Napjainkban miért nincsenek akkor tudósok mint 100-200 éve?
Nincsenek Einsteinhez, Faradayhez, Teslához, Oppenheimerhez stb hasonlítható nagy tudósok, gondolkodók.
Ez miért van?
Ha úgy definiáljuk a nagy tudóst, ahogy a kérdező láthatólag definiálja, akkor nyilvánvaló, hogy miért nincsenek ma nagy tudósok.
A nagy tudós a kérdező definíciója szerint az a tudós, aki már meghalt, alakja a nép körében felmagasztosult és legendássá vált.
Tehát ma élő tudós definíció szerint nem lehet "nagy tudós" (hiszen még él), de ugyanakkor esély van arra, hogy a ma tudósai a jövőben nagy tudóssá váljanak.
Máshonnan nézve, lehet hogy vannak nagy tudósok ma is, csak még meg kell várni, hogy meghaljanak és a köznép felmagasztalja őket, hogy kiderüljön, pontosan kik is lesznek ők. Magyarul, a nagy tudóssá válás visszamenőleges hatályú, így a ma nagy tudósait csak a jövőben lehet megnevezni.
21
Ez hamis.
Einstein munkásságát már kortársai is elismerték nem csak halála után történt meg ez.
Melyik munkásságát? Mert pl a relativitáselméletét anno nem sokan vették komolyan, amikor leközölte.
Mellesleg ha az elismert munkásság a kritérium, akkor ma is ezerszámra találhatsz nagy tudósokat.
"Einstein munkásságát már kortársai is elismerték nem csak halála után történt meg ez."
Nos, nem éppen. Legalábbis nem általánosan.
Az mindent elmond, hogy a Nobel-díjat sem ezért kapta, illetve, hogy ezért nem kapott.
Oké tehát teljesen megalapozatlan amit állítok és a tudódok ma is pont olyan forradalmi újításokat találnak fel.
Részemről téma lezárva.
"tehát teljesen megalapozatlan amit állítok és a tudódok ma is pont olyan forradalmi újításokat találnak fel."
Nem pontosan ez volt a cáfolatok tartalma, de ha ennyit értettél meg és neked ez elég, lelked rajta.
28
Nem tudom miért tettem fel a kérdést, hiszen lehettem volna előrelátóbb.
Mi történt? Csupa kiforgatás, akadékoskodás, kötözködés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!