Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Azok, akik az olyan metál...

Azok, akik az olyan metál zenét szeretik, amiben csak rekedt hangon ordítanak, szépnek találják azt a zenét vagy mi más okból szeretik?

Figyelt kérdés

Pl. ilyesmikre gondolok a hallgathatóbbak közül: http://www.youtube.com/watch?v=WyMx_9lSD8g

http://www.youtube.com/watch?v=TXIVoKrn9uQ

Nem provokáció gyanánt írom, csak érdekel, hogy mi az, ami megfogja az ilyen zene kedvelőit. Mert nekem pl. nagyon tetszik a zene, de az az ordibálás valami borzasztóan elrontja. Nektek nem tetszene, ha normálisan énekelnének ilyen zenékben? Mi jó van ebben az ordibálásban? Mintha hánynának.

2009. júl. 30. 12:32
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Én szeretem:D Bár nálam Angela Gossow az Arch Enemy énekesnője a best. Csodálom, hogy nő létére ien hangon képes énekelni.

http://www.youtube.com/watch?v=xxD4Ruf68bU

2009. júl. 30. 12:42
 2/17 A kérdező kommentje:
De ezt te szépnek tartod? Ilyen hangokat szinte mindenki ki tud adni...ez nem éneklés.
2009. júl. 30. 12:48
 3/17 Thurston ***** válasza:
84%

Aki azt mondja, hogy erre bárki képes, az sajnos idióta.

Ezeket az énektechnikákat hosszú évekig kell tanulni, hogy tökéletesen menjenek. Meg kell tanulni a helyes légzési technikákat, hogy hogyan szorítsd össze a hangszálaidat, hogy a szájüreged segítségével hogyan változtasd a hang magasságát...

Lehet, hogy például tudsz úgy üvölteni, mint a srác az általad linkelt zenében, de ha hosszú ideig csinálod, valószínűleg véreset fogsz köhögni, és nem beszélsz jó darabig, mivel ahhoz, hogy úgy tudd csinálni, hogy nem sebzi a hangszálaidat, rengeteget kell gyakorolni.

Nekem elég képzett a tiszta hangom (négy oktáv gond nélkül megy), de az összes ilyen "unclean" technikát még mindig nem sikerült megtanulnom, mert némelyiket hihetetlenül összetett feladat úgy kipréselni a gyomrodból, hogy ne okozzon fájdalmat, és ha kicsit kevésbé koncentrálsz, és elcseszel egy darab üvöltést, már kész is a baj.

"Nektek nem tetszene, ha normálisan énekelnének ilyen zenékben?"

Én azt mondom, hogy néhány zenéhez egyszerűen nem illik a tiszta ének. Bár én alapvetően azt szeretem, ha tiszta ének és hörgés/üvöltés is előfordul a zenében. Ugyanis ezek az ordítások ugyanúgy érzelmeket fejeznek ki, mint a sima ének. Sokkal mélyebb, emberibb érzelmeket lehet vele kifejezni ráadásul, csak éppen ezért nehezebb is megtalálni benne a szépet. Ez csak egy módja annak, hogy érzelemdúsabbá tegyük a zenénket. (Már ha tiszta vokállal felváltva használjuk.)

Ezt hallgasd meg:

http://www.youtube.com/watch?v=xvLn8j4c5l4

Próbáld meg értelmezni, odafigyelni rá, aztán mondd, hogy nem gyönyörű.

2009. júl. 30. 14:03
 4/17 Thurston ***** válasza:
68%

Angela Gossow egyébként elég gagyin használja a detah growl technikát.

Hallgasd meg a Kittie, a Walls of Jericho, vagy a Stolen Babies énekesnőjét. (Ez utóbbi a legdurvább.)

2009. júl. 30. 14:04
 5/17 Thurston ***** válasza:
73%

Kiegészítés:

Aztán persze vannak olyan zenék, ahol ez nem érzelmeket fejez ki, csak egyszerűen azért van jelen, mert a zene elsöprő erejéhez nem illik a tiszta ének. De ebben az esetben sem lehet leszólni az ilyesmi énektechnikákat, hisz mint mondtam, általában sokkal nagyobb odafigyelést, és sokkal több gyakorlást igényel, mint a tiszta ének.

