Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A Harry Potter szerintetek is...

A Harry Potter szerintetek is csak egygenerációs könyv?

Figyelt kérdés

Elmagyarázom, mit értek ez alatt. A múltkor olvastam egy cikket arról, hogy a Harry Potter könyvek (most szigorúan a könyvre értem, nem a filmre) a mai gyerekek körében már nem annyira népszerűek, mint 10-15 éve. És találgatták, mi lehet ennek az oka, mert hogy a HP annyira népszerű volt, hogy azt hitték, ez lesz évtizedekig az alap gyerekkönyv. Gyakran elhangzik pl. az is, hogy kötelező olvasmánynak kellene lennie.

Szerintem viszont elég egyértelmű okai vannak, hogy manapság már miért nem olyan népszerűek a könyvek. Szerintem ez egy olyan könyvsorozat, ami kifejezetten egy generációnak okozhatott igazán nagy, nagyon meghatározó, átütő élményt: annak a generációnak, amely a Harry Potterrel együtt nőtt fel.

Én is ehhez a generációhoz tartozom, 1989-es születésű vagyok. Az első könyvet 11 évesen olvastam, és attól kezdve imádtam, rengeteg kortársamhoz hasonlóan. Szerintem nekünk nagyon sok pluszt adott, hogy hosszú évekbe telt, mire végeztünk a sorozattal, nem volt egyszerre elérhető az összes kötet. 11 évesen olvastam az elsőt, annyi idős voltam, mint a főszereplők a könyvben, és egy nagyjából (persze nem pontosan) az utolsó kötetig így volt. Tényleg olyan érzés volt, mintha a szereplőkkel együtt nőttünk volna fel. Az újabb könyvekre várni kellett, közben többször újraolvastuk, lapozgattuk, átbeszéltük a régieket, találgattuk, hogy folytatódik, elméleteket gyártottunk.

Közben egyre idősebbek lettünk, ahogy a szereplők is a könyvben. A könyvek egyre vastagabbak, nehezebbek, bonyolultabbak, sötétebbek lettek. Igazodtak az életkorunkhoz, mintha Rowling tényleg nekünk írta volna őket. Én nagyon örülök, hogy az utolsó részt nem 11, hanem 18 éves éves koromban olvastam. Az első részek sokkal könnyedebbek, az utolsó pár rész viszont szerintem már nem feltétlenül 11-12-13 éves gyerekeknek való. Nem azért, mert túl félelmetes vagy ilyesmi, de szerintem a kisebbek nem látják át annyira a sok szálon futó, bonyolultabb cselekményeket. Legalábbis az átlag 11-12 évesek.

Pedig szerintem akinek tetszenek az első részek, biztos rögtön tovább akarja olvasni a többit, ha már egyszer elérhető az összes egyszerre. Mi sem bírtuk volna ki annak idején, de nekünk muszáj volt várnunk. :)

Most viszont teszem azt megkapja egy 11 éves gyerek az első részt, annyira tetszik neki, mint nekem régen - persze, hogy egyből el akarja olvasni a többit. Átrohan a sztorin, nincs találgatás, gondolkodás, hogy mi hogy lesz, nincs várakozás, szerintem így nem olyan nagy élmény. 11-12 évesen rázúdul egy többezer oldalnyi történet, ami egyre sötétebb, egyre "felnőttesebb" lesz, népszerű szereplők halnak meg (Dumbledore, Dobby, Fred...)...

Szerintem ez sok kisebb gyereknek sok így egyszerre, és az első néhány rész után már talán nincs is kedvük tovább olvasni, évek múlva meg már nem fogják újra elővenni. Nekünk viszont jó volt, hogy az utolsó könyvnél már 18 évesek voltunk, együtt értünk, komolyodtunk a könyvvel.

Ott van persze a filmek hatása is, sokan már egyből a filmekkel kezdik, vagy átváltanak a filmekre, mert nyilván egyszerűbb megnézni egy 2 órás filmet, mint elolvasni 500 oldalt.

