Miért fagyhat le egyre gyakrabban a Windows?
Sziasztok! Egyre gyakrabban fagy le csak úgy a számítógépen, leginkább játék közben (vagy néha csak úgy, múltkor böngészőben voltam, otthagytam pár percre a gépet, amikor visszamentem, nem tudtam mozgatni a kurzort. Gondoltam, lemerült az elem az Egerben, kb. Fel óráig kerestem bele elemet, mire találtam, kicseréltem, továbbra sem mozdult. Ránéztem a tálcán az órára, abból jöttem rá, hogy befagyott a rendszer, mert az még akkor is a fél órával azelőtti időt mutatta). Sokszor a "Windows problémába ütközött" üzenet se jelenik meg, csak megakad a hang (ha épp szól valami), megnyomom a reset gombot, semmi se történik akkor, csak kb. 10 másodperccel után újraindul.
Amikor a hőmérsékleteket néztem, az alaplapon vannak helyek, amik 100C körül vannak már indítás után, a processzor játék közben 70C föle is megy. Lefuttattam a Windows memória tesztelőt, nem jelzett hibát.
Régen is előfordult ilyen, de nem ilyen gyakran, simán 5-10 perc után összedől a rendszer a Far Cry 5-től, legalacsonyabb grafikai beállításokkal. Ha a felbontás 1280x720-on van, akkor még a monitor is kikapcsol :D
A gépem:
Kingston 2x8GB@1866Mhz memória
i5-4690K processzor + gyári hűtő, alap órajelen
Sapphire R9 270 2GB videokártya
Asus Z97-C alaplap
FSP Raider 550W táp
Asus MG279Q monitor, DisplayPort-on van
Windows 10 Pro a rendszer
Tegnap kiporszívóztam belülről, nem változott semmi.
MEMORY.DMP fájlt elküldöm, ha valaki tudja elemezni, ami benne van.
Van ilyen tapasztalatotok? Mi okozhatja ezt?
Most jut eszembe, anno, amikor még keresgéltem, milyet vegyek, írták is, hogy rossz, de akkor másra nem futotta... amúgy már a legelsőször, amikor a Counter-Strike: Global Offensive-t próbáltam ki rajta, akkor is ez lett a vége.
Használtan csak ASRock Z97 Pro4-et találtam, az jó lehet?
Kivettem az alaplapot, kíváncsi voltam, a processzor hűtőborda jól rögzítve van-e. Gyári Intel hűtő van rajta.
- Nincs. Konkrétan a processzor közepén van egy kis hűtőpaszta, ami a hűtőborda aljáról átragadt, amíg rendesen összeértek (mert a hűtőborda alján volt gyárilag). Ez is kb már rá van száradva.
Lehet, azért súlyosbodott lassan a helyzet, mert egyre jobban távolodott a hűtőborda a processzortól, a rossz rögzítés miatt.
Ez az első Intel processzorom, 4 "csavarral" kell rögzíteni a hűtőt rá, és akkor rontottam el... ezt is.
A ház egy Zalman Z9 Plus, az alaplap alsó részét rögzíteni se tudtam csavarral sehova, féltem attól, hogy véletlenül eltöröm, amikor a videokártyát illesztem bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!