A Harry Potter szerintetek is csak egygenerációs könyv?
Elmagyarázom, mit értek ez alatt. A múltkor olvastam egy cikket arról, hogy a Harry Potter könyvek (most szigorúan a könyvre értem, nem a filmre) a mai gyerekek körében már nem annyira népszerűek, mint 10-15 éve. És találgatták, mi lehet ennek az oka, mert hogy a HP annyira népszerű volt, hogy azt hitték, ez lesz évtizedekig az alap gyerekkönyv. Gyakran elhangzik pl. az is, hogy kötelező olvasmánynak kellene lennie.
Szerintem viszont elég egyértelmű okai vannak, hogy manapság már miért nem olyan népszerűek a könyvek. Szerintem ez egy olyan könyvsorozat, ami kifejezetten egy generációnak okozhatott igazán nagy, nagyon meghatározó, átütő élményt: annak a generációnak, amely a Harry Potterrel együtt nőtt fel.
Én is ehhez a generációhoz tartozom, 1989-es születésű vagyok. Az első könyvet 11 évesen olvastam, és attól kezdve imádtam, rengeteg kortársamhoz hasonlóan. Szerintem nekünk nagyon sok pluszt adott, hogy hosszú évekbe telt, mire végeztünk a sorozattal, nem volt egyszerre elérhető az összes kötet. 11 évesen olvastam az elsőt, annyi idős voltam, mint a főszereplők a könyvben, és egy nagyjából (persze nem pontosan) az utolsó kötetig így volt. Tényleg olyan érzés volt, mintha a szereplőkkel együtt nőttünk volna fel. Az újabb könyvekre várni kellett, közben többször újraolvastuk, lapozgattuk, átbeszéltük a régieket, találgattuk, hogy folytatódik, elméleteket gyártottunk.
Közben egyre idősebbek lettünk, ahogy a szereplők is a könyvben. A könyvek egyre vastagabbak, nehezebbek, bonyolultabbak, sötétebbek lettek. Igazodtak az életkorunkhoz, mintha Rowling tényleg nekünk írta volna őket. Én nagyon örülök, hogy az utolsó részt nem 11, hanem 18 éves éves koromban olvastam. Az első részek sokkal könnyedebbek, az utolsó pár rész viszont szerintem már nem feltétlenül 11-12-13 éves gyerekeknek való. Nem azért, mert túl félelmetes vagy ilyesmi, de szerintem a kisebbek nem látják át annyira a sok szálon futó, bonyolultabb cselekményeket. Legalábbis az átlag 11-12 évesek.
Pedig szerintem akinek tetszenek az első részek, biztos rögtön tovább akarja olvasni a többit, ha már egyszer elérhető az összes egyszerre. Mi sem bírtuk volna ki annak idején, de nekünk muszáj volt várnunk. :)
Most viszont teszem azt megkapja egy 11 éves gyerek az első részt, annyira tetszik neki, mint nekem régen - persze, hogy egyből el akarja olvasni a többit. Átrohan a sztorin, nincs találgatás, gondolkodás, hogy mi hogy lesz, nincs várakozás, szerintem így nem olyan nagy élmény. 11-12 évesen rázúdul egy többezer oldalnyi történet, ami egyre sötétebb, egyre "felnőttesebb" lesz, népszerű szereplők halnak meg (Dumbledore, Dobby, Fred...)...
Szerintem ez sok kisebb gyereknek sok így egyszerre, és az első néhány rész után már talán nincs is kedvük tovább olvasni, évek múlva meg már nem fogják újra elővenni. Nekünk viszont jó volt, hogy az utolsó könyvnél már 18 évesek voltunk, együtt értünk, komolyodtunk a könyvvel.
Ott van persze a filmek hatása is, sokan már egyből a filmekkel kezdik, vagy átváltanak a filmekre, mert nyilván egyszerűbb megnézni egy 2 órás filmet, mint elolvasni 500 oldalt.
Sok gyereknek biztos a "poénokat", fordulatokat lelövik, ennyi év távlatából rengeteg spoiler van a neten, idézetek keringenek, pl. én rengetegszer látok arra utalást, hogy Piton professzor mennyire jó és bátor ember volt, stb, biztos sokan ezt már azelőtt tudják, hogy ő pozitív szereplő, hogy odaérnének a könyvben. Pedig pont azért is volt jó a sztori, mert sok volt benne a váratlan esemény, fordulat.
Szóval, szerintem a Harry Potter könyveknek úgy istenigazából csak a mi generációnkban volt ekkora sikere, egyre kevesebb gyerek fogja olvasni, maximum a filmek lesznek továbbra is népszerűek.
