Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi az oka annak,hogy a fősodra...

Mi az oka annak,hogy a fősodratú rádiók nem hajlandók a metált megismertetni a tömeggel?

Figyelt kérdés
Én azt látom,hogy az emberek zömének fogalma sincs a műfajról és a rengeteg alműfajairól. Ha az átlagember meghallja,hogy metál,azonnal rávágják,hogy kiabálás az egész és,hogy Metallica,mert mást egyáltalán nem ismernek.

2023. dec. 28. 18:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
43%

A rádiók azt adják amit a többség szeret. És az a pop. De rádiótól függetlenül még lehetne ismerni a metál műfaját. Ízlés kérdése. Az viszont természetes, hogy kevesen szeretik a metált, mivel a legtöbben (előadók számából is kiindulva) a popot, rapet, rockot, stb. szeretik. Megint más kérdés hogy lehet valamit ízlésesen és ízléstelenül nem szeretni. Amiről te írsz az az ízléstelen kategória, amikor csak téves információkat hoz fel ellenérvnek.

Azonban van az ízléses, amibe merem magamat is helyezni, akiknek van egy konkrét érvük, ami nem utálaton alapul. Én például azért nem szeretem mert egyszerűen nem az én ízlésem, a sokkal lágyabb zenéket szeretem.

2023. dec. 28. 18:48
 2/13 anonim ***** válasza:
73%
A metál totálisan alkalmatlan rádiós műfajnak, ahogy pl. a techno vagy punk is. Lehet ugyan tematikus zenei műsort építeni köré az este 10 utáni idősávban, de mondjuk valami reggeli talk show szüneteként vagy háttérzenés program betétjeként nem tudsz leadni egy Lamb of God, Sepultura vagy Slayer számot. Az egész metál szubkultúrának az a lényege, hogy "mi metálosok fekete bárányok vagyunk, nem tartozunk a mainstreambe", kvázi amelyik metál zenekart játszanák a rádiók az pont a hitelességét veszítené el.
2023. dec. 28. 19:20
 3/13 anonim ***** válasza:
79%
Remélem soha nem lesz populáris a metál. Ha jól tudom a legtöbbet eladott metál cd anno a system of a down valamelyik albuma volt, majd a bulvár tönkretette őket. Egy háborúnak kellett kitörnie, hogy újra összeálljanak
2023. dec. 28. 19:26
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Ui.: Amúgy mellékesen jegyzem meg, hogy a 40 éves metál műfaj mind a mai napig a zeneeladási listák élén tanyázik és a koncertlátogatottságokra sem nagyon panaszkodhatnak a zenekarok, szóval az, hogy a metálnak ne lenne köze a tömeghez azért elég erősen vitatható. 2023-as top lista, az első 25-ben rögtön ott van a Metallica, Queens of the Stone Age, Sleep Token, Måneskin: [link]

Ennél jobban minek megismertetni? Milyen aránnyal lennél elégedett - ha a 25-ből mind a 25 metál album lenne és a budapesti koncerttermekben is csak metált adnának? A metál penetrációja még mindig olyan óriási, hogy egy 10 éves is tud metál előadót meg metál számot idézni.

2023. dec. 28. 19:34
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ui2.: ...mivel annyira felbasz az ilyen "miért nem adják a rádiók, hogy több ember is megismerje" rinyálás egy másik ékes ellenpélda pl. az amerikai late night showk, ahol már a '80-as, '90-es években is rendszeresen léptek fel metál zenekarok vendégszereplőként:

Rob Zombie a Letterman Showban: https://www.youtube.com/watch?v=FR1nUw4cWkA

Slipknot Conan O'Briannél: https://www.youtube.com/watch?v=cql2MmxZby8

Babymetal Stephen Colberttel: https://www.youtube.com/watch?v=o0ERg64grnY

A late night shownál populárisabb, mainstreamebb kulturális dolog gyakorlatilag nem létezik.

2023. dec. 28. 19:41
 6/13 anonim ***** válasza:
75%

Mert a rádió feladata nem az, hogy fejlessze az ízlést és szélesítse a zenei látókört. Nincs is ehhez elég szám játszási joga a rádióknál. Tippre kb. 50-60 számot rotálnak. Ez pedig nem sok, ha akarják a népszerű pop számokat, egy-egy klasszikust és még műfaji változatosságot is.

