Hogyan kell egy dallamot fingerstyle stílusra?
Szeretek fingerstyle stílusban játszani, és vannak dalok, amiknek csak a dallama van meg, és azokat szeretném ilyen stílusba átírni.
Nagyjából tudom, hogy miként kell, de az nagyon kevés.
Szóval, akkor azt teszek bele, amit akarok csak szépen és jól hangozzon?
Mert én úgy figyeltem meg, hogy a dallam adott hangjához mindig a legközelebb álló akkordot kell berakni, azután annak a basszusa lehet az átvezetés is, vagy pedig azzal együtt pengeted meg.
Ennyit tudok belőle.
Hát, nem éppen :D Amiről beszélsz, az a harmonizálás, ami egy olyan dolog, amit zeneszerzők és zenészek 4-5 évekig tanulnak az egyetemen. Komoly irodalma is van mind a harmonizálásnak, mind az összhangzattannak.
Persze, csinálhatsz mindent fülre, de előbb-utóbb anomáliákba fogsz ütközni és/vagy fura dolgok jönnek ki.
Látom, hogy sajnos a dolgok alapját sem nagyon érted. Ugyebár az akkordok több hangból álló hangzatok. Hármashangzatok, négyeshangzatok és ezek kiterjesztései. A dallamot akkordmenettel harmonizálunk meg. A dallamnak és a menetnek önmagukban is értelmesnek kell lenniük, az akkordoknak egymás felé kell vezetniük. Sokféle elgondolás lehet. Fontos a jó basszusvezetés és a funkciós mozgás logikussága, illetve hogy a dallam ne ütközzön a menettel. Többet sajnos nem tudok írni, erről a témáról többszáz könyvet írtak. Talán nem speciálisan gitárra, de az mindegy, az akkordszóló az minden hangszeren akkordszóló. Gitáron annyi a különbség, hogy a speciális hangolás miatt különleges akkordfordításokat tudsz használni.
És melyik jó könyv, amely ilyen témában jól tanít? Vagy hol és kitől tudnám ezt megtanulni?
Még csak 17 éves vagyok, így az egyetem kizárva. :(
Miután leérettségiztél, el tudsz menni OKJ-s tanfolyamra ahol zeneszerzést, hangszerelést, klasszikus gitározást tanulhatsz.
Könyvek az alapokhoz: Kesztler L. - Összhangzattan, Beischer M. - Klasszikus összhangzattan, Siklós A. - A harmonzálás kézikönyve és kismilló van angol nyelven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!