Ti mit gondoltok erről? :)
28/N
Nem terjesztheted ki azt az állítást egy komplett generációra, miszerint ők szerették a Harry Pottert, míg egy másik generációra azt, hogy biztos, hogy nem fogják szeretni. Az emberek nem egyformák. Az Y generáció tagjai közt is vannak/voltak olyan gyermekek, akiknek a Harry Potter-művek világa varázslatos, magával ragadó volt. Hasonlóan voltak olyanok is, akiknek nagyon nem tetszett. Ízlések és pofonok. Emberek vagyunk, nem vagyunk egyformák, és ettől lesz a mi világunk szép.
Ami a spoilert illeti, szintén emberfüggő, hogy annak milyen hatása van az emberre. Énrám például nincs olyan hatása, ugyanolyan örömöt okoz a film megnézése. Mások számára teljesen értelmét veszti az egész történet - de ők bizonyára nem fognak maguktól spoilerek után kutatni.
24/F
Köszi a választ!
Nem terjesztettem ki egy komplett generációra - nyilván mindkét generációban azokról a gyerekekről beszélek, akik olvasták, sőt szeretik a Harry Pottert. Mindkét generációban van rengeteg gyerek, aki nem szereti, és nem is olvasta.
Arra akartam rámutatni, hogy azok között, akik kézbe vették, olvasták, szerintem a két generáció között is nagy különbség van.
De persze vannak kivételek, biztos vagyok benne, hogy sokan a maiak közül is úgy imádják, mint az én generációm anno.
Összességében viszont szerintem megvan ez a trend, amiről írtam. Nyilván mindig lesznek nagy rajongói a könyvnek, de szerintem egyre kevesebben.
Egyébként még azt hozzátenném, hogy legyen akármilyen műről is szó, az egy adott időben készült. Teljesen természetes dolog az, hogy ezek a művek elévülnek. A világunk fejlődik, a szemléletmódunk változik, és ez így van rendjén. Csak nézz meg egy sci-fi filmet, amit az 1970-es években csináltak, és nézz meg most egy modern sci-fit. Nehéz lesz nem észrevenni a korszakbeli különbségeket. És ez lesz, akinek tetszeni fog, illetve lesz, akinek nem.
Én úgy gondolom, hogy azok számára, akiket érdekel a régi idők szemléletmódja, mindenképpen érdekes lesz.
24/F
Szerintem igazad van. Én a te generációd vagyok. Elmondom a véleményem. A HP szerintem egy nagy marketing gépezetnek köszönheti a sikerét. (Ezt gondoltam már tinédzser koromban is.) Bárki bármit is mondjon, a könyvsorozattal párhuzamosan futó megfilmesítése, nagyban hozzájárult a népszerűségének. (Én pl. soha nem olvastam volna belőle egyet se, ha nincs a 3. film, ami annyira tetszett, hogy kíváncsi voltam mi történt utána...) Valamint Rowling ügyesen fenntudta tartani az érdeklődést a könyvei iránt. Pl. az okkultizmusról pletykáltak még a kibeszélő showkban is... hetente jöttek le a cikk az új kiszivárgott spoiler infókkal stb. stb.
A végére már az is tudta mi az a Harry Potter, aki soha egyetlen HP könyvet vagy filmet se volt hajlandó megnézni egész életében. Rowling fürdőzött a népszerűségben...
Nos, én kedvelem a HP-t, nekem is a gyerekkoromhoz tartozik és olvastam az összes könyvet.
Mindezekkel együtt mondom, hogy Rowling szerintem közel sem akkora író, mint amekkorának be van állítva. Kezdjük azzal, hogy nem sok olyat írt, amit korábban nem írtak volna mások. (Szerintem egyértelműen merített, pl. a Gyűrűk Urából, a Földtenger Varázslójából, a Vándorló palotából... és még jó ég tudja honnan) Ez végül is nem akkora baj, csak hát azért ne képzelje senki, hogy valami, hű de eredeti ötletekkel dolgozott...
Aztán, most őszintén. A sztori nem egy kikezdhetetlen mestermű...azért akadnak benne logikátlanságok. Valamint elég fura a 3. rész utáni szemléletváltás. Van ismerősöm, aki szerint a 3. rész után már nem egyedül dolgozott. (Mindenesetre a 6-7 rész egyes elemeit, szerintem tuti fanfiction-ökből vette...szerintem addigra már az ötletei is kifogytak) Én azt se hiszem el, hogy rögtön 7 kötetre tervezte ezt a szériát. Valószínűbbnek tartom, hogy eredetileg ez egy trilógia akart lenni, csak a sikerre való tekintettel nyúzta még tovább a sztorit. A történet annyira nem volt meg a fejében, hogy egyes színészeknek mást mondott, mint ami később kisült a karakteréből...
