Orwell 1984-e rátok hogyan hatott?
Hozzám tegnap nem lehetett szólni, ma el akartam kezdeni Dosztojevszkij bűn és bűnhődését, de nem bírtam. Elterelődtek a gondolataim olvasás közbe az 1984-re, aztán ma megnéztem a filmet.
Kis SPOILER:
Ami leginkább meghatott (fiúként természetesen nem szoktak az érzelmi szálak mélyen érinteni) az az volt, hogy Julia és Winston már nem éreztek egymás iránt semmit. Aztán Winstont is átmosták ugye.
Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy teljesen átírta a világnézetem. Egyszeriben rájöttem, hogy milyen könnyen manipulálható vagyok, mint ember. 16 évesen olvastam, előtte tipikus kis szélsőjobbos hülyegyerek voltam, de ez a könyv ráébresztett, hogy mennyire nem úgy vannak a dolgok, mint hittem. Egyben elvette a hitemet az emberiségben, Istenben és még sok másban, bár csak közvetve, mert a könyv hatására sok más írást is elolvastam hasonló témában és rengeteg agyaltam rajta. 2 évig szerintem depressziós voltam utána, bár abban más is közrejátszott. Mégis azt mondom, hogy kevés értékesebb könyv született eddig a világon és egyszer mindenkinek el kéne olvasnia. A filmet én is megnéztem és bár korrekt alkotás, de nyilván nincs ugyanaz a hatása. Legalábbis részemről a könyv csúcspontja az a filozófiai fejtegetés az agymosás előtt, ezt nehéz élvezhető formában megfilmesíteni.
Szóval ja, kb. ez a könyv volt rám eddig is a legnagyobb hatással, nélküle ma egészen más ember lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!