Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kezdjem el írni a könyvem?

Hogyan kezdjem el írni a könyvem?

Figyelt kérdés

Mármint gépen? Telefonon, vagy papíron? Mert hónapok óta megvan az ötlet, de valahogy nem tudom magam rászánni hogy elkezdjem.

Ti hova írjátok?

2019. márc. 1. 21:59
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Én, mikor írtam; mind a kettőre írtam. Lapon kezdtem, mert úgy nekem meghittebb, kellemesebb volt, minthogyha gép előtt ülnék, és hogyha készvolt egy rész, egy jelenet, beleírtam a gépbe; és akár ki is nyomtattam, hogy kézzelfoghatóan (gép bekapcsolása nélkül), rendezetten is meglegyen. Meg így meglesz papírformán is, nem veszik el; papírra meg amúgy jobban szeretek írni. :) Viszont, mégegy dolog, hogy néha érdemes lehet jelenetekhez gépen is hozzákezdeni; amikor úgy érzed; hogy egy adott jelenet pl talán nehezebbnek ígérkezik , mint a többi; mert a gépen megcsinálhatod azt; hogy fölsorakoztatod a létező összes variációt egy adott mondatra; és amikor már megvan, amelyik a legtökéletesebben leírja; szóval amelyiknél van jobb, azt kitörlöd. És akkor nem egymás fölé töpörítgetsz kicsi szavakat; hanem egymás alatt/mellett ott van az összes variáció, és csak átmásolod lentebbre, az egésznek az aljára; vagy már a gép is tud áthúzni, vagy kisebb betűre teszed; azt, amelyik variációnál van jobb; és akkor utána így rendezett lesz:) Szóval mind a kettő praktikus lehet; szal én ,ha csinálnám, most is párhuzamosan kezdeném. De én egyébként alapvetően szeretem, ha valami kézzel fogható; kényelmesebb, ha rögtön ott van, és nem meg kell várni, amíg betölt, hogy aztán az arcomba világítson egy monitor (ráadásul nem is száll el, ha valami hiba keletkezik adott esetben a gépen). Szal ha kézbevehető (is ) az adott dolog, úgy számomra jóval kényelmesebb; meg pl jobban variálhatók a testhelyzetek; a papírokat könnyebben tudod pakolgatni, ha most pl át akarsz fordulni a másik oldalra. Csak arra figyelj, hogy legyen oldalszám. Az oldalszám egyébként tud túl nagy margót csinálni, vagy ha pl valami hiba miatt nem tudsz oldalszámozni, teljesen jó , ha nyomtatás után írod rá az oldalszámot; tehát jó úgyis; csak akkor praktikus lehet rögtön ráírni, amíg még nyitva van előtted, és egyszerűbb úgy ráírni a lapokra a sorrendet; hogyha látod, hogy melyik lap teteje melyik szóval kezdődik:) Meg ha gépen is ott van, könnyen bele is tudsz javítani; csak akkor tudod, mindig egymáshoz kell igazítani a kettőt, hogy mindenhol a legfrissebb verzió legyen:)
2019. márc. 1. 22:26
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
*Ja és jó tényleg; hogyha megvan máshol is, nem csak a gépen, de a nyomtatással meg pl praktikus spórolni; teháthogy a legvégső verziót nyomtatod ki. Viszont, ha meg pont azért nyomtatod ki, hogy jobban átlátható legyen, és akkor a rendezett soroknál könnyen tudsz kézírással kommentálást, kiegészítést írni; szóval asszem, talán olyat is csináltam már; hogy a jelenetek sorrendje miatt, vagy a párbeszédek sorrendjéhez kapcsolódóan kinyomtattam a párbeszédeket; és akkor úgy nekem talán jobban átlátható volt, meg még egymás mellé is tudtam pakolgatni, ha több oldalon volt; nem csak pl egymás alá; szal megírtam őket gépen, és kényelmesebb, nyugisabb, elektronikától tehát mentesebb, békésebb, egyszerűbb, könnyedebb, gördülékenyebb volt nekem úgy akkor meghatározni a sorrendet.
2019. márc. 1. 22:29
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
*Ja és én nyomtatásnál pl igyekeztem úgy csinálni, hogy még szabad szemmel teljesen jól látható legyen a betűméret; de lehetőleg ne a legnagyobb; tehát minél több szöveg férjen egy oldalra; mert ez nem is esszé volt, hanem hobbi; tehát saját magam szórakoztatására; és akkor így takarékoskodtam a papírral is, meg a tintával is a nyomtatóban. Mert ha valamelyik pl elfogy, és kell valami hivatalos dologra; akkor meg pl szívás van; meg pl nemcsak, hogy szükséges lehet a papír másnak, vagy pl esetleg drága lehet; vagy pl nem járunk gyakran olyan helyen, ahol van a nyomtatóba patron, és pl az a fajta; tehát így még valamilyen szinten fabarátabb ; meg még nagyon fontos , hogy könnyebb tárolni is, hogyha kevesebb lapon van rajta.
2019. márc. 1. 22:33
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
*szal a margókat, meg a hasábokat is úgy alakítgattam, hogy minél kevesebb fehér hely legyen/maradjon a papíron; hogy minél több szöveg ráférjen egy lapra. Pl egy párbeszédben , ha entert ütünk, akkor mellé még fér; tehát itt meg praktikusabb lehet több hasábot használni; és akkor nem lesz úgy, hogy mellette nem lesz semmi; de a történet utolsó öt sorja pl átlóg egy vadi új lapra.
2019. márc. 1. 22:35
 5/7 anonim ***** válasza:
*De mondjuk kisbetűvel is átlóghat, de érted.
2019. márc. 1. 22:36
 6/7 Csicsky ***** válasza:
100%

