Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért hűtik az atomreaktor vizét?

Miért hűtik az atomreaktor vizét?

Figyelt kérdés
Nem látom, mi értelme annak, hogy egy csomó energiával felforralt vizet a turbinák után lehűtsenek a Duna vizével, majd ismét felmelegítsenek. Valaki elmagyarázná, hogy miért így csinálják?
2019. aug. 14. 17:24
1 2 3
 21/26 EagleHUN ***** válasza:
100%

Köszi #17 nem jutott eszembe a tudományos neve csak körülírtam. :-)

Köszi #20 2 mondatban leírtad amit én 3 oldalon taglaltam. :D

2019. aug. 14. 23:26
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
#19 Igen, a turbinából kilépő gőz valóban lehül, de nem a turbinának adja át a hőt, hanem a nyomása lecsökken, ezért hűl le. Ott nem hűtik semmivel.
2019. aug. 16. 01:28
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

#16 "Annyira imádom, hogy ezen az oldalob folyton olyanok osztják az észt, akik egyáltalán nem értenek a témához, amihez hozzászólnak..."

Ez most komoly? Mégis mi az ami szerinted hibás válasz volt? Tőled viszont nem olvastunk semmi helytálló dolgot csak a Duna víz melegítést mondogatod, de mindenki csak okoskodik mert te vagy az atomtudós ugye? :D

2019. aug. 16. 04:39
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Már elhangzott a válasz, csak megpróbálom egyszerűbben megfogalmazni.

A turbina vize (gőze) körfolyamatban vesz részt, mert az speciális, tisztított víz. A turbinát nyomáskülönbség hajtja, minél jobban lehűtjük a hideg oldalon a vizet/vízgőzt, annál kisebb a gőznyomása, tehát annál nagyobb teljesítményt ad le a turbina. Ha ugyanolyan forró gőzt vezetnénk vissza (hogy ne kelljen újra visszamelegíteni), akkor nem forogna a turbina, mert nem lenne nyomáskülönbség a két oldalán.

2019. aug. 17. 00:31
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

" Télen ezzel a teljesítménnyel komplett városokat lehetne fűteni, "

És ez meg is történik. Mit gondolsz Pakson ki a távhő szolgáltató? Na ki? :D

Google Maps-en frankón látszanak az erőműből a városba tartó távhővezetékek. A street wievön láthatod ahogy keresztezik a 6-os/Dunaföldvári utat és mebennek a városba.

Ez nagyjából ugyanígy történik az összes város mellé telepített erőmű esetében.

2019. aug. 18. 15:46
 26/26 A kérdező kommentje:

#25 azt írják, hogy "A Paksnak biztosított körülbelül 15 megawattnyi hőenergia előállítása 4-5 megawattal csökkenti a megtermelt villamos energia mennyiségét."

Nem értem, hogy ha hulladékhő, akkor miért csökkenti a villamos energia mennyiségét?

2019. aug. 19. 14:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!