Kezdő/haladó zenészek, zenekarok milyen az ideális próba körülmény nektek?
Szerintem sokak örülnének neki ha otthoni körülmények között ez megoldható lenne hiszen a hangerő sokszor elemi probléma, mennek a feljelentgetések a szomszédból, mindenkit zavarsz ezért eldugott próbahelyet kell találni...stb. De ugye a fülmonitor sem a legolcsóbb megoldás, amatőr zenekaroknál szerintem még fellépésen sincs és a dobot ugyanúgy nem lehetne halkan megoldani.
Viszont aki fizet profi próbateremért szerintem az meg elvárja hogy akkor ott lehessen zúzni rendesen, hangszigeteléssel meg minden
Szerintem aki zúzni akar, annak tényleg elég egy garázs minimális technikával, vagy vannak erre alkalmas próbatermek szép számmal, ez már nem új keletű. Aki akar az úgyis megtalálja ezeket a lehetőségeket.
Az általam elképzelt fülmonitoros próbákban/próbatermekben más lehetőség van. Szerintem aki komolyabban veszi a zenélést és nem csak saját szórakoztatására csinálja, annak előbb-utóbb úgyis fontos lesz a hangzás mind koncerten, mind a próbateremben. És arra gondolok, hogy a fülmonitor és a mai digitális technika óriási lehetőséget nyújt hogy mindenki olyan hangzást halljon amilyet szeretne, profi effektekkel, dinamikàval, beállított arányokkal stb.
Aki komolyzenész vagy elsősorban klasszikus zenét játszó zenekarban van, az attól profi hogy fogja a hangszerét és játszik, nem kell hozzá semmi extra.
De a pop-rock vagy mai könnyűzenében a technikai megvalósítás a zenészen és a hangszereiken kívül ugyanolyan fontos ha nem még fontosabb. Hiába profi a zenész és profi a hangszere egy nagyszínpadon semmit nem ér ha nincs pl. a dob rendesen bemikrofonozva, effekteze, másként úgy szól mint egy konzervdoboz (a hangrendszeren).
Ha ebben hiszel én nem beszélnélek le róla, meg kell próbálni.
Én nem szoktam túlmisztifikálni ezt a tökéletes hangzás dolgot, a zene nem attól jó hogy patikamérlegen van minden hang kimérve, vagy ha igen akkor a jövőben tényleg a mesteréges intelligencia fog dalokat írni. Kell bele az emberi tényező, a tökéletlenség. Amúgy meg eddig is voltak bevált módszerek, a laikus koncertre járó nem fogja megmondani hogy amit hall egy több tízmilliós felszerelésen szólal épp meg vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!