Én mindig gépen írok, mert nálam a történet végleges formája csak többszöri átírás, javítgatások árán jön létre. Azonkívül gyakran előfordul, hogy nem abban a sorrendben írom, ahogy aztán olvasva lesz (volt olyan, hogy az elejét írtam meg legutoljára). Majd miután már elfogadhatónak tartom, kinyomtatom, de még ezután is előfordul, hogy többször átjavítom és olyankor mindig újból nyomtatok. Megjegyzem, én csak rövid történeteket (novellákat), gyerekmeséket szoktam írni.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy Te is inkább gépen írj, mert ez nagyon egyéni, hogy kinek mi a kényelmesebb, praktikusabb. Az én esetemben a gépen való írás. Én inkább az javasolnám, hogy állj neki írni, próbáld ki mindkét megoldást, aztán ha nem is egyből, de hamar kiderül, hogy neked mi a jobb (aztán az is előfordulhat, hogy kombinálni fogod a kettőt).

Máskülönben ha még csak most tervezed az írást és eddig még nem írtál és nincs kellő írástechnikai tapasztalatod, szívesen elküldenék egy részletes összeállítást, ami az írással kapcsolatos legfontosabb dolgokat tartalmazza (linkek, tanácsok, szakirodalom, tesztolvasók, írások feltevése – megosztása, könyvkiadás stb.). Ennek az összeállításában többen is besegítettek, akik szintén írással foglalkoznak. Ezt a hobbiból írogatóknak szoktam küldözgetni, hogy könnyebben boldoguljanak az írással.

Ha érdekel, adj meg egy email címet, amire elküldhetem. Ugyanis időközben elég terjedelmesre bővült (több oldalt tesz ki) és nem biztos, hogy itt is átmenne (már előfordult, hogy a Gyakori Kérdések üzenetküldője emiatt nem továbbította és nem ment át). Ha adsz egy saját email címet, akkor arra el tudom küldeni.

Ennek egy régebbi változata fenn van a Gyakorin is (#3 – A kérdező kommentje):

https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdese..

2019. márc. 2. 08:07
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
gépen, szövegszerkesztővel. jóval egyszerűbb a szöveget csiszolgatni utána
2019. márc. 2. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!