Mi lehet az a pont, amikor már érdemesebb lesz új bolygót keresni és azt terraformálni, mint ezt rendbehozni?
Egy 10 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés, a tengerszint emelkedése stb. még mind semmi ahhoz képest, hogy pl. a Marson nincs légkör, nincs élet, csak homokvihar és sugárzás. A scifik eléggé eltúlozzák azt a pontot, amikor el kell hagynunk a Földet. Egy atomháború után is lemehetünk pár évtizedre a föld alá.
Azon kivül, hogy egy kisbolygó belecsapódik a Földbe, szerintem minen könnyebben túlélhető itt, mint más bolygón.
Ha valamilyen okból már nem termeszthetünk kávét és dohányt!
:D
Amikor bármilyen okból kifolyólag elkezd kihalni (viszonylag gyors ütemben)az emberiség.
Akkor, amikor majd az itteni életben maradás technikailag és költségileg nehezebb lesz, mint az új világ lakhatóvá tétele és benépesítése.
Valahol ott lesz ez a vonal, amikor a felszíni élet légkörösszetétel és hőmérséklet miatt is kivitelezhetetlenné válik.
A fenti két verzióból, hogy javítás vagy új terraformálás, a második pont jelenleg a lehetetlen kategóriájában van. Ha abban is marad, akkor nincs B-terv.
Egyébként nehezen tudom elképzelni, hogy egy élettől, élhető légkörtől, használható talajtól mentes bolygót könnyebb terraformálni, mint a Földet, bármilyen lepukkant állapotban is van, ilyen-olyan szinten gatyába rázni.
Ilyen szerintem csak akkor lehetséges, ha az új bolygón alapból csak egy kisebbség túlélését akarjuk elérni, a többséget meg hagyjuk itt szemétbe fulladni. Az persze egyszerűbb, mint mindenkit, az egész mostani romló állapotot okozó komplett fajt átvinni vagy itt rendbe tenni.
Tudod mi csinálja azt, hogy amikor felélte az összes rendelkezésre álló erőforrást keres egy másik gazdateste? A vírus.
Szeretném azt hinni, hogy az emberi fej jobb ennél.
(bár szerintem a föld egyszerűen dob egy resetet és az ember után szépen helyreállít mindent)
Köszi az eddigi válaszokat.
Tudom, hoyg a terrafomálás még lehetetlen, de nem erre vonatkozott a kérdés. Hanem arra, hogy minek kellene itt történnie vagy milyen állapotban kellene lennie a Földnek, hogy úgy kellene döntsünk, lelépünk?
Példa: Csillagok között c. filmben valami nitrogént lélegző élősködö (?) elhasználta az oxigént a levegőből vagy valami ilyesmi. De ez szerintem közel sem ok arra, hogy lelépjünk. Hiszen az életfeltételek továbbra is sokkal-sokkal jobbak voltak, mint akárhol máshol. Volt
valamennyi oxigén, viz, megfelelő hőmérséklet, és legkör ami megvéd a sugárzástól, erőforrások, feldolgozóipar stb. Mindössze az élelemtermelés vált nehézkessé és maszkot kellett felvenni. De továbbra is lehetett egy szál alsóban rohangálni odakint.
Amikor a föld megszűnik létezni, vagy a napunk adja fel a szolgálatot.
Ha el is jutnánk arra a pontra, hogy terraformáljunk egy idegen bolygót, akkor az a saját bolygónkkal is megtehetnénk. Vagy tévedek?
"Mikor mondhatnánk azt, hogy a Föld számunkra teljesen élhetetlenné vált?"
A jelenlegi elméletek, számítások szerint 5 milliárd év múlva a Nap vörös óriás lesz, valszeg a Földet is elnyeli, a Marsot nem. Na ez már az.
Már 1 milliárd év múlva is sokkal forróbb lesz a Nap és a Föld is, a szabad vizek elpárolognak. De föld alatti tározókban megmaradhat (valamennyi), és a forróság ellen lehet védekezni (barlangok, árnyékolók). Szóval ez még mindig élhetőbbnek tűnik, mint a Mars.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!