Mennyi lehet a max hosszúsága annak a kábelnek amit 2 pont között kifüggesztünk és még pont nem szakad el önsúlyra?
Szakítószilárdság 1770n/mm^2, felülete 100mm^2, ennyi adat van csak és ugye az acél sűrűsége.
Amiket én néztem feladatokat, ott vagy megvan adva az a szög amivel csatlakozik a ponthoz és így számol komponenst vagy pedig a belógás van megadva.
Nagyon fontos:))))
És a két pont egymás alatt van vagy vízszintesen egy vonalban egymástól 3 km-re?
nagyon nem mindegy
Mondjuk nekem mindegy.
Szerintem könnyű belátni, hogy akkor lesz max hosszúságú a kábel, ha a 2 pont (vízszintesen) közvetlenül egymás mellett van, és a két kábelszár gyakorlatilag függőleges. (Nincs plusz oldalirányú erőkomponens!)
Tehát kiszámolod, mennyi lehet a max hosszúsága annak a kábelnek amit 1 pontról lelógatunk, és még pont nem szakad el önsúlyra - és beszorzod kettővel.
Szerintem ez a megoldás rossz. Abban egyetértek, hogy a két pontnak egymagasságban kell lennie. De hogy közvetlen egymás mellett, azt nem írja senki.
Sőt, ha távolítjuk egymástól a két pontot, akkor az ott ébredő reakciók nagyobbak lesznek, mert lesz vízszintes komponens is. Jól látja amúgy a kérdező, hogy félkör alak esetén nem lenne vízszintes komponens, de a helyzet az, hogy a kábel alakját koszinusz hiperbolikusz függvény írja le, feltéve persze ha a kábelnak a hajlítómerevsége zérus, azaz úgy viselkedik mint egy lánc, hajlítással szemben nem tanusít ellenállást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!