Gitár akkordokhoz valamilyen oldalt ajánlanátok, esetleg elmagyaráznátok itt?
Pár alap dologra lennék kíváncsi. PL, hogy mit jelentenek a számok az akkordok megnevezésében, pl. C7.... mit jelent a maj, az aug, vagy éppen a sus, esetleg valahol láttam ilyet is, hogy m(maj7) kifejezés.
Amit én tudok az akkordokról az annyi, hogy van az alap hang, amiről elnevezzük az akkordot, aztán van a 2. hang az dur esetén nagy terc, moll esetén kis terc és a 3. hang mindkettőnél tiszta kvint. De van ahol egy akkor több hangból áll...azoknál mi a helyzet ?
C7 - domináns szeptim akkord - alaphang+nagyterc+kvint+dom.szeptim(7): C+E+G+B
Cmaj7 - alaphang+nagyterc+kvint+szeptim:C+E+G+H
sus - "késleltetés" -Csus4: C+F+G ( a 3. hang helyett 4.)
Csus2 - C+D+G (3. helyett 2.)
m(maj7) - ugyanaz mint a maj7, csak mollban: C+Eb+G+H
A sus felfüggesztés, nem késleltetés :D
Amúgy tök mindegy, minek nevezzük.
Köszi a segítséget, de van amit még mindig nem értek :D
Ez a C7 csak példa volt...mi van ha mondjuk 5-ös van utána ?
A sus-t azt hiszem megértettem és az aug jelentése ? pl. Caug9
Ha 5-ös van utána, akkor az kvintakkord(C5:C-G). Ezek elnevezések, nem kell kell minden esetben logikát keresni mögöttük.
Az aug nem hiszem, hogy 9-es számmal szerepel. Van olyan, hogy aug5, ami annyit jelent,hogy az 5. hangot felemeljük fél hanggal, tehát C dúrban G helyett G# szerepel.
Ha Caug9 lenne, akkor C+Eb(D#)+G, az pedig már C moll.
Az aug nem hiszem, hogy 9-es számmal szerepel. Van olyan, hogy aug5, ami annyit jelent,hogy az 5. hangot felemeljük fél hanggal, tehát C dúrban G helyett G# szerepel.
Köszi értelmes válaszokat....bár megjegyzem azzal, hogy nem kell mögöttük logikát keresni, azzal azért nem teljesen értek egyet, hiszen valami alapján csak elnevezték...Esetleg nem érdemes, vagy fontos megtalálni annak okát, de hát kíváncsi természetű vagyok :)
Még 1-szer köszi
Persze, van logika benne, azt írtam le az első válaszban.
Terceket pakolunk egymásra.
C(C+E+G)
C7(C+E+G+B)
C9(C+E+G+B+D) -a D a 9. hang a skálában(ugyanaz mint a 2)
C13(C+E+G+B+D+A) - az a 13. hang (vagy 6.)
A C5 speciális eset, a kvinttakkordot jelöli (nincs benne a "középső" hang)
Jön is a kérdés :D
Láttam olyat is, hogy pl. A6/7 ...(?)
Aztán még egy kérdés :D Írtad a C9-et,C13-at, de ezek között nincs más ? pl. C10,vagy C12, vagy ha van akkor ezek is ugyanugy működnek, hogy azok a skálában lévő hangot jelölik .. ?
Jön is a kérdés :D
Láttam olyat is, hogy pl. A6/7 ...(?)
Aztán még egy kérdés :D Írtad a C9-et,C13-at, de ezek között nincs más ? pl. C10,vagy C12, vagy ha van akkor ezek is ugyanugy működnek, hogy azok a skálában lévő hangot jelölik .. ?
így kapásból nem tudok róla, hogy létezne A6/7. Olyat tudok, hogy A6/9. Az nem más mint 1-3-5-6-9.
C10 nincs ,mert a 10. az E lenne egy oktávval feljebb, az meg alapból benne van a C-ben (3. hang).
A 12. pedig G, ami szintén alapból benne van.
az A6/7 nem azt jelenti, hogy (de javíts ki, ha hülyeséget írok:D), hogy az A6-ban bennevan az akkord szeptimhangja is (ebben nem vagyok biztos, vagy akkor úgy írnák, hogy A6+7?), és szóval olyan A6 akkord, aminek a basszusban a szeptimhang van? Szóval basszusban egy G, fölötte E C# A F#?
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!