Fingerstyle gitárok?
Hajh... Szerintem csakazértis dacból nem olvasod, vagy nem értelmezed, amiket írok. Lehet azon ajjajjozni, hogy nem minden húr nylon, ami nem fém, de egy gyors google lehet megvilágítaná számodra ezt a témát, mint ahogy azon is lehet ajjajjozni, hogy még a nylonhúros gitárok közül sem mindegyik klasszikus - de ez meg egy annyira ismert tény, hogy nehezen hiszem el, hogy nem tudod. De oké, vegyük úgy, hogy nem tudod. Akkor, ha felhívják rá a figyelmed, egyszerűen utánanézhetsz. De ugye ígértem linkeket is, hogy lásd. Ezen ajjajjozni ezek után egyenesen gáz. A saját tudatlanságodon ajjajozol, és azon szórakozol, hogy nem tudod Igor gitárjait egy klasszikustól megkülönböztetni, meg nem tudod, hogy mi az a karbon húr. Nemár. Ez méltatlan hozzád, ennél értelmesebb vagy.
Azt meg azóta sem sikerült értelmezned, hogy a konkrét videókat nem tudom egyelőre megnézni, viszont azt tudom, hogy a felsorolt nevek közül az egyik klasszikus, a másik meg flamenco stílusban gitározó ember. A _konkrét_ videókon ettől lehet, hogy épp fingerstyle-t látunk, ahogy ezt le is írtam, de előbb megnézném őket, a nevek alapján ugyanis gyanús a dolog. Ennyi.
Na, megnéztem a videóidat:
1, Thomas Zwijsen: Flamenco technikákra átültetett könnyűzenei szám, klassz. De nem fingerstyle. Még csak nem is hasonlít rá. Nagyon szép flamenco technikákat mutat be viszont.
2, Steve Bean: Klasszikus gitártechnikák. Ennek sincs sok köze a modern fingerstyle-hez, csak annyi, hogy nem komolyzenét játszik. De _oké_, ha nagyon akarod, érjen. Egyébként a pasi _nem_ fingerstyle gitáros, tehát attól, hogy találtál egy videót, ahol valami könnyűzenét játszik (egyébként klasszikus gitáros gitártartással, és technikákkal) még nem lesz fingerstlye gitáros.
3, Michael Marc: Még egy flamenco. Köze nincs a fingerstyle stílusban használt technikákhoz.
4, Steve Vai cover (nem véletlenül néztem hülyén arra, amikor írtad, hogy Steve Vai... ): legyen. Egy cover. BÁr itt is a hüvelykujjal olyan pengetéseket is csinál, amit fingerstyle esetében nem szoktunk, tehát ez is szépen elválik azért, de ha nagyon jófej vagyok, akkor azt mondom, hogy atlán belefér.
Összességében sikerült kettőt hoznod, aminek köze nincs a fingerstyle-hoz, kettőt meg ami neccesen fér bele, ebből egy nem fingerstyle gitáros. Meg az elején egy embert, aki nem klasszikus gitárral játszik. Ezért igazán kár volt ajjajjoznod. Akárhogy is, de továbbra is tartom: a fingerstyle játékosok döntő többsége _nem_ klasszikus gitáron játszik. Nem baj, legalább próbálkoztál, és másfél napig tudtál bosszantani, az is valami :)
Mutatok neked pár fingerstyle játékot, csak, hogy :)
1, https://www.youtube.com/watch?v=MXlDpB8b9Pk
2, https://www.youtube.com/watch?v=9-hJU-68pFQ
Ők a perkusszív stílust muattják be, ami az egyik legdinamikusabban terjedő fingerstyle irányzat. Én mondjuk kifejezetten nem szeretem, de ez már az én bajom.
3, https://www.youtube.com/watch?v=HOSr3-GIghQ
4, https://www.youtube.com/watch?v=pGuygXnGDyg
Technikai készletükben, meg abban, hogy melyik pengető ujj mit is csinál élesen elválnak mind a klasszikus, mind a flamenco gitározástól. (Igen, a klasszikustól is, szóval attól a kettőtől is, amit végülis rádhagytam, hogy legyen... )
És akkor az under the hood, amit ígértem:
1, Klasszikus gitárok: [link]
Sokféle merevítés van, de jellemző mindenhol majdnem a szétterülő legyezőforma, ahol nem, ott pedig az, hogy egészen a test aljáig tart a merevítés - ilyen-olyan módon a legyező formájúak is amúgy.
2, Igor gitárja (egy Takamine): [link] bal alsó. Érdemes megnézni az alsó részen a keresztmerevítéseket - egy nagy és egy kis keresztmerevítés. Illetve a hanglyuk környékének merevítéseit. Olyasmi, mintha a klasszikus gitárok tipikus merevítéseiből összekvereték volna a legrobosztusabb részeket, és egybepakolták volna. Pontosan ez történt amúgy. Ez egy fényesebb, élesebb hangzást biztosít, mint egy klasszikus gitár, valamint jobban passzol a karbon húrok által átadott nagyobb energiákhoz. Tudatosan el van tolva az egész egy fényesebb stílus felé, mint a klasszikus.
Bár lehet ezen is csak atyaégezni fogsz, de érdemes kicsit tanulni a gitármerevítésekről, ugyanis legalább annyira, ha nem jobban meghatározza egy gitár karakterisztikáját, mint a fajfajta. És kis eltérések egész döbbenetesen más hangzást eredményeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!