Nincs kedvem tovább taglalni, de én mindig is úgy gondoltam, hogy nem rossz könyv a HP, de messze nem akkora irodalmi alkotás, mint amekkorának be van állítva. Biztosra vettem, hogy az iránta való lelkesedés idővel alább hagy.
Nem véletlen, hogy Rowling, aki a már 6. rész környékén bejelentette, hogy soha többet nem ír HP történetet, se előzményt, se folytatást... (Véleményem szerint, addigra már elege lett az egészből és ez érezhető is, az utolsó 2 köteten...) ...most kb. 10 évvel a HP befejezte után elkezdte feléleszteni a szériát, ami már kezdet a feledés homályába merülni. (Nyilván rájött, hogy a HP történeteken kívül a kutyát nem érdeklik a munkái és talán a pénze is megcsappant...) Kidobott egy színdarabot, ami a HP folytatása és belekezdett a Legendás állatokba egy előzménybe, mely szintén nem hazudtolta meg a HP trendet. Először csak 1 film volt, majd mire megjelent már trilógia, az első rész sikere után pedig Rowling bejelentette, hogy neki rengeteg ötlete támadt, szóval 5 részes lesz. (Mire kijön az 5. rész nem lepődnék meg, ha az a sok dollár még jobban megihletné és ezt a filmsorozatot is elhúzná 7 részesre)
Az egyik hozzászólónak nincs igaza. Nem természetes dolog, hogy egy könyv már a következő generációnak se mond semmit. Ez szimplán csak azt jelenti, hogy az a könyv, nem egy maradandó alkotás... Az igazi, valódi klasszikusokat, amik jól megvannak írva és szólnak is valamiről stb. több száz évvel később is olvassák és általában Dunát lehet rekeszteni a különböző filmes vagy épp színpadi feldolgozásaikkal...
Valamint, szerintem hiba volt Rowling részéről, hogy változtatott a könyv célközönségén. (Ebből is látszik, hogy csak a jelen izgatta, az hogy később ki olvassa és mi lesz utána, már nem...) Hol normális az, hogy egy mesekönyv sorozatnak az első kötete a 10 éveseknek szól, az utolsóra meg vígan rálehet vágni legalább egy 16-os besorolást? Mert az addig rendben van, hogy a karakterek fejlődnek. Viszont az, hogy a végén az egész történet átmegy egy nyomasztó, kifejezetten sötét hangulatú világba, már-már horrorisztikus elemekkel átszőve és a végén tömegesen halnak meg a karakterek, ezt én már egyáltalán nem nevezném dicsérendőnek, sőt inkább tartom károsnak a későbbi fiatal olvasóközönségre nézve. Pontosan azért, mert ők már nem nőnek közben. Ők fogják és elolvassák egybe a történetet és 10 évesen azt olvasni, hogy valakinek elharapja a torkát egy kígyó és vérben hörögve meghal vagy éppen belebújt egy és bábként mozgatja, sötét szeánszon megidéznek egy tömeggyilkost stb. egyszerűen nem a korosztályuknak megfelelő olvasmány.
Igazából, 14-18 éves kor között lenne érdemes ezt a sorozatot elolvasni, de mindenki már a 10 éves gyereke kezébe odanyomja vagy végig nézetteti vele a film sorozatot, mert az él a fejükben, hogy ez gyerek könyvsorozat, pedig nem az. Ez a történet teljesen másra fut ki, mint aminek eredetileg indul és ha már nincs körülötte a nagy felhajtás, ez könnyűszerrel csalódást okozhat a gyanútlan új olvasónak, valamint így már sokkal könnyebb észrevenni a sorozat hibáit.
Még annyit, hogy az a baj a HP-val, hogy az eleje a gyerekeknek szól, de a vége már nem fog tetszeni nekik. A vége már a tinédzsereknek szól, de az eleje már nem fogja megragadni őket. A gyerekeknek szóló rész az első 3 kötet. Szép ívet ír le a mondanivaló, mely a 3. kötetbe csúcsosodik ki. A 3. a legpozitívabb kötet az összes közül. Nem hal meg senki, Voldi nem tűnik fel benne sehogyan és az egész a rossz emlékek, a félelmek leküzdéséről és reményről szól. Szép befejezése lehetett volna a történetnek, ha az utolsó pár oldalon nem szökteti meg a kis patkányt. Voldinak se híre, se hamva. Harrynek végre elköltözhet Dursleyéktől, és a suliba végre rendes SVK tanár került, aki ráadásul, még szereti is őt, szóval a suliban töltött idő se lesz olyan rossz. Happy End
A következő kötet mindezt szembeköpi és az egész sorozat egyre sötétebb lesz.
