Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Egy könyvtől lehet félni?

Egy könyvtől lehet félni?

Figyelt kérdés
Ha pl elkezdenék olvasni egy Stephen King regényt vagy bátmilyen horrort, akkor olvasás közben lehet félelmet érezni? Sosem olvastam még ilyen műfajú könyvet és eléggé szkeptikus vagyok ezzel, mert ami általában megijeszt a horrorfilmekben az a hanghatások meg a jumpscare-ek, könyvben pedig ugye egyik sincsen.
2017. szept. 25. 22:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Fantáziád nagyságától függ, hogy mennyire borzongsz bele, de annyira nem fogsz megijedni, hogy a könyvet is eldobod 😆
2017. szept. 25. 23:11
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Én nagyon szeretem King könyveit...megnézni filmen már nem annyira...simán féltem pár résztől és bebeszéltem magamnak pl a Bilincsben című könyvét/hozzáteszem én alapból nem igazán nézek horror filmeket, mert túl nagy hatással vannak rám a képek és hangok😁/ ...ha jó a képzelő erőd akkor 100x jobb olvasni mint bámulni a tv-t..általában este olvasom és elég para a kis lámpa fényénél síri csendben belemélyülni egy horror könyvbe..úgyhogy szerintem változó ki mennyire fél vagy sem egy horror könyvtől, van aki a filmet is tök nyugottan végig üli van aki meg visítozik és folyton megijed
2017. szept. 25. 23:16
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

"[...] ami általában megijeszt a horrorfilmekben az a hanghatások meg a jumpscare-ek, könyvben pedig ugye egyik sincsen."

Épp ezaz, a horror filmek csak ijesztgetni tudnak. Nagyon kevés van ami félelmetes is.

Számomra mindig hatásosabb volt horrort olvasni, mint nézni. A filmkészítők nem tudják felvenni a versenyt a fantáziával :D

2017. szept. 26. 00:53
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi, nem vagyok egy nagy horrorrajongó, de King AZ című művét tervezem elolvasni valamikor :D
2017. szept. 26. 19:51
 5/8 anonim ***** válasza:
Én szeretem King könyveit, szórakoztatóak, de félni közel se lehet tőlük. Egyedül az Állattemető olvasása közben borzongtam meg egy kicsit, amikor mesélte, hogy hideg volt a kutya nyelve és amikor megfürdette, olyan volt, mintha egy darab húst mosott volna le. Mondjuk ehhez az is hozzájárult, hogy hajnali kettőkor olvastam a telefonomon, szinte vaksötétben.
2017. szept. 27. 19:48
 6/8 anonim ***** válasza:

Ahogy írtad te Jumpscare horrorokat néztél eddig, te azoktól ijedtél meg, hogyha hirtelen a képedbe ugrott a szörny. Könyvekben ilyenek nem lesznek. A könyvek inkább az atmoszféra megteremtésére mennek rá, ők úgy próbálnak ijesztőek lenni, hogy sokáig megtartanak egy nyomasztó érzést.

Példának én Lovecraftot szoktam felhozni. Az ő írásaira jellemző, hogy elég sajátos atmoszférája van a történeteinek, sokszor elég jól nyomon tudod követni amint fokozatosan őrül meg a főszereplő. Például van egy novellás kötete, amiben a történet elmesélője fél a pincéktól, alagutaktól, stb. emiatt inkább gyalogol, mint olyan tömegközlekedéssel utazon, ami bemegy a föld alá, alagútba, stb. Aztán meg szépen fokozatosan követheted végig mit élt át a festőnél akihez járt és mi történt a pincében amitől már fél a föld alatt lenni.

Stephen King Az című könyvét én is most olvasom, az is jó példa erre az atmoszféra teremtésre. Az elején a főszereplők életét fogod megismerni, mi történt velük, miként utaznak vissza Derrybe (Stephen King sok története játszódik párhuzamosan ebben a városban és Castle Rockban, de ennek is meg van a magyarázata miért, de az már offtéma lenne), mennyire félnek már attól is, hogy vissza kell utazni. Az egyikük például úgy utazik vissza, hogy egy üveg Whiskeyt húzóra megiszik. King így kezdi elérni nálad, hogy féljél te is Aztó, ne csak a könyv szereplői. A horor könyvek így próbálnak félelmet kelteni rád.

Magától a könyvtől nem fogsz félni, csak a történetnek lesz olyan hangulata, amitől főleg az elején egyfajta félelem érzet kezd kialakulni benned az olvasás közben. Nyugi, nem buták az írók, hogy az elején elérjék nálad ne akard tovább olvasni, így ezt jól adagolják a félelmetes részt - nem félelmetes részt arányokat.

2017. szept. 28. 10:47
 7/8 anonim ***** válasza:
a Madarak a dobozban olvasása közben éreztem félelmet, vagyis inkább borzongást. De csak azért, mert konkrétan biztos voltam benne, hogy én abban a helyzetben már rég halott lennék :o
2017. szept. 28. 11:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Stephen Kingtől lehet, mert jó kis pszichológiai hatása van, magyarán jól ír horrort. Egy időszakomban olvastam, de még ma is kiráz a hideg egy-két részlet visszaidézésétől.
2017. szept. 28. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!