Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Manuálonként hány oktáv az...

X0 kérdése:

Manuálonként hány oktáv az eltérés?

Figyelt kérdés
Többmanuálos orgona- illetve szintetizátorbillentyűzet esetén, az alsó vagy a felső manuál a mélyebb, illetve a szomszédos manuálok között hány oktáv az eltérés? Én például 3 manuálosat láttam a YouTube-n, 5 oktáv 1 manuál. Ha 1 oktáv az eltérés, akkor 7 oktáv az orgona hangterjedelme, ha 2, akkor 9 oktáv. Többnek nincs is értelme, még a 9-nek se nagyon, mert az alsó 16 Hz - 32 Hz oktáv elejét sokan nem is hallják, illetve érzékelik, de nem kelt hangérzetet, hanem félelemérzetet kelt (egyes kastélyokban a "kísérteties" érzést ez okozza), még a 19 Hz is, és sokan nem 20 kHz-ig hallják, hanem jóval kevesebbig, és a felső néhány oktáv annyira magas, hogy kellemetlen hallani. A zongorabillentyűzetek A-tól kezdődnek: 27,5 Hz, és C-ig tartanak a 88 billentyűsek: 7,25 oktáv. A teljes 16 Hz - 20 kHz 10,25 oktáv, a 20 Hz - 20 kHz közel 10 oktáv. Nem vagyok zenész, nem is leszek, csak kíváncsi vagyok rá. 27,5 Hz-től kezdve 9 oktáv 14 080 Hz-ig tart, de a felső oktáv nagyon kellemetlen, így érdemesebb 8 oktávosra csinálni: felesleges a felső. Amit én láttam az 2 fekete billentyűvel kezdődött: C-től tehát: 32,7 Hz. Ha 7 oktávos, akkor 4186 Hz-ig tart, ha 9, akkor 16 744 Hz-ig. Az tehát valószínűleg 7 oktávos, így 1 oktáv lehet az eltérés. De mivel nem vagyok szakértő, így ez nem biztos. A 4186 Hz is kellemetlen már. Köszi.

2022. szept. 23. 18:34
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

A zenéhez nem értek, csak a fizikához. Arról érdeklődtem hogy működik: nyilván akkor nem tudom. Ti írtátok:

hangmagasság a bekapcsolt regiszterektől függ

lehet ferde, szub- vagy szuperoktáv kopula, amikor a hozzákapcsolt manuál egy oktávval mélyebben vagy magasabban szólal meg

Az utánadlevő írta:

Vagy a direkt hamisra hangolt regiszterekről?

Mind a 3 azt jelenti, hogy megoldható, hogy az 5 oktáv nem C - c'''' (C2-C7) legyen, hanem más.

2022. szept. 26. 11:17
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

A direkt elhangoláson fél hangot kell érteni. Ettől "lebegős" lesz a hang.

De azt értsd meg, hogy egy orgona a templomban mindennek is ki van téve, pluszban még természetes anyagokból épült élő, lélegző valami ami minden nap máshogy szól. Egy szintetizátoron az akárhány Hz az annyi. Egy síp pedig nem mindig ugyanúgy szól. Ráadásul az orgonákat nem csak hangolják hanem intonálják, vagyis a helyhez ahova felépítik őket hangolják hozzá és nem csak hangmagasságot állítanak, hanem a sípok hangszínét is állítgatják. Már eleve a tervezéskor a sípok anyagát alkotó fém összetételével is játszanak, de aztán a sípok elkészülte után az alakjukat változtatva állítják be a hangjukat. Nem csak a frekvenciájukat!

Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=4-HwYpa-U3I

2022. szept. 26. 12:06
 13/29 A kérdező kommentje:
12-es: köszi, a "szub- vagy szuperoktáv" viszont egyértelműen 1 oktáv eltérést jelent: tehát 3 manuálnál már 5 helyett akár 7 oktávos hangterjedelme is lehet.
2022. szept. 26. 12:10
 14/29 anonim ***** válasza:

Egy nagy orgona hangterjedelme tényleg óriási tud lenni, mert egy 10 méteres, 32 lábas síp elég mélyen ud brummogni és ugyanebben az orgonában vannak néhány centis sípok is. Sok-sokotványi hangterjedelmet lefedve.

De a billentyűk csak egy kezelőfelület ehhez.

Lásd:

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=s-JokN8193A

A frekvenciákat meg felejtsd el, mert egy billentyűhöz nem egy frekvencia tartozik. Vannak olyan regiszterek is ahol terc, vagy kvint elétérésssel vannak hangolva a sípok. Meg vannak többsoros regiszterek is ahol több síp szól egyszerre és nem feltétlenül oktávra vannak hangola egymástól.

