Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogyan kell egy dallamot...

Hogyan kell egy dallamot fingerstyle stílusra?

Figyelt kérdés

Szeretek fingerstyle stílusban játszani, és vannak dalok, amiknek csak a dallama van meg, és azokat szeretném ilyen stílusba átírni.

Nagyjából tudom, hogy miként kell, de az nagyon kevés.

2015. okt. 15. 20:02
 1/6 anonim ***** válasza:
Erre nincsen szabály, értened kell a zeneszerzéshez és a hangszereléshez, hogy ilyen ún. akkordszólókat tudj írni. Mert ezt így nevezik. A fingerstyle egy nem hivatalos kifejézés a szabálytalan klasszikus technikára.
2015. okt. 15. 23:20
 2/6 A kérdező kommentje:

Szóval, akkor azt teszek bele, amit akarok csak szépen és jól hangozzon?

Mert én úgy figyeltem meg, hogy a dallam adott hangjához mindig a legközelebb álló akkordot kell berakni, azután annak a basszusa lehet az átvezetés is, vagy pedig azzal együtt pengeted meg.

Ennyit tudok belőle.

2015. okt. 16. 07:22
 3/6 anonim ***** válasza:

Hát, nem éppen :D Amiről beszélsz, az a harmonizálás, ami egy olyan dolog, amit zeneszerzők és zenészek 4-5 évekig tanulnak az egyetemen. Komoly irodalma is van mind a harmonizálásnak, mind az összhangzattannak.

Persze, csinálhatsz mindent fülre, de előbb-utóbb anomáliákba fogsz ütközni és/vagy fura dolgok jönnek ki.

Látom, hogy sajnos a dolgok alapját sem nagyon érted. Ugyebár az akkordok több hangból álló hangzatok. Hármashangzatok, négyeshangzatok és ezek kiterjesztései. A dallamot akkordmenettel harmonizálunk meg. A dallamnak és a menetnek önmagukban is értelmesnek kell lenniük, az akkordoknak egymás felé kell vezetniük. Sokféle elgondolás lehet. Fontos a jó basszusvezetés és a funkciós mozgás logikussága, illetve hogy a dallam ne ütközzön a menettel. Többet sajnos nem tudok írni, erről a témáról többszáz könyvet írtak. Talán nem speciálisan gitárra, de az mindegy, az akkordszóló az minden hangszeren akkordszóló. Gitáron annyi a különbség, hogy a speciális hangolás miatt különleges akkordfordításokat tudsz használni.

2015. okt. 16. 15:39
 4/6 A kérdező kommentje:

És melyik jó könyv, amely ilyen témában jól tanít? Vagy hol és kitől tudnám ezt megtanulni?

Még csak 17 éves vagyok, így az egyetem kizárva. :(

2015. okt. 16. 18:19
 5/6 anonim ***** válasza:

Miután leérettségiztél, el tudsz menni OKJ-s tanfolyamra ahol zeneszerzést, hangszerelést, klasszikus gitározást tanulhatsz.

Könyvek az alapokhoz: Kesztler L. - Összhangzattan, Beischer M. - Klasszikus összhangzattan, Siklós A. - A harmonzálás kézikönyve és kismilló van angol nyelven.

2015. okt. 16. 19:38
 6/6 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszönöm a válaszokat! :)
2015. okt. 16. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!