Sok gyereknek biztos a "poénokat", fordulatokat lelövik, ennyi év távlatából rengeteg spoiler van a neten, idézetek keringenek, pl. én rengetegszer látok arra utalást, hogy Piton professzor mennyire jó és bátor ember volt, stb, biztos sokan ezt már azelőtt tudják, hogy ő pozitív szereplő, hogy odaérnének a könyvben. Pedig pont azért is volt jó a sztori, mert sok volt benne a váratlan esemény, fordulat.

Szóval, szerintem a Harry Potter könyveknek úgy istenigazából csak a mi generációnkban volt ekkora sikere, egyre kevesebb gyerek fogja olvasni, maximum a filmek lesznek továbbra is népszerűek.

Ti mit gondoltok erről? :)

28/N

2018. márc. 24. 21:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Én 93-as vagyok, szerintem is nagyban hozzájárult a mi korosztályunknál a sikeréhez az, hogy a mi érésünkkel haladt a sorozat is. 7 évesen olvastam az első részt, 14 évesen az utolsót, a 4.-et, amikortól átcsap horrorisztikusba, már nem tudom, a kettő közül mikor. Rengeteg ismerősöm az első részen tanult meg olvasni annó, és sokan újra elő-elő szedjük egy-egy stresszes vizsgaidószak utáni regenerációhoz pl. Visszaidézi a gyerekkort.

De így, hogy elérhető egyszerre mind a 7 rész, tényleg vannak korosztályos problémák. Az utolsó részek egyszerűen nem valók kisgyereknek, sem a vastagságuk, sem a nyomasztó sztori miatt. Ellenben az első részek meg egy kamasznak lehetnek gyerekesek, bár egyébként sok fiatal felnőttnek is tetszett talán a meseszerűség meg a humor miatt. Szóval ez a legjobb igenis úgy volt, hogy azok, akik kisgyerekként szerették meg az első részeket, érettebben jutottak hozzá az utolsó részekhez.

Vicces tény, hogy nagymamám, aki egy nagyon széplelkű és vizuális alkat, az első 3 részt még kifejezetten szerette, a 4. résztől már nem olvasta tovább, mert neki az már annyira szörnyű volt.

2018. ápr. 2. 22:49
 12/12 anonim ***** válasza:

Én megértem a nagymamádat. Azoknak, akik először azért szerették meg a HP-t, mert egy különleges mesevilágba repítette őket, azoknak már nem biztos, hogy tetszeni fog, ami a végén lett belőle. Az én kedvenc karaktereim pl. a sorozat végére mind meghaltak. :(

Amúgy szerintem többek is lehettek, akiknek nem feltétlenül jött be ez a stílus váltás a 4. után és gondolom vannak most is, az új olvasók között. pl. Az én nagynéném nem idős, az első kötetet felnőttként olvasta még angolul és nagyon tetszett neki, de a 3. kötet utáni események már egyáltalán nem jöttek be neki és a mai napig nem nézte/olvasta el a végét. Szerinte a történet a 4. résztől kezdve, annyira kifordult önmagából, hogy már az sem érdekli mi lett a vége...

Valamint én úgy emlékszem, hogy a 7. kötet nagy vérengzése a rajongók között nem aratott osztatlan sikert. Mindenki megvette, mert kíváncsi volt rá, hogy ennyi idő után mi lesz a történet vége, meg "utolsó" HP könyv, de én úgy emlékszem, hogy sokaknak keserű szájízt hagyott maga után...Az Elátkozott Gyermeket nagyon várták a rajongók, de szintén vegyes lett a fogadtatása. (Nekem meg van. Egy jó közepes és kicsit fanfiction szerű szerintem...) A Legendás állatok 1 viszont jó lett. Rowlingnak valahogy sikerült összeszednie magát és visszahozni a HP világának hangulatát és még az egyensúly is megvolt a felnőttes és gyerekes részek között (Ezt sikerült teljesen felborítania az utolsó kötetekben, annak idején)... Hogy ez a széria végül, összességében milyen lesz, az még a jövő zenéje...

2018. ápr. 3. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!