Mi kell ahhoz, hogy egy végtelen rendezett számsokaságot véletlennek nevezhessek?
Tehát arra gondolok, hogy egy f:N->{0,1,2...9} fv-t szeretnék alkotni, amiről azt mondhatom, hogy f minden eleme "véletlenül" képződött.
Maga a függvény egy fix függvény, de nem tudom, hogy melyik értéke mi. Tehát pl. nem tudom mennyi f(11).
Milyen tulajdonságai vannak ennek a függvénynek?
Pl triviális, hogy lim_n->Infinity(sum_i=1^n(f(i))/n)=4.5
De ettől még nem nevezhetem véletlennek, mert pl ha minden páros eleme 4, páratlan 5, arra ez igaz, mégis bármilyen 0-nál nagyobb epszilonra igaz, hogy kisebb az esélye, hogy véletlenül alakult így, mint epszilon. Tehát mondhatni matematikai esélye sincs.
Ha tudsz angolul, akkor rengeteg anyagot találsz ehhez randomness tests címszó alatt, kezdve a Wikipediával.
Ezek a tesztek különböző statisztikai jellemzőket néznek: számjegyek/számpárok/hármasok eloszlása, azonos számjegyek közti távolságok eloszlása, autokorreláció, és egy csomó hasonló dolog.
Kereshetsz publikációkat vagy blogposztokat a pí számjegyeinek "véletlenszerűségéről", és a módszereket alkalmazhatod a saját számaidra. A számsorozatodat egy 0.xyz... szám tizedesjegyeinek tekintve lekonvertálhatod a bináris megfelelőjére, és használhatsz bináris sorozatokra írt teszteket. Felszeletelheted a sorozatodat 10 jegyenként / 32/64 bitenként, és azokat [0,1)-beli számokként kezelve lefuttathatod a teljes Diehard-tesztet rajtuk. Stb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!