2D transzformációk: van két koordinátarendszer, melyeknek az orientációja különbözik (pozíciójuk megegyezik). Ha a rotációmátrixot a szögelfordulással akarjuk felírni, akkor a rotációmátrix miért pont az lesz, ami?
Ha a rotációmátrixot a szögelfordulással akarjuk felírni, akkor a rotációmátrix (matlabos felírással):
R = [cosß -sinß; sinß cosß].
A kérdés: miért ezt határozták meg rotációmátrixként? Ez egy megállapodás lenne? Például az alábbi nem lenne ugyanúgy helyes?
R = [cosß, sinß; -cosß, sinß]
Minden eddigi forrásban, amit megnéztem, az első felírás szerepelt, bizonyítást nem találtam róla.
Kérdés az, hogy ezt magadtól tanulod?
Mert nekünk egyetemen ez lineáris algebrából volt, rendes levezetéssel, bizonyítással.
Ha csak használod, akkor fogadd el hogy ez a mátrix. Ha meg akarod érteni, akkor meg lináris algebra, bázisok, vektorok, mátrixok, transzformációk stb ezeket kelk tudnod hozzá különben semmi értelme.
Korábban már tanultam ezekről egyetemen, habár mindenképp rám férne az ismétlés. Amúgy most rémlik a képlet is dimatról.
Ez most egy online tárgy része, azonban a prezik néhány helyen hibásak (ahogy egyébként ennél a résznél is), illetve nem nagyon írja le a dolgokat, emiatt külső forrásokat is olvasgatok.
Egyébként tudom, hogy full egyszerű a dolog, csak már nagyon rá vagyok görcsölve, emiatt aztán már teljes zűrzavar van a fejemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!