrot eladtál nekem 10 forintért, majd én ugyanazt a kockacukrot valaki másnak eladtam 50 forintért. Akkor én most elmondhatom magamról, hogy 5-ször jobb kockacukor-árusító vagyok, mint te, annak ellenére, hogy csak 40 forint hasznom lett? Viszont ha te eladsz egy kocsit 1.000.000 forintért, én pedig 1.000.040 forintért, akkor az előző felálláshoz képest ugyanúgy 40 forint a különbség, tehát kocsit is ugyanannyira jobban tudok értékesíteni, mint kockacukrot, annak ellenére, hogy a két érték aránya szinte 1?

El kell fogadni, hogy bizonyos helyzetekben más-más számítási mód reprezentatívabb. A te esetedben a már említett abszolút hiba többet mond el, mint az arány, ha viszont kelvinben számolsz, akkor már az aránnyal érdemes jellemezni a műszer minőségét. Egyébként az ilyen problémákkal is foglalkozik a statisztika; van mindenféle szórás, meg kvartilis, meg phínégyzetpróba, meg Gauss-görbe, aztán abból a sokmindenből valami értelmeset össze lehet rakni meg sajnos félrevezetőt is; maradva a példádnál, az valóban félrevezető, hogy 100%-ot téved, és az is félrevezető lehet, hogy ha azt írod rá, hogy 1 °C-ot, mert „nagyságrendileg” az 1526 °C és az 1527 °C esetén szinte mindegy, de a 0 °C és 1 °C esetén meg nem mindegy, hogy megfagy-e a víz vagy nem.

2020. ápr. 20. 04:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ha nincs megadva a mérőberendezés mérési tartománya, tényleg fals hibaszázalélkokat kapsz egyetlen mérési pont esetén.


De ha a hiba feltételezhetően lineáris, ha van két mérési pontod, már pontos hibaszázalék értéket tudsz számolni.


A hibaszázalék-számítás így a jó és hibás értékek egyeneseinek viszonyából fog kijönni, nem feltétlenül a pl. abszolút nulla fokos indítás a jó kiindulási pont.

Ha koordináta-rendszerben felrajzolod a hibás értékek egyenesét, az valahol metszeni fogja a helyes értékekét (ami ugyebár az origón átmenő 45 fokos egyenes) és abban a pontban, mérési értéknél lesz a nulla hiba, onnantól növekszik lineárisan. Szóval onnantól tudod megadni a százalékos hibát.



Ha a hiba nem lineáris, az copás.

Akkor bizony több mérési pontban kell ellenőrizni az eltérést és a hiba mértéke a mért érték függvénye lesz.

2020. ápr. 20. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Jelen esetben, a kérdés esetén meg kéne adni, hogy milyen hőmérsékleten van a mérésnek nulla hibája.

Vagy, ahogy írtam, még egy mérési pontban a hibát.


A kelvinben számolt hibaszázalék akkor lenne helyes, ha tudnád, hogy a műszer mérési hibája abszolút nulla fokon nulla és onnantól növekszik lineárisan.

2020. ápr. 20. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
A százalékos hiba alatt a kérdező valószínűleg relatív hibát ért. Mekkora a relatív hiba, tehát mekkora a %-os különbség a valódi és a mért adatok közt.
2020. ápr. 21. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 Wadmalac ***** válasza:

#7: igen, csak nem mindegy, a relativitáshoz mekkora méretek tartoznak.


Mert tényleg, egy hőmérsékletmérésnél egy 300 fokos mérési tartományban 1 fok hiba 0,3 % hiba, de egy 0-20 fok tartományban 5%.

2020. ápr. 21. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

Akkor csak kell a mérési tartomány, és abból már simán kiszámítható.


relatív hiba = (|valós hőmérséklet - a mért hőmérséklet|/(a skálák darabszáma a hőmérőn))*100

2020. ápr. 21. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
A hőmérőn lévő skálák darabszámát pedig úgy lehet meghatározni (sok skála esetén, amikor nem egyértelmű), hogy a maximális hőmérsékletből kivonjuk a legkisebb hőmérsékletet előjelesen.
2020. ápr. 21. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!