2009. júl. 30. 14:07
 6/17 A kérdező kommentje:

Nem hiszem, hogy azért olyan stílusban kellene beszélnünk egymással, hogy idiótának nevezzük a másikat. Én csak kérdeztem valamit normális stílusban.

Az a zene, amit belinkeltél nagyon jó, de az az ordítás egyszerűen..hát nemtom, nem is értem ott a szöveget, akkor meg mi értelme? Nekem nem tetszik az az ordítós rész. Pl. a Linkin Parkos Chester is szokott ordítani, de ő közben tiszta hangon énekel...simán el tudom képzelni ilyen zenénél, hogy a saját hangján ordít az énekes, mint ő, nem pedig így.

2009. júl. 30. 14:08
 7/17 Thurston ***** válasza:
74%

Te most komolyan el tudnál képzelni egy Chester féle sikítást ebbe a zenébe? Egyszerűen ez illik ide. Ez fejezi ki leginkább azokat az érzelmeket, amiket a szám át akar adni azon a ponton. (Elkeseredettség, düh, félelem, kétségbeesés. Chester üvöltése meg inkább csak pillanatnyi agressziónak hat.)

Mellesleg a szöveg érthetőségével sincs semmi probléma szerintem. Csak meg kell szokni.

Azért idiótáztalak le, mert azt állítod, hogy ez nem éneklés, és ez bizony ostobaság. Ez csak az ének továbbfejlesztése. Zeneakadémián nekünk az énektenár tanítja is a death growl nevű technikát (amit a linkelt számban hallottál), mert javítja a tiszta éneknél használt légzést, így kitolja a hangtartományt, ráadásul sokoldalúbb énekessé is tesz.

Azt megértem, hogyha azt mondod neked nem tetszik ez (bár szerintem csak hozzá kell szokni, először én sem értettem/szerettem, mert valóban sokkal mélyebb érzelmeket tud kifejezni, amiket nehezebb értelmezni), de azt ne mondd, hogy ehhez nem kell tehetség, meg erre bárki képes.

(Az a kedvencem egyébként, mikor valaki azt mondja, hogy azért énekel valaki így, mert a tiszta énekhangja szar, általában nekik szoktam Opeth-et linkelni, hogy gondolkozzanak el...)

2009. júl. 30. 14:19
 8/17 A kérdező kommentje:
Én el tudnám képzelni..ahogy az énekes is normálisan énekel a többi résznél. Nem gondolom, hogy nincs jó hangjuk ezeknek az énekeseknek, csak nem tudom, hogy akinek ilyen jó hangja van, az minek akar ilyen csúnya hangot kiadni. De úgy látszik, hogy ez egyéni és van, akinek tetszik. Hát lehet, hogy a zenéhez ostoba vagyok, de épp ezért is kérdeztem, hogy ebben mi a jó. Egyébként én is tudnék neked olyat mondani, amit nem tudsz és mégsem idiótázlak le, te énekes vagy, én meg mást csinálok...nem kellene mást leszólni. Na mindegy, vannak "érdekes" stílusú emberek...
2009. júl. 30. 14:28
 9/17 Thurston ***** válasza:
61%

Még egy kis apróság.

Hogy nem a saját énekhangján csinálja az ilyen hörgéseket az ember, ez is tévedés. A hörgésnek annyi féle formája van, ahány énekes hazsnálja. Ha otthon vagy a témában, és meg tudod így hallás alapján állapítani, hogy mikor hol képzik a hangot, honnan fújják ki a levegőt, meg ilyen apróságok, akkor nem tudsz összetéveszteni két hörgést, ugyanúgy, ahogy tiszta énekhangot sem. (Csak ehhez egész egyszerűen jobban kell érteni az énekhez.)

2009. júl. 30. 14:31
 10/17 Thurston ***** válasza:
70%

De ez nem olyan dolog, hogy zaért tudom hogy nem képesm indenki ilyenre, mert értek hozzá. Ha van egy kis eszed meg önkritikád, akkor tudod magadról, hogy nem tudsz ugyanilyen hangot kipréselni a torkodból. ENnyi az egész.

De azért örülök, hogy így a végére sikerült egyeztetni a nézeteket.

2009. júl. 30. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!