George Orwell 1984 című könyvéről vélemény?
Mielőtt még valaki nekikezd. A "Brave New World"-ben élünk jelenleg, nem 1984-ben.
Pontosabban pedig a kettő egy érdekes keverékében, attól függően, hogy ki vagy és mikben hiszel.
_______
Szerintem érdemes elolvasni ha érdekel az ilyesmi és nem vagy képes látni jelenleg, hogy ezek már rég megvalósultak. Létezik belőle film adaptáció is.
Ha képes vagy még meglátni összefüggéseket, akkor lehet ez a könyv egy ébresztő a Mátrixból (amit ha egyébként még nem láttál, nézz meg, és itt az első részére gondolok). Ha már nem vagy ilyesmire képes, akkor egy érdekes regény lesz, és/vagy a gonosz "fasisztákat"/"nácikat" fogod benne látni (és habár a szerző, tunya pacifistaként valószínűleg így is tartotta helyesnek, ez teljes mértékben téves és érvénytelen a könyv minden valós relevanciájának szempontjából).
Kapcsolódó könyv a Brave New World. Hasonló film -- i.e. futurisztikus disztópia -- például a Vendetta vagy az Éhezők Viadala sorozat, és érdekes módon mindkettőben szintén a gonosz fasiszták ellen küzdenek, de a motívumok és a felszínen elhangzottak 180°-os megfordításával az üzenet még mindig többé-kevésbé releváns a mi valóságunkat tekintve.
(Azért fordítok erre hangsúlyt, mert az a fajta olvasó vagyok, aki sosem olvas (csak) szórakozásból. Ha látom, hogy egy könyv elolvasásából pontosan milyen számomra értékes tudást szerzek, akkor valószínű, hogy azt a könyvet nem fogom elolvasni -- így pedig a szórakoztató iralom nagy részét figyelmen kívül hagyom).
A YouTube-n megtalálod hangosköny formájában (de én inkább magam olvasnám):
https://www.youtube.com/watch?v=KWI2CEhHYIs
Nagyon ajánlott, esetleg bemelegítésnek lenyomhatod az Állatfarmot is előtte.
Eléggé lehangoló világban játszódik az 1984, vagy csak azért tűnik annyira lehangolónak, mert annyira valóságos. Szerintem sosem fog veszíteni az aktualitásából, ha lesz emberiség 1000 év múlva, akkor is elővehető marad, ismerve az emberi természetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!