Gitár akkordokhoz valamilyen oldalt ajánlanátok, esetleg elmagyaráznátok itt?
Pár alap dologra lennék kíváncsi. PL, hogy mit jelentenek a számok az akkordok megnevezésében, pl. C7.... mit jelent a maj, az aug, vagy éppen a sus, esetleg valahol láttam ilyet is, hogy m(maj7) kifejezés.
Amit én tudok az akkordokról az annyi, hogy van az alap hang, amiről elnevezzük az akkordot, aztán van a 2. hang az dur esetén nagy terc, moll esetén kis terc és a 3. hang mindkettőnél tiszta kvint. De van ahol egy akkor több hangból áll...azoknál mi a helyzet ?
Itt is vannak példák a lefogásra.... De mind egy nekem elég az alap akkordokat tudnom+pár beforditottat,stb., aztán ugyis johetnek a riffek :D
THX, ha valami még van akkor majd irok
Lenne még pár kérdésem. Előre is kösz a válaszokat :D
1.Hogy-hogy sok oldalon egy sima C,vagy D, vagy valamilyen dúr, vagy moll akkord több mint 3 hangból áll ? Nincs mögötte semmi csak egy sima akkord(tehát pl. nem C7, hanem csak Cmoll)
2.Ha csak oda van írva a szöveg fölé, hogy E dur-t kell pengetni, akkor honnan tudjam, hogy milyen hangmagasságban ? Egy kicsit másképp a kérdés: Mindegy, hogy az E akkordom a 2., vagy a 3. oktávban lévő e alaphangra épül ?(tehát, hogy minden hang az akkordbaa 1 oktávval feljebb van, vagy nem)?
3.Visszafelé lehet pengetni egy akkordot ? Ugy értem, hogy pl. C dur esetében nem A hur(e hang),D hur(Gisz hang), G hur(H hang), hanem a másik e hur(e hang), h hur(c hang), g hur(a hang). Mert igy a hangközök(nagy terc, kis terc) megmaradnak, de más hangok jönnek ki....(?)
4.E dúrt vagy mollt le lehet fogni ugy, hogy a kezdő e hang a vastag E hur 0. bundja legyen(tehát csak simán megpengetve a vastag E hur) és ne beforditott akkord legyen ?
ezeket még leírom én is, de tényleg menj el egy tanárhoz, vagy vegyél egy könyvet erről, vagy ilyesmi :D jó dolog, hogy téged egyáltalán érdekelnek ezek a dolgok, sok gitáros szarik a zeneelméletre, de sok kérdésed lesz még, és nem tudunk mindig mindent leírni:D
1. Ha csak egy betű van, akkor az az alaphármas, 3hang (úgyértem 3féle hang, nem 3db, nyilván 6húrt is pengethetsz egy hármashangzatnál)
2. A hangmagasságot te döntöd el. pl gitáron lehet alapfekvésben, hogy ott lent fogod az akkordokat, vagy mondjuk a 7. fekvésnél kezded. mindkettő jó, csak nyilván más hangzást kapsz. pl a Red Hot Chilli Peppers - Under the bridge című száma is 4akkord (legalábbis a verse), csak ők fent játszák kb 7.fekvésben. funky/reggaenél én is fent játszanám, de ha szép telt hang a fontos, mert mondjuk nincs melletted basszushangszer, akkor legyen lent, (szerintem:))
Igazából szerintem arra vigyázz egyedül (és ez zongoránál jobban "be is van tartva", hogy nagyjából egy fekvésben játszd a dolgokat, amennyire csak lehet, ne csinálj olyat, hogy E-dúrt alapfekvésben, A-dúrt 5bunddal feljebb, de ugyanúgy fogod, aztán H-dúrt 7.bundnál de még mindig ugyanúgy, és végig ezt az egy fogást csúsztatod. sokkal kellemesebb a fülnek, ha kevesebb mozgás van, úgyhogy ha pl elkezdesz egy dalt az alapfekvésben, ne ugrálj fel-le a fekvések között
3. alapvetően az akkord egyszerre van megpendítve, az a lényege, hogy együtt szólnak. ha pengetővel játszod, akkor nyilván nem pont egyszerre fognak megszólalni a hangok, de lehet oda-vissza. ha lassabban bontod, akkor is teljesen jó, ha oda-vissza pengeted, úgyhogy egyszerűbben válaszolva a kérdésedre: mindegy melyik irányból pengeted. (sőt, ha összevissza, mondjuk egy E-dúrt lefogsz, és úgy pengeted, hogy e-gisz-e-h-e-gisz-h, akkor is e-dúr lesz.)
4. igen, én alapból úgy fognám le, hogy akkor benne legyen az üres basszus E-húr.
Köszi, csak azt hiszem a 3. kérdésnél kicsit félreértettük egymást.
Van az alap E dur, amiben mondjuk az E hur van a legvastagabb, aztán az A, majd a D hur jon(tehát a hangok minél vékonyabbak). Na de ha az alap hang a vékony E huron van aztán H, majd a G hur jön, akkor a hangok sorban minél vastagabbak és más hangok jönnek ki. Tehát nem E, Gisz, H hangok lesznek, hanem E, C, A hangok. Így tiszta más hangok lesznek, de igy is E akkordnak számít ? Mert logikai alapon a hangközök megegyeznek, de viszont a hangok már eltérnek....
Amugy tényleg utolso kérdés és már többet nem zaklatlak :D Csak ha muszáj lesz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!