Azt hogyan deríthetem ki, hogy a gitáromon az egyik húr rossz-e?
Mármint, hogy megfelelő húr van-e rajta. A G húr nagyon elüt a többitől valahogy hangzásban... olyan tompa vagy nem is tudom... A tuner viszont megfelelően érzékeli, mikor beakarom hangolni... viszont behangolva is furcsán hangzik nekem...
Persze nincs fülem az ilyesmihez sajnos még, de akkor is valahogy túlzottan elüt a többi húrtól :S
Milyen régi a húr?
Milyen állapotban van? Vannak rajta elszíneződések, nyomok?
Mennyire tiszta?
Hogy megfelelő-e, azt hogy érted?
Milyen gitárról van szó egyáltalán? Akusztikus? Fém vagy nylonhúros?
Kb. 2 éves Martinez gitár. Eleinte pár hétig használtam, de abba kellett hagynom a vizsgáim miatt a tanulását és csak most kb. 2 hete kezdtem el újra tanulni játszani rajta. A két évet nagyjából végig állta, kihasználatlanul. De a többi húr jól hangzik, mind be van hangolva, csak a G-nek van fura hangja. Nincs semmi elszíneződés egyébként rajta, se sérülés.
Az EAD húrok fémből vannak, a GHE pedig nylonból. Így adták már a boltban.
Akkor ez egy nylonhúros. Az EAD is nylonmag köré tekecselt bronz.
Első körben 2 év után mindenképpen illene lecserélni a húrkészletet, akár használtad, akár nem.
Ha már kezdettől tompán szólt, akkor lehet, hogy nem is a húrral van a gond, hanem például a nyereggel.
Mennyibe kerülhetnek az új húrok akkor? Nem telik nagy kiadásokra...
Egyébiránt gitártokom nincs, így nem tudom hogyan vinném be az üzletbe, főleg, hogy buszoznom kell oda-vissza 30 percet is és 15 perc séta legalább...
Viszont a többi húr jól szól... így nem tudom hogy megy ez, de gondolom ha a nyereggel van baj, akkor a többinél is hasonló hangzás lenne....
De persze ahogy írtam nem is értek ehhez, lehet pont így kéne hangoznia, csak valamiért szerintem elüt a hangja a többitől túlzottan.
A nyeregben ha nem jól fekszik fel a kis vájatban a húr, mert nem megfelelő méretű, akkor szólhat tompán.
Ha felteszel rá egy készlet húrt, és ugyanolyan vacak a G, akkor az nem a húr problémája.
Nem bonyolult lecserélni a húrt, ezért ne cipekedj a gitárral, bár amúgy jobb lenne, ha volna tok hozzá.
Itt egy videó, hogy kell lecserélni.
Hát, azért én nem bíznám magamra a húrozást... Inkább csinálja meg szakember... Holnap úgyis megyek a városba, megnézem majd mennyibe kerül a tok meg a húrok...
De azt kitudom valahogy deríteni magamtól, hogy a nyereggel van-e a baj? Húrcsere nélkül.
Ha nem mersz bevállalni egy húrozást, akkor nyilván magad is úgy gondolod, hogy egyáltalán nem értesz a gitárhoz, így nem hinném, hogy ki tudnád deríteni, mert nem fogod tudni, mit kell nézni és milyennek kéne lenni.
Szerintem azért az a minimum, hogy valaki a saját gitárját megtanulja felhúrozni, ha megnézed a videót, igazán nem ördöngősség.
Ilyesmit távdiagnosztizálni gyakorlatilag nem lehet tutira. Ha esetleg feltennél pár éles, közeli képet a nyeregről, többet lehetne mondani.
Hát figyelj, két hete tanulom, azt is teljesen magamtól a net segítségével, mert tanárra nem telik... Ennyi idő alatt azért szerintem nem olyan óriási bűn, ha nem tudom megállapítani az ilyen problémákat magamtól, illetve nem tudok húrozni...
Megnéztem a nyerget, de minden húr ugyan úgy van befogva, semmi különbség nincs azon a részen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!