A műanyag (nylon) húros gitár húrjait át lehet cserélni fém húrokra?
Semmiképp!
Láttam már pár így tönkretett gitárt, nem szép látvány. :)
Az a gitártól függ! A legtöbb gitárt az üzletben nylon húrokkal árulják! Mert olcsó! Szóval ha a gitárod egy hagyományos gitár akkor persze, hogy! ha az is műanyag akkor dobd el azt is! :) Szóval csak nyugodtan szereld át. Ha félted akkor az üzletben kérd a LEGVÉKONYABB húrokat akusztikus gitárra. (jellemzője, hogy a G húr is sodrott).
De ha ezt is félnél rárakni, és mindenképp cserélnél, vásárolj elektromos gitárra való húrokat. Ezek lényegesen vékonyabbak. Valószínűleg kevesebb a feszülő erejük, mint a nylonnak.
"Valószínűleg kevesebb a feszülő erejük, mint a nylonnak."
Nagyságrendekkel nagyobb feszítőereje van a fémhúroknak, mint a nylonhúroknak.
Rosszabb esetben elgörbül a nyak, jobb esetben csak kiszakad a húrláb.
Te fogod kifizetni a tönkre ment gitárját, ha már f*szságokat beszélsz?
...A legtöbb gitárt az üzletben nylon húrokkal árulják! ...
Attól függ milyen a gitár. Sajnos a kérdezőnk, csak a húrokról beszélt, nem a gitár fajtájáról. Mindenesetre csak nagyon gyenge minőségű akusztikus gitárral történhet meg, hogy a vékony fém húrok kiszakítják a lábat, vagy elferdítik a nyakat. Az is csak akkor, ha túl szorítják a húrokat! (És ne nekem válaszolj kérlek :) Én a kérdezőnek akartam segíteni, Te meg még úgy tűnik kell, hogy cserélj néhány gitárt, néhány húrt. )
S még mindig ott van a lehetőség, hogyha minden áron fémhúrokat szeretnél, de félsz felrakni őket, mert megdöglik tőle a gitárod. Akkor esetleg próbáld ki, hogy egy hanggal lejjebb hangolod őket, s vagy úgy használod, vagy capo-t a második bundra. Így már biztosan nem lesznek annyira feszesek, hogy komoly kárt tegyenek a gitárodban.
De ez is csak egy válasz. Én egy másik gitárt ajánlok inkább, ha netán egy rosszabb minőségű klasszikus gitárról van szó...
"Mindenesetre csak nagyon gyenge minőségű akusztikus gitárral történhet meg, hogy a vékony fém húrok kiszakítják a lábat, vagy elferdítik a nyakat."
te eszes gyerek, ne beszélj már hülyeséget. az akusztikus gitáron FÉM húr, van alapból. megvan erősítve a gitár nyaka, és a húrláb. a klasszikus gitáron van nylon húr. (ilyen van a kérdezőnek)
egyébként ha megnéznéd egy klasszikus és egy akusztikus gitárnak a fejét meglátod hogy teljesen más. a nylon feje lyukas az akusztikusé tömör.
kérdező ha szereted a szép kiszakadt húrlábakat, vagy a görbe nyakakat akkor nyugodtan tehetsz rá fémhúrokat.
"HZoltn"
Én nem értem miről beszélsz.
Még soha semmilyen hangszerboltban nem láttam, hogy fémhúros akusztikus gitárt nylon húrokkal árultak volna.
Természetesen fémhúros gitárra tehetsz ilyet is, olyat is, annak mindegy, de biztos, hogy semmilyen klasszikus gitárra nem tehetsz fém húrt.
Teljesen igazad van.
Jellemzően minden gitár fogólapos pengetős hangszer, dobozszerű felépítésű, kávával összekötött tetővel és hátlappal rendelkezik, nyaka a testtől élesen elkülönül, hathúros, melyeket kvartokra (és nagytercre) hangolnak. A klasszikus gitárt a többi gitárféleségtől megkülönböztető legfontosabb jegye, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus vagy más, a fémeknél kisebb sűrűségű anyagból készülnek. A húrok viszonylag nagyobb átmérője, ugyanakkor kisebb feszítettsége a hangszer konstrukciójára, játékmódjára is kihat. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték (rasgueado) mellett – a klasszikus koncertzene igényeinek megfelelően – többszólamú dallamjátékra (punteado) is alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!