Fingerstyle gitárok?
Waff, neked esküszöm, mániád, hogy boldog-boldogtalannak nylonos gitárt ajánlasz, de komolyan :) A fingerstlye-hez viszont egyértelműen fémhúros gitár kell, a fingerstyle nem klasszikus zene, és nem kortárs komolyzene. Ha körbenézel, a világon kb. mindenki fémhúroson nyomatja a fingerstyle játékot, nem véletlenül. Főleg egy perkusszív fingerstyle stílushoz - botrányosan rossz párosítás lenne hozzá a nylon.
Amúgy a kérdezőnek már írtam egy másik topicba egy kisregényt, aztán olyat kérdezett vissza, amiből kiderült, hogy totálra nem értette meg, amit írtam neki - most meg nyitott egy újabb kérdést ugyanarra.
Btw, kezdőként is van haszna a jobb gitárnak, sőt, olyat mondok, amit a MD fórumon ritkán halljatsz: kezdőként kiemelten fontos a jó gitár. Egyszerűen, mert ha van egy kis hallása, akkor, bár lehet még nem tud írtó bonyolult dolgokat játszani a gitáron, de azt hallani fogja, hogy a legegyszerűbb kis dallamok is döbbenetesen máshogy szólnak a jobb gitáron - és ez hatalmas plusz motiváció, plusz öröm, ami egy kezdőnek nagyon nem mindegy. Egy profi egy gyengébb gitárból is fantasztikus hangokat tud kihozni, egy kezdő kezében azonban fontos, hogy jó hangszer legyen. Ha valakinek van 150 ezer forintja gitárra, úgy, hogy közben a veséjét sem kellett eladnia érte, nehogy rábeszéljük egy low-low end full rétegelt izére.
Kedves kérdező!
Ahogy írtam, kisebb testű gitárokat (OO, OOO, OM, concert, parlor) keress, nézz parlorokat is - mostanság egyre több helyen vannak. És egyébként járd végig a hangszerüzleteket, próbáld ki az összes komolyabb gitárt, ami nem dreadnought, vagy jumbo. Próbálgass cédrus, meg fenyő tetejűeket is, hogy lásd, neked melyik jönne be jobban. Keress 12. bundnál csatlakozó nyakú fémest, minél többet - nem egyszerű móka, be kell járni érte ezer üzletet. A stageshopot mindenképp ejtsd útba.
Mojjo,nem értek veled egyet.
Egy kezdőnek egyáltalán nincs szüksége 100+ ezer feletti gitárra. Nem azt mondtam h "teszkós" gitárral meg hasonló izékkel kezdjen. Egy 40-50 ezres gitár,akár klasszikus akár western tökéletes egy kezdőnek,tökéletes a hangzásuk,jól játszhatóak,tisztán kihallja a hangokat még egy "botfülű kezdő" is. Persze lehet akár félmilliós vagy milliós gitárral is kezdeni....Nem mondom hogy nem csak én nem látom sok értelmét. Nem beszélve arról hogy ha egy alsóbb kategóriás gitárhoz szoksz hozzá,aztán ha veszel egy prémium hangszert sokkal jobban fogod "értékelni". Egy példa: autót szeretnél megtanulni vezetni szó se róla...vehetsz 50 millás Ferrarit is vagy egy Aston Martint....de én inkább egy hármas golfot,vagy opel corsát ajánlanék :)) De még egy fiat punto is megteszi kezdésnek.... :) (csak hogy értsd kb mit akarok mondani)
Lehet rosszul tudom de fingerstyle gitározáshoz túlnyomó részt a klasszikus gitárt ajánlják tanulni,mivel azon vannak egymástól a legnagyobb távolságra a húrok.
