Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A rappelés tehetség vagy sok...

A rappelés tehetség vagy sok gyakorlás, bele fektetett energia?

Figyelt kérdés

Mostanság elkezdtem sokat foglalkozni a zenével, főleg a rappeléssel.

Nem tetszik magamnak a hangom, egy kicsit pösze is vagyok, de nagyon jó lenne ezzel foglalkozni, akár csak hobbi szinten is - később meg kitudja.

Ti mit gondoltok? Tehetségem valószínűleg nincs hozzá, de sok gyakorlással, bele fektetett energiával (napi több óra) fejlődhetek, és talán pár év múlva még jó is lehetek?

2022. ápr. 20. 07:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen és szintén igen.
2022. ápr. 20. 07:36
 2/5 anonim ***** válasza:
9%
Egyik sem. Reppelni szinte mindenki tud.
2022. ápr. 20. 08:05
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg tanulással és gyakorlással lehet mindent is jól csinálni. Nagyjából. Viszont az vitathatatlan, hogy azért ehhez kell egy alapvető tehetség, muzikalitás. Ettől lesz kiemelkedőbb a többi tucattól.
2022. ápr. 20. 17:17
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Bárminemű művészi alkotásról és/vagy performanszról van szó, a tehetség és a befektetett munka között nem "vagy"-kapcsolat van, és ha valamelyik fontosabb a kettő közül, az határozottan az utóbbi.

A kb. korombeli rapperek közül a legjobb technikai készséggel szerintem Denzel Curry rendelkezik, aki gimis korában, az udvaron rendezett rap-csaták során tanult meg rappelni, és saját elmondása szerint az első X hónapig kifejezetten szarul ment neki, de minden nap egyre jobb lett. Ez nem csak a rappeléssel van így, hanem mindennel.

A tehetség pusztán annyit jelent, hogy valaki jobb startról indul mint mások, és/vagy természetes affinitás révén gyorsabban tud fejlődni, akár önállóan is. Én pl. tehetséges vagyok rajzolásban; ez annyit tesz, hogy már 3-4 éves koromban feltűnően szebben rajzoltam, mint egy átlag 3-4 éves, valamint tanár segítsége nélkül is gyorsan fejlődtem, ma pedig kifejezetten jól rajzolok, annak ellenére, hogy viszonylag ritkán szoktam. Tudod, hogy hogyan rajzolnék, ha nem töltöttem volna a gyerek- és tinédzserkorom jelentős részét rajzolással? Mint egy tehetséges 3-4 éves. Hiszen mitől is lettem volna jobb, ha nem gyakorlok egy csomót? Szerintem családi vonás a dolog, mert apámnak és húgomnak is van adottsága hozzá - amikor nagy ritkán ceruzát ragadnak, akkor egyértelműen látszik, hogy jó érzékük van hozzá, viszont egyáltalán nem érdekli őket, így nem is megy nekik olyan jól, mintha a fél életüket ezzel töltötték volna. A tehetség szerintem ilyen: jól jön, de önmagában nem sokat ér.

És a veleszületett adottság nem is feltétlen szükséges. Kedvenc példám John Coltrane. '43-ban, 17 évesen kezdett szaxofonozni. Van egy '46-os felvétel, amin hallható, hogy hogyan játszott a hadseregben töltött szolgálata alatt, fenn van YouTube-on, meg lehet hallgatni, pontosan úgy hangzik, mint valaki, aki a tinédzserkora végén elkezdett szaxofonozni, és tolja pár éve: egy ügyesebb amatőr (aki hallhatóan nagyon szereti Charlie Parker-t). A tag egyértelműen nem volt született tehetség, viszont olyan elképesztő időt és energiát ölt bele a gyakorlásba, hogy az ép ésszel szinte felfoghatatlan. Coltrane úgy vonult be a történelembe, mint a világ legprofibb, legsokoldalúbb szaxofonosa, meg úgy en bloc az egyik legjobb zenész, aki valaha élt. Nem azért, mert emberfeletti muzikalitással született gyerekzseni volt, hanem mert gyakorolt látástól mikulásig, meg mert nagyon tudatosan gyűjtötte az inspirációt a legkülönbözőbb helyekről.

2022. ápr. 20. 18:39
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a válaszokat!

Utolsó, neked is!

Kifejezetten motiváló sztori, köszönöm hogy megosztottad.

Ezzel a dologgal én is így vagyok. Bármilyen területen gyakorlással, tanulással, elhivatottsággal profi lehet lenni, teljes mértékben osztom ezt.

Mostantól a zene az életem részét fogja képezni, így majd pár év múlva talán biztosan jó leszek benne olyan szinten hogy másoknak is tetszen.

Egyébként Eminem is azt mondta hogy mikor belevágott először, full nem ment neki a rímelés, stb. ezért fel is adta, de aztán később vissza tért, elkezdett rap battlezni és ma meg már két nem rímelő szót is úgy tud kimondani mintha tökéletesen rímelne. :)

2022. ápr. 20. 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!