A rocktól viszont annyira nem idegenkednek. Elég gyakran lejátsszák Alice Coopertől a Poison-t, Bon Jovitól az It's My Life-ot, a Genesistől a Land of Confusiont, az Europe-tól a Final Countdownt, Van Halentől a Jump játszanak Scorpionst, Queent, rengeteg magyar bandát a 80-as és 90-es évekből. Talán még néha napján egy-egy Guns n' Roses számot is elsütnek. Biztos van bőven, amit kifelejtettem.

A metál sem csak a Slayerből áll. Rengeteg "lágyabb" szám van, ami bőven beleférne egy rádióadásba. Legalább annyira, mint az előbb felsoroltak.

Viszont a rádiókban a húzóerő nem is annyira a zene, szóval az a jó benne, ha valami inoffenzív konzerv zene, amit a lehető legnagyobb közösség tolerál. A hírek és egyéb műsorok viszik a hátukon a rádiókat, amik között a zene csak töltelék.

2023. dec. 28. 20:11
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a többi hozzászólást, de egyes skandináv országokban simán játsszák. Csak idehaza nyomni kell a hazai mainstream-t, külföldiből meg nem igazán kockáztatnak.

Idehaza eléggé el is van hanyagolva a műfaj véleményem szerint, még Szófiában is több banda fordul meg, mint itt(elég arra gondolni, hogy az Opeth is milyen nehezen jutott el hozzánk, mint egyik legjelentősebb európai metal banda).

De úgy tűnik, hogy a rockmaratonnal újraélesztésével, meg a Barba Negra egyre komolyabb szervezéseivel elindul talán valami.

Amúgy bőséggel beleférne egy csomó szám a rádióba is a műfajból és nem csak az Evanescence(igen, a Fallen metal albumnak számít) vagy éppen a Linkin Park(Meteora dettó), hanem lehetne mazsolázni. Szerintem a Powerwolf, Dragonforce vagy éppen a Battle Beast egyes számai bőven beleférnek, de elindulhatunk az alternative metal útján, mert a modern Soilwork, In Flames sem játszik olyan félelmetes zenét, hogy ne férne bele...

Csak átfutva néhány irományt innen:

- Nem vagyok elégedett a műfaj hazai népszerűségével, igen is lehetne népszerűbb, megfordulhatna több banda stb. az kicsit vicces, hogy Bukarestet is érinti valami, ide meg nem jönnek...

- Azért a műfaj messze nem csak a 90s-ből áll, a modern érából is bőven akad 2000 után is meghatározó emészthetőbb metal. Csak idénről fel lehetne sorolni minimum 10-15 albumot amiből lehetne azért mazsolázni a rádiókba is.

2023. dec. 28. 20:19
 8/13 A kérdező kommentje:

Én fordítva vagyok összerakva.A Bolt Throwert simán bömböltetném a kocsiban.

Az átlag embernek fingja nincs erről a műfajról.A sok alműfajairól meg pláne nem.Nem tudják,hogy mi az a death,melodeath,thrash metál,atmospheric black metál,dsbm stb.A rádiók a pop zenét szerettetik meg az emberekkel,mivel ezeket játsszák állandóan az ember gyerekkora óta.

2023. dec. 28. 20:40
 9/13 A kérdező kommentje:
Lehet szerencsésebb lett volna odaírnom,hogy magyar rádiókról van szó.A külföldiekkel nem vagyok tisztában,de azt feltételezem,hogy a skandináv országokban és Finnországban a mainstream része lehet a metál,mert 1-2 alműfaj ott született meg.
2023. dec. 28. 20:44
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

#8.Aki utána jár megtalálja.

Bolt Thrower nem rossz de azért az sem olyan zene amit bármilyen pillanatban szívesen benyomnék.

Az alműfajok közül meg igen kevés az ami alkalmas lenne nagyobb piaci eladásokra. Mondjuk a Nu-Metal kimondottan azért készült, amit írtál is, ennek eredményét láthattuk. Az MTV kezdve mindenhol ment pop metal zene, a műfaj némileg fejlődött és előrekapott is, de most nincs olyan egyszerű dolguk csak úgy a semmiből újra népszerűvé tenné, mert nem igazán homogén a média. Többsége már zene streaming-t használ és nem rádióból, meg TV-ből hallgatja a zenét...

2023. dec. 28. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!