Nem ajánlgatok boldog-boldogtalannak klasszikus gitárt,sőt az előző válaszomban is írtam hogy az acélhúros is jó a kérdezőnek,de elismerem hogy kezdő gitárosoknak akusztikusat ajánlok(akár nyolon húrost akár acélhúrost) :)
Kérdező: Mint látszik, maximálisan nem értek egyet Waff-al. Ez egyébként gyakran megesik kettőnkkel :) Mindenesetre azt tudd, hogy a Fender CD-60 nem túl jó gitár fingerstyle játékra. Két okból:
1, Full rétegelt test, a fedlappal együtt: ez nem csak azt jelenti, hogy véknyabb, szegényesebb a hangzás egy tömör fedlapos gitárhoz képest, hanem azt is, jóval nagyobb energiát kell átadnia a húroknak az alsó nyergen/húrlábon a fedlap normális rezonáltatásához. Egy agresszívebb akkordsikánál ez nem gond, arra ez a gitár teljesen jó is. De pont fingerstyle játéknál borzasztóan nagy a különbség rétegelt, meg tömör fedlapos gitár között.
2, Dreadnought testforma: ez minden ízébam akkordsikához lett kialakítva. Fingerstyle játékhoz a legkevésbé passzoló fémhúros akusztikus testforma.
Összességében okés kezdőgitár akkordsikához, de nagyon nem ajánlom fingerstlye játékhoz. Persze, ha úgy gondolod, hogy jó ez, amíg tanulsz, lelked rajta, de ne ezen menjen el a motivációd.
@Waff: ez az autós példa totál fals. Egy Aston Martint, Ferrarit uralni kell. Nem csak, hogy nem tudja kihasználni egy kezdő sofőr azokat az autókat, de veszélyes is neki. Gitárnál pedig fogja hallani a különbséget. Neked is ajánlom, hogy menj el a stageshopba, ahol nem az epiphone, az ibanez, meg hasonló más kínában gyártott tömeggitár uralja az akusztikus kategória felsőbb szintjeit, hanem olyan gitárok, amiknek a tervezésében, megalkotásában munka, sok-sok gondolat és szenvedély van. Menj el oda, pengess meg pár hangszert és érteni fogod. Egy puszta Em akkord megpengetése _döbbenetesen_ más érzés. Nem azért kell jobb gitár, mert hűde profi vagy, _minden szinten_ jóval többet ad egy jó gitár. Más életérzés. Egy olyan gitár él a kezed alatt. Mondom, menj el, tapasztald meg. Valószínűleg addig nem is fogod megérteni, mit is írok.
Amúgy a fingerstyle játék fémhúroson fejlődött mi, és ahogy mondtam, a fingerstyle előadók kb 99,99%-a fémhúroson nyomatja. És hidd el, tökéletesen lehet fémhúros húrközökkel bontani ujjal. Amúgy a fingerstyle-ra tervezett fémhúrosoknak szélesebb is a nyaka, mint az akkordsikára valóknak (bár leskenyebb, mint egy klasszikusnak ) - jó, hogy eszembe juttattad, még egy érv a CD-60 ellen :)
Mojjo@: "Nem csak, hogy nem tudja kihasználni egy kezdő sofőr azokat az autókat, de veszélyes is neki" Bravó! Tökéletesen megfogalmaztad azt amire gondoltam én is. Egy prémium gitárt nem tud kihasználni egy kezdő.
Abban nagyjából egyet értek hogy egy mondjuk kézzel,manufaktúrában készített (pl. Dowina) gitár sokkal teltebb,szebb,szóval egész más hangzás világot ad mint egy alsó kategóriás fender (ez esetben). De az ég szerelmére egy kezdő még azt sem tudja igazán hogy mit kell és mit szeretne hallani! Nem tudom érted-e amit mondani szeretnék.....
Szerintem olvass kicsit utána,mert fingerstyle játékhoz biza' inkább a klasszikust ajánlják tanulni... :) De persze én is néztem sok videót ahol profi módon nyomják fémhúroson is...szóval kinek mi.Ezzel az erővel és logikával akkor inkább már vegyen egy másfél-kétmilliós gitárt,hisz az még jobb mint a 150 ezres...végül is... :)
Kérdező,a döntés rajtad múlik,ha szeretnél vegyél egy drága gitárt,de hidd el nem a drága gitártól fogsz megtanulni gitározni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!