A tinédzsereket viszont, ha nem ezen nevelkedtek, szerintem ez nem fogja meghatni. Ezzel a kezdéssel, ez már túl gyerekes nekik és talán el se jutnak idájig, valamint az események tálalása se biztos, hogy leköti őket. Legfeljebb átfutnak a könyvön és nyugtázzák, hogy ezt is olvasták. (Én pl. a 6. kötet elolvasásakor, már akkor frissen azt éreztem, hogy unalmas a fél könyv. Addigra már nem 11 éves voltam és Harry megint a Roxfortban séma már unalmas volt. Főleg, hogy engem gimnazistaként már érdekelt volna, hogy "Jó, de mi van a varázsvilágban? Tudtommal nem Harry Potter az egyetlen élőlény ott! A felnőttek ez alatt mit csinálnak? Mint az előző kötetből kiderült, van egy Főnix Rendünk! Velük pl. mi van?"... Szóval nem lepődnék meg, ha egy 18-hoz közelítő valaki, aki nem Harry-vel nőtt fel, már túl gyermetegnek tartaná a sorozatot, vagy egyszerűen átlagosnak...
14 évesen kezdtem el olvasni, és nekem nagyon tetszettek az első részek is, bár biztos van, aki azt mondja, hogy neki ez gyerekes.
Tény, hogy nem kellett évekig várnom, viszont én ennek örülök, mert engem kizökkent, ha nem darálhatok le valamit egyben.
Viszont nekem is kijut a kínzó várakozásból, majd megőrülök, hogy láthassam végre a Legendás állatok második részét, de tudom, hogy az másfél óra öröm, és két év újabb szenvedés:D
Szerintem az, aki szeret olvasni, és megfelel az ízlésének, az minden korban élvezi, aki meg nem rajong a műfajért, az máskor sem szerette volna. Viszont biztos vannak olyanok, akik most azért nem kezdik el, mert "gyerekes", de ha akkor jelenik meg, amikor ők 11 évesek, akkor vígan olvasták volna, pedig szerintem nem vészes, kellemes hangulata van, de nem annyira gyerekes. (Vagy én is gyerekes vagyok. Ez is lehetséges magyarázat:D amúgy tényleg szeretem a meséket).
17l
Nincs baj azzal, hogy valaki szereti a meséket. Én idősebb vagyok nálad és még mindig szeretem őket.
Szóval 14 voltál...hát ez az! Ahogy írtam, a 14-18 éves kor között érdemes ezt a sorozatot elolvasni. Szerintem ennek a korosztálynak nyújtja a legtöbbet, ők tudják a legjobban értékelni. Ezért én sokakkal ellentétben, nem nézetném, olvastatnám a 8-10 évesekkel a HP-t.
Tyűha! Ezt elég szépen megfogalmaztad, de most leírom, hogy én, mint 15 éves lány, hogy látom ezt. Szerintem nincsenek kifejezett egygenerációs könyvek. Az olvasás a gyerekek/ tinik körében sosem volt túlontúl népszerű, viszont a kortársaikat mindenben követik. A Harry Potter sorozattal valahogy úgy volt világszerte, mint mostanában a Leiner Laura könyvekkel. Felkapott volt, mindenki olvasta, mert követték egymás példáját, így még az is elolvasta, akinek különben nem tetszett, hogy tudjon hozzászólni. Valakikben az olvasás után mély nyomot hagyott, valakik átsiklottak fölötte. Viszont kerek 20 éve adták ki a sorozat első részét, és ha ezt figyelembe vesszük, ahhoz képest még ma is meglepően nagy népszerűségnek örvend, míg Leiner Laura kevésbé igényesen megírt könyvsorozata, a Szent Johanna gimi, ami annak idején tarolt, már kezd leketyegni. Viszont minden generációban lesznek akiket megérint, akikben nyomot hagy, ha nem is tömegek. Annak idején a pöttyöskönyvek voltak ilyen népszerűek, és annak ellenére, hogy régen játszódik a történetük, ugyanúgy tetszenek. Lehet, hogy ettől hülyének néznek, de ha még 10-15 ember elkezdené olvasni, máris visszajönnének a divatba. Apropó, szerintem is magas még a Harry Potter sorozat 6,7- része egy 11 vagy 12 éves számára, de mit lehet tenni? Ha elsőre nem is érti meg, majd nekifut idősebb fejjel. Én is csak pislogtam, amikor 11 évesen elém tolták a Kis herceget kötelező olvasmánynak, hogy ebben hol az értelem, most pedig alig várom, hogy újra kivegyem a könyvtárból.
A HP- filmekkel kapcsolatban is igazat adok neked. Azért remélem, hogy a jövőben is lesznek, akik a film alapján kíváncsiak lesznek majd a könyvre is. Az viszont kissé lehangoló, hogy ez a generáció Emma Watsont már nem Hermione-ként fogja megismerni, hanem Belle-ként a Szépség és a szörnyből.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!