2022. szept. 26. 12:37
 15/29 A kérdező kommentje:
A mellékelt dokumentumban 64-szer fordul elő a mm, de nincs benne hogy egy normál kézmérethez készült billentyű milyen széles, Bing-gel rákeresve se találom, itt se. Valaki le tudná mérni akinek van otthon normál billentyűs zongora, orgona, szintetizátor, harmónium, stb? 25 - 30 mm körüli, de nem emlékszek hogy 25 mm vagy 30 mm, ráadásul lehet hogy 25,4 mm. 1 oktáv C-től C-ig, mivel 2 C-t tartalmaz, 8 billentyű, így C-E-ig 10 billentyű: vonalzóval mérhető, vagy az egész megmérhető mérőszalaggal: 2 oktáv 15, 3: 22, 4: 29, 5: 36, 7: 50, 7,25 (88 billentyűs zongora) 52, 108 billentyűs: 56 (C-től H-ig 7 8 oktáv). Köszi.
2022. szept. 26. 19:40
 16/29 A kérdező kommentje:
Ja az utóbbi 9*7 = 63, nem 56, elírtam, mert 9 oktávos.
2022. szept. 26. 19:42
 17/29 A kérdező kommentje:

Közben az angol Wikipédia szerint 23,5 mm:

[link]

2022. szept. 26. 20:24
 18/29 anonim ***** válasza:

Utolsó hozzászólásom, mert úgy érzem minden karakterért kár:

Esztergomban, még az előző karnagy idején, az orgonavezérlés átalakítása előtt A nyitott 32 lábas pedálregiszter mellé be lehetett kapcsolni kvintben a fedett 32 lábas (de emiatt csak 16 láb hosszú) sípsort az alsó oktávon. Így kikeverve egy virtuális 64 lábas regisztert. A nagy C pedált lenyomva megjelent a hangképben a szub-szubkonta C hang is. Az ember nem hallotta, de érezte. Valamelyik manuálon volt egy lábas regiszter is. Igaz, a legfelső oktávban már repetált, 2 lábas magasságban szólalt meg (azt hiszem). A síp hasznos hossza kb. 4 cm, csak mint érdekességet jegyzem meg. Így a 64 lábas nagy C 8,18 Hz, és a 2 négyvonalas c 8372 Hz frekvenciája között ott a tíz oktávod, amire vártál.

De ettől a játszható hangterjedelem nem lesz tíz oktáv. Az csak öt. Nagy oktávtól háromvonalas oktávig, plusz a négyvonalas c.

A manuálok nem a pedál folytatásai, hanem az alsó 2 és 1/4 oktávban azonos hanghoz tartoznak. A pedál legalsó billentyűje ugyanaz a nagy C, mint a manuálé. Mindegyik manuálé. Ha bekapcsolnád a P+I, P+2 stb kopulákat, akkor megtapasztalnád, hogy a legalsó pedálbillentyű a legalsó manuál billentyűhöz tartozó sípokat szólaltatja meg, és a pedál legfelső f billentyűje a manuál egyvonalas f-ét szólaltatja meg. Orgonaművek kottáiban nem találsz nagy C-nél mélyebb, és négyvonalas c-nél magasabb hangot. A ferde kopulák sem a hangterjedelem (zenei hang, nem frekvencia-átfogás) bővítését, hanem a hangkép telítését, vastagítását szolgálják.

És itt a pont az utolsó mondat végén. Ha esetleg nem kapsz senkitől további válaszokat, az nem azért lesz, mert igazad van, hanem mert senki nem szereti a taníthatatlan emberekkel az értelmetlen vitákat, amikor valaki a saját elképzelései mentén mozogva tényeket próbál cáfolni. Ez a galambbal sakkozás tipikus példája (keress rá a szólásra ha nem ismered, mit jelent).

2022. szept. 26. 21:51
 19/29 A kérdező kommentje:

Nem is mondtam, hogy egyszerre 5 oktávnál többet tud. Tudom mi a különbség hangmagasság és hangszín között. A hangmagasság a frekvencia, a hangszín a hullámforma: a síp szinuszos, vagy négyszögjel: szimmetrikus és nem szimmetrikus szélességű, háromszögjel, fűrészjel mindkét irányú, stb. Szinuszok összegére bontva ez a felharmonikusokat jelenti: az alapfrekvencia egész számú többszörösei is szólnak, általában halkabban, minden egyes felharmonikus más hangerővel szólhat.

A kopuláknál, ha +-1 oktáv eltérést állítok be, akkor 2 hang szól egyszerre, nem csak az eltolt.

2022. szept. 26. 22:03
 20/29 A kérdező kommentje:

Javítani nem lehet sajnos, helyesen: a síp szinuszos. Van négyszögjel, ...

Amire én gondoltam, hogy úgy eltolni, hogy a billentyű hatására csak az eltolt szóljon, ne az eredeti + az eltolt. Akkor ilyet már 1 oktávra se lehet. Más azt írta itt, hogy vannak olyan regiszterek melyek 1 oktávnál kisebb eltolást valósítanak meg: ha azt a regisztert választom, akkor mélyebb vagy magasabb lesz a hang, mint a normál.

2022. szept. 26. 22:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!