Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mennyire nehéz csellózni...

Mennyire nehéz csellózni megtanulni?

Figyelt kérdés

7 éves korom óta zongorázok,tudok kottát olvasni

mennyire lenne nehéz megtanulni csellózni?

2016. aug. 14. 22:32
 1/7 A kérdező kommentje:
amúgy 17/l vagyok
2016. aug. 14. 22:33
 2/7 sándorjános ***** válasza:
91%

Ha fejben meg vannak a dolgok, akkor nem nehéz. Az ujjaidnak kell megtanulni, hogy hogyan mászkáljon a nyakon, mi a helyes kéztartás. Fájni fognak az ujjaid az első hónapokban, de hamar rá lehet érezni. Valamivel nehezebb belőni, hogy melyik hang hol van, mert nincs feltüntetve a bundok helye (félhangonként növekvő rend). A lényeg, hogy CGDA hangolásnál a húrok adott hangról kezdődnek és minden ötödik bund hangja megfeleltethető az azt megelőzőével, csak magasabb. Persze vannak más hangolások, de a sztenderd a legjobb tanuláshoz.

[link]

Ami még fontos lehet, hogy a húr húr jellegét kihasználhatod. Például ha lenn tartva húzod, akkor folyamatos csúszással haladhatsz egyik magasságból a másikba. Ha a lenyomott húrt meghúzod, vagy hullámoztatod, akkor a hang is hullámozni fog. Vannak üveghangok, amik bizonyos hangok felett tisztán csengő magas hangot adnak. A trükk az, hogy nem kell hozzá lenyomni a húrt, csak a pontos helyen hozzáérinteni az ujjad. Ha a húrt erősen nyomod le, akkor magától képes hangot adni, ezt hammer on nak nevezik. Az elengedés után pedig ha lötyög szintén hangot ad, ezt lift off-nak nevezik, ez a kettő egymást jól kiegésziti. Láttál már Michael Jackson moonwalk táncot. Próbáld az ujjaiddal leutánozni a hátrafele sétálást egy egyenes felületen. Ugyan igy szokás ujjal pengetni.

(én basszusgitározni tanultam, de a mechanikája a két dolognak szinte ugyanaz.)

2016. aug. 15. 00:31
 3/7 anonim válasza:
100%
Én 9 éve csellózom,nem igazán mondanám könnyűnek,majdnem az egyik legnehezebb hangszer,de én nagyon szeretem!A vonós hangszerek kifejezetten nehezek. Nagyon sokmindenre kell odafigyelni.(kéztartás,vonótartás,válltartás/mindkettő/, ujjak,könyöktartás,vonóhúzás,közben ugye a darabnál a ritmus az előjegyzés stb.) De azért megprónálhatod! :)
2016. szept. 5. 15:56
 4/7 anonim válasza:
Nekem ez lesz a 11. év, hogy csellózni tanulok, tehát ismerem eléggé:szerintem a hegedűvel fej-fej mellett haladnak a "legnehezebb hangszer" kitűntetésért. Talán egy kicsit a hegedű vezet a hatalmas, szinte áttekinthetetlen irodalma miatt. Viszont én úgy gondolom, megéri a sok fáradtságot, csodálatos hangszer. :)
2016. szept. 14. 19:08
 5/7 anonim ***** válasza:
Hát eléggé. Komoly szinten fontos hogy mennyire rugalmas a kezed, mennyire laza a felépítése. Nem tudom, hogy zongora mellett ez mennyire alakult ki. Amúgy meg szerintem nehezebb a hegedűnél.
2016. szept. 26. 16:12
 6/7 anonim ***** válasza:

Zongora után sokat fogsz vele szívni, de megtanulható, főleg mert van már zenei múltad :)

Igen, a vonósok tényleg a legnehezebbek, de közvetlenül utánuk ott van a zongora is. A ccsellónál ami nehezítés pl. a hegedűhöz képest, hogy nem látod a kezedet, nagyobbat kell terpeszteni, viszont ami meg könnyebbség, az a hang terjedelme, mert a cselló ugye C2-nél kezdődik, ami még fül után belőhető, tehát könnyebb rajza tisztán játszani mint egy bőgőn.

A hangja szerintem a legszebb a hangszerek közt, csak ajánlani tudom. :)

Remélem segítettem

17/f, játszok hegedűn, csellón, bőgőn, zongorán

2016. okt. 13. 16:02
 7/7 anonim ***** válasza:

A zongoránál is kell figyelni a kéztartásra, könyöktartásra, egyenes gerincre, lábakra. Van, hogy mindegyik végtagoddla mást csináljsz...ja meg a kottát is olvasod.

Én azt mondom mindkettő hasonló nehézségű, de teljesen mások.

2017. júl. 31. 00:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!