Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi kell a zenésznek? Hol...

Mi kell a zenésznek? Hol lehet ilyet tanulni?

Figyelt kérdés
Úgy értem kellenek adottságok egy zenésznek? Van olyan a zenében amit nem lehet tanulni, "arra születni kell"? Hol lehet ilyet tanulni? Hallottam, hogy elvileg van olyan szakma, hogy jazz-énekesnő. Meg lehet ebből élni? Van szabadideje egy zenésznek? Igaz, hogy állandóan úton van?Milyen egyetemre kell járni? Milyen szakok vannak ezen belül? Nagyon fontos a jó ismeretség? Mi van, ha valaki nem futott be? Az búcsút inthet az álmának? Még egy csomó kérdésem lenne, de ezek azok amik most eszembe jutottak. Egy ideje gondolkozok azon, hogy lehet zenei pályára lépek. Magamról nem szeretnék sokat írni, évek óta gitározok, és már egy ideje zongorát tanulok. Köszönöm a válaszokat!

2017. dec. 22. 13:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Tanulni bármit lehet, a veleszületett tehetség csak a tanulás gyorsaságát rövidíti meg. A legtöbb stílusra pedig nincs iskola. Hangszeren játszani vagy énekelni meg lehet tanulni tanárral vagy anélkül, vannak zenetagozatos gimnáziumok, főiskolák és egyetemek, de olyanról nem tudok, hogy ezek specializálódnának könnyűzenére. Az ebből való megélhetés pedig Magyarországon, magyar piacra még mainstreamből is nagyon esetleges, rétegzenéből, mint a jazz, meg lehetetlen.
2017. dec. 22. 14:43
 2/12 anonim ***** válasza:
63%
Minden kérdésedre nem tudok válaszolni, csak egy párra. Valami tehetség jó ha van, ha valaki zenész akar lenni. Kitartó szorgalommal bármilyen hangszeren meg lehet tanulni, csak aki tehetséges, jó a hallása, annak elég ehhez 3-5 év, míg egy botfülűnek 30-50 év kéne ehhez. A jó hang egy adottság, amit lehet fejleszteni, de akinek nincs énekhangja, abból senki nem tud jó énekest faragni. Vannak olyan zene iskolák, ahol vizsgát tesz a zenész/énekes a tudásáról, és cserébe kap egy bizonyítványt, ami feljogosítja őket, hogy pl fellépjenek, mint táncdalénekes, vagy gitáros, vagy akár tanítsák is ezeket. Vannak ütős, billentyűs, húros, stb szakok, aki dobos akar lenni az az ütős szakra fog jelentkezni. Papír nélkül is fel lehet lépni, ők az amatőr együttesek. Ők nem lesznek ebből milliomosok, hobbiból csinálják, és általában mellette van rendes állásuk is. A komolyabb zenészek/együttesek csak a zenének/zenéből élnek, de mind magasan képzettek. A befutáshoz elsősorban az kell, hogy ez tetszen az embereknek, és a semmiből is sikeresnek kell lenni, pl Ruzsa Magdi. De a koncertekhez, lemezekhez már komoly háttér kell. Sok az egy számos, vagy egy nyári előadó, ők általában eltűnnek a süllyesztőben.
2017. dec. 22. 14:44
 3/12 Mojjo ***** válasza:

@1: A jazz-t nem szokás könnyűzenének kategorizálni.

@kérdező: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (ismertebb nevén a Zeneakadémián) van Jazz tanszék. Ott érdemes érdeklődni felvételiről, lehetőségekről, ilyesmiről.

[link]

2017. dec. 22. 15:09
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Halottam, hogy az ELTE-n is van olyan hogy zenei tanszék. Megnéztem az ELTE oldalát de nem találtam semmit.
2017. dec. 22. 15:21
 5/12 Mojjo ***** válasza:

@4: Valóban, a bölcsészkarnak van zene tanszéke, de konkrétan semmit nem tudok róluk. A honlapjukat itt találod:

[link]

2017. dec. 22. 15:46
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2017. dec. 22. 16:28
 7/12 Waff ***** válasza:
60%

Szerintem is minden tanulható. Ahogy mondani szokták, a tudás 90% szorgalom/gyakorlás, 10% tehetség.

De zenélésből nagyon kevesen tudnak megélni, ez inkább szerencsétől függ...na meg az aktuális helyzettől és körülményektől. Pl nagyon sok kitűnő, hihetetlenül jó zenész van, aki nem tud megélni a zenélésből, és van elég sok kókler, szó szerint zenei analfabéta (a mai modern magyar előadók túlnyomó többsége) aki viszont sikeres, a rádiók unalomig tolják, a tv-ben szerepeltetik őket, hakniznak, tehát eléldegélnek a "zenélésük"-ből.... Fene sem érti....

2@: "...l bármilyen hangszeren meg lehet tanulni, csak aki tehetséges, jó a hallása, annak elég ehhez 3-5 év..." Tehát ha egy tehetséges nebuló nekifogott 2010 január 1-én zongorázni tanulni, akkor mondjuk 2014 december 31-én nem, de 2015 január 1-én már tud zongorázni? :)

Sosem értettem ezeket az évekre vonatkozó meghatározásokat... Ez annyira szubjektív, hogy ki mennyi idő alatt jut el bizonyos szintre, hogy ettől szubjektívebb már nem is lehetne....

2017. dec. 22. 19:03
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Esetleg olyat lehet csinálni, hogy (csak feltételezés) valaki végzik az ELTE-n pl tanárként és visszamegy ezek után a zenei tanszékre, és akkor zenész is meg tanár is? És ha nem jön be neki a zenei élet akkor ott marad tanárként?
2017. dec. 23. 12:58
 9/12 Mojjo ***** válasza:
Persze. De azért oktatói állásból sincs túl sok. Kihalásos alapon megy, azaz erre ne akarj építeni.
2017. dec. 23. 13:11
 10/12 A kérdező kommentje:
Ez csak példa volt :) Köszönöm! :)
2017. dec. 23. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!