Kezdő/haladó zenészek, zenekarok milyen az ideális próba körülmény nektek?
Ez a kérdés nyilvánvaló phaszság, teljes tudatlansagot sejtet a témában.
"Nyilván profibb zenekarok sok esetben már így próbálnak, hiszen a koncerteken is fülmonitort használnak"
Ez a mondat konkrétan fizikai fájdalmat okozott, különös tekintettel a nyilván szóra.
Jó persze, nem lehet általánosítani tudom, viszont a többségre igaz lehet én úgy gondoltam az állítást. De mi a problémád a kijelentéssel? Az hogy a profi zenekarok többsége fülmonitorral koncertezik ez a hamis állítás? Vagy az hogy a próbateremben is fülmonitort használnak?
Előbbit elég könnyű ellenőrizni hiszen LÁTOM ha ott vagyok egy koncerten (vagy felvételekről) hogy ott a fülmonitor a fülükben, a próbatermekbe már nem látok be, de a nyilván szó arra vonatkozott, hogy AKI fülmonitorral koncertezik, azt nem tudom elképzelni hogy próbán ne azt használna, különben honnan tudja hogy mit fog hallani a koncerten??
Mindig vannak speciális esetek, persze hogy egy olyan zenekarban ahol olyan akusztikus hangszerek előfordulnak mint a fúvósok pl. nem tudnak csak és kizárólag silent módon próbálni. De ezzel nyilván az adott hangszeres és a zenekar is tisztába van, hogy ők soha nem fognak tudni "csendben" és csak fülmonitorban próbálni. Ettől még szerintem a kérdésem nem totális hülyeség, mert Magyarországon (véleményem szerint) a legtöbb amatőr zenekar valamilyen rock felállás. Vagy legalábbis gitár(ok) + dob + jobb esetben szinti kombináció. És még profi zenekarok nagy része is ilyen felállásban működik, vagy +1-2 HD bejátszó háttérsáv ezen felül, ha már valaki próbál igényesebb hangzást koncerten is összehozni.
De az alap kérdésem továbbra is a kicsi, amatőr, néhány fős, garázsban próbáló 1-2 fős zenekarokhoz szólna, akikből vélhetően a legtöbb van az országban. Ők mit szólnának ha eszközük és lehetőségük lenne rá, csak fülmonitoros próbákhoz kialakított próbateremben, ha nem kellene a garázsban csörömpölni, cserébe olyan hangzást alakítanak ki monitorba amilyet szeretnének? Sokan élnének ilyen lehetőséggel vagy mindenképp kell az akusztikus dob és a gitár alap a próbára és hogy minden ki legyen hangosítva? Én próbáltam anno akusztikusan zenekarral, akkoriban baromira örültem volna fülmonitoros lehetőségnek, ha nem csak a cinek ütemére kellett volna játsszani/énekeleni, hanem mindent hallottam volna rendesen. De ez csak egy vélemény.
Önmagában a fülmonitorral semmi gond nincs, nem is írtam sehol, semmi akadálya annak hogy fülmonitorral próbálj, a dobon mondjuk nem tudom hogy mit kell hangosítani egy próbateremben, vagy egy erősítőn, vagy bármin, én többnyire inkább füldugót használtam, olyankor egész jó volt az arány.
A másik ami eszembejutott, elektromos dobon a cintányérokkal mi a helyzet? Hogyan zengeted ki? Hogyan halgattatod el?
Egyébként az akkusztikus hangszer egy zenekarban nem speciális eset, kezdő rockzenekarok meg lehet azért sem szivesen próbálnának így, mert hamar elmenne a kedvük a saját bénasaguk miatt. A hangerő elfedi a hibákat. Most volt koncertünk, készült videó és hangfelvetel is, hát előre félek. :)
(Mondjuk mi 30-an voltunk monitor nélkül)
Ebbe még muszáj belekötnöm.
1-2 fős zenekar?
A 2 még oké, azt hívják duónak, bár a zenekar kifejezést nem tudom hogy használja-e bárki, de 1?
Az már biztosan nem zenekar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!